2017-01-20 03:45

POLITICA


În ochii lumii, România, un centru global de trafic de fiinţe umane

 |  18:59
În ochii lumii, România, un centru global de trafic de fiinţe umane

David Batstone, profesor deafaceri la Universitatea din San Francisco şi cofondatorul şi preşedintele uneifundaţii care luptă împotriva traficului de fiinţe umane şi sclaviei - “ Notfor Sale” -, a abordat pentru CNNsubiectul traficului de fiinţe umane.

Potrivit lui Batstone, România a devenit untranzit major pentru vânzarea de persoane în Uniunea Europeană. Victimele, tineri de la 12 ani, sunt luaţi dindestinaţii ca Honduras, Afganistan, Congo şi China. Odată ce au ajuns înRomânia, multe dintre aceste victime sunt pregătite pentru trecerea în Europade Vest. România este centrul major pentrucumpărarea, vânzarea de sclavi pentru naţiuni ale UE. În timp ce legea românăinterzice oficial toate formele de trafic de fiinţe umane, amplasareageografică strategică - o intersecţie între Est şi Vest - face din România osursă de tranzit şi ţara de destinaţie pentru comerţul de oameni. Aderareaţării în UE din 2007 a adus reglementări mai relaxate la frontieră, un punctesenţial pentru traficanţiiinternaţionali de fiinţe.Departamentul de Stat al SUA a raportat în 2010 existenţa reţelelor de crimă formatede cetăţeni români. Traficanţii utilizează frecvent identificări false şi dau mităpersonalului de frontieră pentru a aduce victimele în ţară. Potrivitdocumentelor, victimele sunt puse să lucreze în producţia agricolă şi în fabrici,în industria pornografică şi să se prostitueze.

România a fost identificată şi ca un centruimportant internaţional pentru sclavia modernă. Rapoartele organizaţiilorneguvernamentale susţin că poliţia locală închide ochii la aceste crime şiservicii sociale pentru aceasta victimele fiind, practic, inexistente. În 2009, Guvernul român a minimizat rolul ţării caacţiune antitrafic - Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane - şi aalocat fonduri insuficiente programele antitrafic de prevenire şi ajutorare avictimelor.

Concluzia lui Batstonea fost că problema traficului de fiinţeumane din România face din cei care practică astfel de acţiuni candidaţi pentrualte forme de crime abjecte care ameninţă securitatea naţională a mai multorţări europene.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639237-02-16Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image