2018-12-19 05:34


Instituţiile financiare îşi spală imaginea

 |  21:00
Instituţiile financiare îşi spală imaginea

 Două instituţii financiare care au jucat un rol important în timpul crizei economice din ultimii ani au făcut anunţuri legate de angajarea unor personalităţi despre care se anticipează că vor juca un rol important în activităţile acestora. Compania McGraw-Hill Inc, care deţine agenţia de rating Standard&Poor’s, a anunţat înlocuirea directorului Deven Sharma, în timp ce Goldman Sachs l-a angajat pe avocatul Reid Weingarten, unul dintre cei mai controversaţi apărători din Washington.

            Noul director al S&P va fi, din 12 septembrie, actualul şef al operaţiunilor Citibank, Douglas Peterson, anunţă Reuters. Decizia înlocuirii lui Deven Sharma survine la puţin timp după retrogradarea ratingului de ţară al Statelor Unite ale Americii, pentru prima dată în istorie. Chiar dacă agenţia a negat vreo legătură cu acest fapt în privinţa deciziei de înlocuire a lui Sharma, mutarea este văzută de analişti drept o măsură de siguranţă a conducerii în contextul investigaţiilor la care este supusă de autorităţi. Standard&Poor’s este sub investigaţia Departamentului de Justiţie american şi pentru implicarea sa în activităţile financiare care au condus la criza din 2008-2009 şi pentru justificarea retrogradării ratingului SUA, pe 5 august. Bursele din întreaga lume au scăzut la cele mai mici valori de la începutul crizei, în urma unui val de vânzări generat de temerile investitorilor faţă revenirea creşterii economice globale.

Avocatul diavolului

            Anunţul angajării avocatului Reid Weingarten, perceput drept un adevărat „avocat al diavolului”, a provocat scăderea acţiunilor Goldman Sachs cu aproape 5% la finalul şedinţei de tranzacţie de luni. Acesta i-a mai apărat, printre alţii, pe fostul director economic al Enron Richard Causey, ex-preşedintele WorldCom Bernard Ebbers, dar şi pe regizorul de film Roman Polanski. „Sunt obişnuit cu astfel de procese-monstru în care toată lumea îi urăşte pe clienţii mei”, a spus acesta. Goldman Sachs se află de asemenea în atenţia Departamentului de Justiţie al SUA pentru artificii financiare care au condus la o fraudă de 550 milioane de dolari. Banca neagă orice acuzaţie, însă angajarea lui Wingarten este considerată o nevoie suplimentară pentru garantarea nevinovăţiei GS.        

Începutul acestei săptămâni a fost caracterizat de o aparentă calmare a pieţelor financiare, însă acesta poate fi doar calmul dinaintea furtunii care se anunţă după întoarcerea din vacanţă a politicienilor. Măsurile anunţate de aceştia vor fi percepute cu sensibilitate de pieţele financiare, iar instituţiile financiare încearcă să se folosească de timpul rămas pentru a-şi consolida componenţa personalului şi pentru a-şi spăla imaginea în ochii publicului.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639256-08-13
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...