2018-07-20 06:08


Închisorile irakiene – îmbunătăţite de români şi unguri

 |  21:00
Închisorile irakiene – îmbunătăţite de români şi unguri

Închisorile irakiene, în trecut zguduite de scandaluri cu efecte globale, beneficiază acum de sprijinul Uniunii Europene pentru pregătirea personalului lor. Şeful misiunii UE care pregăteşte funcţionarii din închisorile irakiene EUJUST LEX este generalul maghiar Laszlo Huszar. Alături de el lucrează şi români, a căror activitate este foarte apreciată. Generalul Laszlo Huszar s-a aflat la Bucureşti cu prilejul conferinţei regionale a Asociaţiei Internaţionale a Penitenciarelor (ICPA).

Generalul Laszlo Huszar conduce misiunea EUJUST LEX din Irak din octombrie 2011. Conform audierii din Parlamentul European de la începutul acestui an, misiunea EUJUST LEX a pregătit mai mult de 5.000 de oficiali irakieni care lucrează în domeniul poliţiei şi a penitenciarelor. Printre cei care îi pregătesc pe poliţiştii irakieni se numără şi experţi din România, ne-a spus generalul Laszlo Huszar.

Misiune europeană

Şeful misiunii EUJUST LEX ne-a explicat pe scurt cu ce se ocupă: „Această misiune este una dintre misiunile Serviciului European de Acţiune Externă, sunt mai multe alte misiuni ale Politicii Comune de Securitate şi Apărare (CSDP). Noi ne ocupăm de diferitele domenii ale statului de drept, care includ poliţia, închisorile şi sistemul juridic. Este vorba de misiuni de pregătire, ceea ce înseamnă că noi pregătim profesionişti irakieni pentru aceste domenii”. La Bucureşti, Laszlo Huszar a ţinut o prelegere despre modul în care ţările Uniunii Europene cooperează în domeniul pregătirii personalului din penitenciare: „Subiectul a fost despre modul în care Uniunea Europeană tratează metodele de pregătire a angajaţilor din închisori. Ca misiune CSDP, este dificil să operăm într-o zonă postconflict. Am dat exemple despre cum diferite ţări ale UE colaborează pentru pregătirea personalului din închisori”.

Contribuţia României

Generalul Huszar a avut cuvinte de laudă despre rolul jucat de români în cadrul misiunii EUJUST LEX: „România contribuie în mai multe feluri la misiunea EUJUST LEX din Irak. Am avut şansa să lucrez în Irak cu colegi din România, un procuror care a servit drept expert juridic şi care a făcut o treabă excelentă în urmă cu câteva luni. Pe de altă parte, Poliţia de Frontieră din România şi Serviciul Penitenciare au asigurat aici mai multe cursuri de pregătire. Adică am adus oficiali irakieni în România care au urmat aici cursuri de poliţie şi pentru personalul din penitenciare, ceea ce noi apreciem foarte mult, deoarece aceste cursuri au fost ţinute de experţi cu standarde profesionale foarte înalte”. Oficialul european şi-a exprimat opinia că serviciul de penitenciare din Irak se va confrunta cu o perioadă destul de lungă de timp în care va avea nevoie de modernizare. „Serviciul de penitenciare din Irak funcţionează în acest moment, însă sunt multe domenii în care este nevoie de sprijin. Cred că este vorba de un proces îndelungat, este nevoie de ajutor pe mai mulţi ani. Situaţia nu mai este ca imediat după război, este un sistem funcţional însă are nevoie de îmbunătăţiri”, ne-a spus generalul Laszlo Huszar.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639567-01-03

TAGURI: inchisori, irakiene, romani, unguri

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

Apa Nova