2017-01-24 13:10


Începe a doua rundă a negocierilor în problema Transnistriei

 |  10:16

A doua rundă a negocierilor în problema Transnistriei începe marţi, la Dublin(Irlanda) cu participarea reprezentanţilor noii conduceri de la Tiraspol în formatul 5+2(R.Moldova, Transnistria, OSCE, Rusia şi Ucraina, plus SUA şi UE în calitate de observatori). Negocierile oficiale au fost reluate la sfârşitul lunii noiembrie 2011, la Vilnius, după o pauză de aproape şase ani.

Vicepremierul moldovean responsabil pentru reintegrare, Eugen Carpov, a precizat că definitivarea documentului care ţine de principiile şi reglementările viitorului proces de negocieri şi agenda procesului de negocieri, care va cuprinde subiectele ce vor fi discutate în viitor, vor fi principalele subiecte ale dezbaterilor. Discuţiile vor trebui să se axeze pe reglementarea politică a conflictului, aspecte de securitate şi militare, aspecte social-economice, circulaţia liberă între cele două maluri ale Nistrului, anumite garanţii necesare pentru perioada de tranziţie şi reabilitare post-conflict, potrivit oficialilor de la Chişinău.

După un incident care a avut loc la începutul anului, Chişinăul a reluat recent demersurile privind necesitatea transformării misiunii de pacificare de pe Nistru, însă Tiraspolul a anunţat că nu va accepta includerea la negocieri a acestei chestiuni.

Preşedintele transnistrean, Evgheni Şevciuk, a declarat că, la negocierile privind problema transnistreană de la Dublin, delegaţia Transnistriei nu va pune în discuţie formatul misiunii de pace de pe Nistru. 'Dorinţa includerii pe agenda reuniunii a formatului operaţiunii este calificată de Tiraspol ca o tentativă de blocare a spaţiului de discuţii', a afirmat acesta.

Noile autorităţi de la Tiraspol ar putea fi mai flexibile la negocieri, susţin analiştii de la Chişinău, care nu aşteaptă evoluţii spectaculoase în cadrul acestora, scrie Agerpres.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639554-08-25

TAGURI: negocieri, Transnistria, DublinComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image