2017-01-20 05:51

POLITICA


În sfârşit, Europa are un plan de salvare!

 |  14:46
În sfârşit, Europa are un plan de salvare!

Apocalipsa euro pare a deveni un scenariu mai puţin probabil după ce, pentru prima oară în ultimele săptămâni, o soluţie la criza monedei unice şi a datoriilor suverane europene prinde tot mai mult contur. Ultimele evenimente şi poziţii asumate de liderii europeni indică tot mai puternic îndreptarea spre o uniune fiscală echivalentă cu o întărire a integrării ce va avea nevoie însă de o transpunere legislativă fermă. Adică de un nou Tratat European.

„Cred că uniunea economică şi monetară are nevoie de un nou concept fiscal – o reaşezare fundamentală a regulilor fiscale laolaltă cu angajamentele mutuale pe care guvernele din zona euro le-au luat deja. Pot urma apoi şi alte elemente, însă în primul rând şi cel mai important este să reuşim să avem o uniune fiscală compactă. Încrederea funcţionează în sens invers: dacă există un angajament pe termen lung, este mai uşor să menţii încrederea pe termen scurt”, a explicat preşedintele Băncii Centrale Europene, Mario Draghi. Afirmaţiile acestuia au fost întărite vineri de cancelarul german Angela Merkel, care a subliniat importanţa creării unei uniuni fiscale ca măsură pentru salvarea euro. Liderii principalelor economii din zona euro, Angela Merkel şi Nicolas Sarkozy, urmează să discute la începutul săptămânii viitoare oportunitatea realizării unui nou tratat european care să impună o disciplină financiară. Merkel a promis, într-un discurs în faţa Bundestagului, că vor fi luate „măsuri concrete pentru realizarea unei uniuni fiscale”. Europa are, aşadar, un plan de salvare, după mai multe luni în care deciziile politicienilor au fost criticate fie din cauza întârzierii, fie pentru incoerenţa măsurilor anunţate. Dacă acest plan va reuşi să şi funcţioneze, rămâne de văzut, comentează Business Insider.

Problema Marii Britanii

Discuţiile pe marginea noului tratat se anunţă extrem de tensionate, în condiţiile în care Marea Britanie, cel mai important actor european din afara zonei euro, a avertizat asupra pericolului creării unei „Europe în două viteze”. Premierul David Cameron va avea un cuvânt greu de spus în negocierile pentru un nou tratat european, în urma căruia euroscepticii britanici vor avea încă un motiv în plus să ceară organizarea unui referendum pentru ieşirea definitivă a Regatului Unit din Uniunea Europeană.

Veşti bune pentru italieni

Pe de altă parte, semnalele date de cancelarul Merkel şi de preşedintele BCE au provocat creşterea semnificativă a indicilor bursieri europeni. Pieţele financiare din Marea Britanie, Germania şi Franţa au înregistrat valori pozitive ale indicilor, în timp ce vestea cea mai bună pentru italieni a venit după ce dobânda la împrumuturile pe 10 ani a scăzut considerabil, la doar 6,5%, în scădere de la 7,3%, o valoare ce era considerată nesustenabilă pentru o economie naţională. Totodată, de cealaltă parte a Atlanticului, raportul privind situaţia creării de locuri de muncă din Statele Unite ar putea relansa optimismul investitorilor americani. Potrivit Business Insider, circa 125.000 de noi locuri de muncă au fost create în noiembrie, iar rata şomajului din SUA ar putea coborî la cel mai mic nivel din ultimii doi ani.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639268-08-16

TAGURI: uniune_fiscala, Merkel, Sarkozy, criza_euroComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image