2018-12-14 17:59


În numele tatălui. Ioana Băsescu, intermediarul lui Traian Băsescu

 |  19:57
În numele tatălui. Ioana Băsescu, intermediarul lui Traian Băsescu
Fiica cea mare a preşedintelui României, Ioana Băsescu,a depus la OSIM o cerere de înregistrare a unei mărci „Mişcarea Populară”.Numele ales sugerează că fiica şefului statului pregăteşte terenul pentruînfiinţarea unui nou partid politic sau a unei platforme politice din familia dincare face parte şi PDL – cea populară. Deocamdată, Ioana Băsescu a refuzat săcomenteze subiectul. Nici democrat-liberalii nu au vrut să vorbească pe aceastătemă. În cealaltă tabără, liderii USL nu au părut deloc afectaţi de gestulfetei preşedintelui. Analiştii politici contactaţi de „Puterea” admit că înlipsa unor detalii oferite de Ioana Băsescu se pot crea diverse scenarii, inclusivacela că fiica şefului statului pur şi simplu vrea să înregistreze o marcă pecare ulterior să o vândă. Cu toate acestea, ei afirmă că, cel mai probabil,mutarea Ioanei Băsescu pregăteşte, cu acordul tatălui său, terenul pentru omişcare politică care va deveni activă în campania din 2012, mişcare ce arputea avea scopul de a aduce voturi pentru democrat-liberali sau, din contră,să se transforme într-un plan de rezervă pentru Traian Băsescu.

SeverVoinescu, purtător de cuvânt PDL

“Ar trebui ca PDL sau eu să avem o reacţie? Deocamdatăa înregistrat o marcă. Nu văd care este miza politică în toată afacerea asta.”

TheodorPaleologu, deputat PDL şi membru al platformei politice Fundaţia Creştin Democrată, condusă de Teodor Baconschi:

„Nu vă supăraţi pe mine, dar eu nu vreau să comentezdeocamdată acest subiect. Eu îmivăd acum de campania mea pentru alegerile din PDL.”

VictorPonta, copreşedinte USL:

„Chiar nu mă preocupă deloc ce face doamna Băsescu.”

MihaiVoicu, purtător de cuvânt PNL:

„Nu ne pasionează deloc acest subiect. Poate săînregistreze ce vrea ea şi să facă ce vrea ea cu Mişcarea Populară. Pentru PNL,acesta nu este un subiect. Contestaţii se depun la Tribunalul Bucureşti, doardacă se doreşte înfiinţarea unui nou partid. Eu am văzut printre picături cădeocamdată ea a înregistrat doar marca Mişcarea Populară.”

CristianPîrvulescu, profesor la SNSPA şi preşedinte AsociaţieiPro Democraţia

„Dacă este o mutare ce poartă numele Băsescu, atunci eclar că ea are girul tatălui. Ce altceva să înţelegem? Că, după atâţia ani,doamna Ioana Băsescu are, brusc, revelaţii politice? Şi-a descoperit acumidentitatea politică şi nu se mai regăseşte în PDL? E foarte clar că, în cazulîn care Mişcarea Populară are un scop politic, atunci el este unul pregătitor.E un plan de rezervă. Se întâmplă în plină campanie pentru şefia PDL şi reprezintăun semnal dat. Nu ştim sigur dacă e formaţiunea de care vorbea domnul Sebastian Lăzăroiu, dar e cert că esteplanul de rezervă pentru Traian Băsescu.

Mai e o posibilitate: ea fiind notăriţă, poate a fostîmputernicită să rezerve acest nume nu pentru ea, ci pentru altcineva. Dar,chiar şi în acest caz, finalitatea e aceeaşi – se pregăteşte terenul, acum înperioada Paştelui, pentru Cel Care Vine”.

Partidele se înregistrează la tribunal, deocamdată nu ştim clar ce intenţioneazăIoana Băsescu. Juridic, din câte ştiu eu, nu poţi înregistra la OSIM un numecare deja există înregistrat la tribunal. Or, Mişcarea Populară, ca formaţiunepolitică există, din 2000 parcă, a fost constituită pe scheletul PNŢ. Desigur,cei de la OSIM pot avea o amnezie temporară, sau poate nu vor studia cu atenţienumele”.

AlfredBulai, profesor de ştiinţe politice SNSPA

„Ioana Băsescu a înregistrat numele acesta pentru cineva, doar nu pentruea. Este evident că şansa să fie vorba de cineva din zona PDL este destul demare, zic eu. Probabil că se puneproblema de a se înfiinţa o formaţiune politică sau cu iz politic ce poatesemăna cu o formaţiune civico-culturală, ce este o alternativă a PDL. Nu am informaţii în acest sens, dar nu văd care altaar fi ideea. Îi zice «popular» de lafamilia politică din care este PDL. Acţiunea Populară a fost un proiect oricumeşuat, care n-a avut nici un fel de succes cu ani în urmă. Nu cred că acolo trebuie să facem conexiunea, ci cuideea de popular. Nu uitaţi însă că ar putea crea o oarecare confuzie cupartidul lui Dan Diaconescu, ambele nume, «popular» şi «al poporului» înseamnăcam acelaşi lucru. Ar putea exista astfel unele confuzii la nivelulelectoratului, care nu este foarte bine instruit. Mai degrabă însă aş merge peideea că a înregistrat acest nume tocmai pentru a fi rezervat ca o variantă cese poate dezvolta sau nu, pentru că nu este obligatoriu să se dezvolte. Dacăvoiau treaba asta, puteau să iniţieze o procedură anume. Nu este exclus cadiverse persoane care au informaţii să fi ştiut că vor să îl înregistrezealţii, iar atunci au zis «hai să-l înregistrăm la OSIM ca să fim siguri căsuntem înaintea lor». Este posibil astfel să fie doar o acţiune preventivă, sănu fie neapărat legat de ceva ce urmează să se întâmple. După mine însă, suntaceste două variante: una că cineva chiar se gândeşte să dezvolte în perioadade timp următoare o anumită formulă politică, iar a doua, cineva vrea săblocheze acest nume la OSIM pentru a nu concura cu adversarii politici.”

