2018-12-12 08:16


Impactul negativ al recunoaşterii Palestinei asupra diasporei

 |  16:40
Impactul negativ al recunoaşterii Palestinei asupra diasporei

Mai multe milioane de refugiaţi palestinieni din afara Cisiordaniei şi Fâşiei Gaza ar putea să-şi piardă reprezentarea la Naţiunile Unite dacă Autoritatea Palestiniană reuşeşte în demersul recunoaşterii unui stat palestinian, declară un expert britanic în drept internaţional, citat de The Guardian.

Liderii palestinieni intenţionează să ceară ONU recunoaşterea statului, care ar urma să devină cel de-al 193-lea, luna viitoare. Eventualul succes al iniţiativei, care este vehement contestată de Israel şi de Statele Unite, a provocat dezbateri aprige şi în interiorul cercurilor de influenţă palestiniene. Astfel, o recunoaştere a statului palestinian ar muta reprezentarea poporului acestui stat de la Organizaţia pentru Eliberarea Palestinei (OEP) către reprezentantul diplomatic al unui stat localizat în West Bank (Cisiordania) şi Gaza. Actualmente, OEP este recunoscută drept „singurul reprezentant legitim al tuturor palestinienilor din lume”.

Astfel, milioane de palestinieni refugiaţi care trăiesc în diaspora ar putea fi „denaturalizaţi accidental”, potrivit unui document semnat de Guy Goodwin-Gill, profesor în drept internaţional la Oxford. Acesta concluzionează că „interesele poporului palestinian riscă să fie puternic prejudiciate”. Persoanele aflate în diaspora riscă să-şi piardă „drepturile minime de reprezentare, precum şi abilitatea de a-şi face cunoscute opiniile, de a participa la activităţi care implică guvernarea naţională, inclusiv la crearea şi impunerea unei identităţi politice a statului, precum şi exercitarea dreptului de a se reîntoarce pe teritoriile palestiniene”, se mai arată în raport.

Consiliul de Securitate urmează să hotărască asupra cererii de recunoaştere a statului palestinian în luna septembrie, însă Statele Unite au declarat deja că îşi vor exercita dreptul de veto în acest sens.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639256-09-16
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...