Vasile Dâncu, sociolog, directorIRES

„Având în vedere că tatăl şi sora ei sunt nişte oameni politicicunoscuţi, unul parlamentar european, celălalt preşedintele României, ceactivează în zona Partidului Popular European, probabil că este vorba de un ONGcare, la un moment dat, s-ar putea transforma într-o mişcare civică sau, de cenu, chiar una politică. Numai aşa putem interpreta, deşi Ioana Băsescu, dincâte am văzut eu, nu are apetenţă pentru politică sau n-a făcut politică înultima vreme. Dar poate fi vorba de o mişcare civică. Dacă ne aducem aminte, eal-a susţinut activ pe preşedintele Băsescu în momentul în care a fostsuspendat. Desigur, această mişcare civică ar putea oricând să ia o formăpolitică. Dar astea sunt doar speculaţii, deocamdată n-am nici o informaţie şispun doar ce cred eu că s-ar putea întâmpla.”

StelianTănase, analist politic:

„Mi-e greu să-mi dau seama ce vrea ea să facă prin înregistrareaacestei mărci. Dar din ceea ce pare,vrea să aibă un control asupra denumirii unui partid din sfera populară. Acum, nu este neapărat nevoie să fi înregistrat numelepentru a-l folosi pentru un partid de rezervă în 2012. Poate ţine marca înadormire. Poate că vrea să o vândă. Să ştiţi că la OSIM sunt o grămadă deoameni care au rezervat o grămadă de denumiri. De exemplu, ginerele luiCeauşescu şi-a înregistrat propriul nume. Dacă mâine vrei să deschizi un ziarşi vrei să-i dai un nume care deja e înregistrat la OSIM, poţi negocia cuaparţinătorul să ţi-l vândă.”

BogdanTheodorescu, profesor SNSPA:

„Nu ştim ce va face ea, nici măcar nu avem odeclaraţie a ei. De aceea, eu, în acest moment, nu ştiu dacă ea chiar vrea săpreia puterea sau doar să ne facă pe noi să vorbim despre Mişcarea Populară.Dar, variantele sunt doar două: fie vrea să înfiinţeze un ONG în jurul căruiasă adune ceva societate civilă din sfera orientării populare, fie chiar săînfiinţeze un partid politic. Poate să adune voturi pe care le-a pierdut PDL,pentru PDL, sau pentru propriul partid, dacă acesta se va înfiinţa. Dar,neavând nici măcar o declaraţie a domnişoarei Băsescu, sunt prea multenecunoscute la mijloc. Şi e mult loc despeculaţii.”

Zoe Petre,fostă membră a formaţiunii politice “AcţiuneaPopulară” al cărei lider a fost Emil Constantinescu

„Poate organiza o mişcare care să acţioneze pentrususţinerea preşedintelui. Au nevoie de bani în acest sens, dar nu cred că voravea ei astfel de probleme. Dacă ai finanţare suficientă, poţi să organizezi omişcare naţională. Noi am avut «Acţiunea Populară», dar neavând suficienţi baniam fost nevoiţi să fuzionăm cu PNL-ul. Din cauza fuziunii, nici nu putem săcontestăm acum denumirea Mişcării Populare.”

MariusVladu, fost secretar general al “Acţiunii Populare”

„Poate face orice cu această marcă – poate crea ulteriorun partid, un ONG, îşi poate folosi denumirea şi sigla pe produse şi înscrisuride campanie etc.

O formaţiune politică trebuie înregistrată obligatoriula Tribunalul Bucureşti. Asta nu înseamnă că nu poţi să înregistrezi marca maiîntâi la OSIM. Dar după ce aiînregistrat-o la OSIM, trebuie neapărat să o înregistrezi la tribunal. Dacăsunt formaţiuni politice deja înregistrate şi poartă nume asemănător, ele potcontesta numele, pe motivul că poate crea confuzie în rândul publicului.

Acţiunea Populară nu va depune nici o contestaţie. Şivă explic şi de ce. Noi am fuzionat cu PNL în 2008 şi nu mai avem personalitatejuridică. Însă PNL poate contestaînfiinţarea «Mişcării Populare», pentru că Acţiunea Populară este un brand alPartidului Naţional Liberal.”


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639243-11-06

Mai multe imagini:
În numele tatălui. Ioana Băsescu, intermediarul lui Traian Băsescu
zoom
În numele tatălui. Ioana Băsescu, intermediarul lui Traian Băsescu
zoom
În numele tatălui. Ioana Băsescu, intermediarul lui Traian Băsescu
zoom

În numele tatălui. Ioana Băsescu, intermediarul lui Traian Băsescu
zoom
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...