2018-12-12 20:58


UPDATE. Traian Băsescu: "Nu cred că putem vorbi despre o criză”

 |  19:34
UPDATE. Traian Băsescu: "Nu cred că putem vorbi despre o criză”

Preşedintele Traian Băsescu a precizat la ieşirea din întâlnirea de la Cotroceni cu premierul Emil Boc, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, şi preşedintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru că o concluzie principală a discuţiilor este aceea  că România trebuie să rămână în continuare prudentă. Basescu a ţinut să menţioneze că nu a fost o întâlnire de criză, ci mai mult o întâlnire între instituţiile cu responsabilităţi, pentru a face o analiză. Mai mult, preşedintele a menţionat că vor continua politicile de reducere a cheltuielilor.

În urma întrevederii de la Cotroceni, preşedintele Traian Băsescu a declarat: “Se pare că plăcerea presei a fost să anunţe o întâlnire de criză. Nu a fost aşa. A fost o întâlnire între instituţii cu responsabilităţi pentru a face o analiză. Poate că cel puţin în momentul de faţă nu ar trebui să utilizăm cuvântul criză. Nu mi-e frică de acest cuvânt. Nu cred că putem vorbi despre o criză, ci despre o reacţie. Probabil că se va confirma aprecierea pe care o fac printr-o revenire a burselor, atât în SUA, cât şi în Europa. Fiecare instituţie cu responsabilităţi face continuu analize. Aş face o apreciere care nu vreau să fie răutăcioasă, ci este un punct de vedere: la nivel global s-a ajuns la un stadiu de neîncredere al investitorilor datorită deciziilor neconvingătoare ale oamenilor politici, inclusiv la Bucureşti.”

Presedintele a mai spus că pricipala hotărâre luată în urma întâlnirii este păstrarea prudenţei.”România trebuie să continue să fie prudentă. Am stabilit nişte echilibre macroeconomice fragile, dar trebuie responsabilitate şi prudenţă. Aş face o atenţionare asupra acelora care anunţau zilele trecute măriri de salarii, creşteri de pensii. Astfel de declaraţii, mai ales din partea unor politicieni din arcul guvernamental, fac rău României şi creează neîncredere. Am concluzionat că soluţia corectă pentru România este continuarea măsurilor convenite. În interiorul acestor programe, trebuie să continuăm politicile de reducere a cheltuielilor, continuarea programelor de optimizare a cheltuielilor sociale şi declanşarea unui program pentru echilibrarea resurselor fondului de pensii. Toate deficitele reprezintă bani pe care România trebuie să îi împrumute. Afirmaţiile cu măriri nu înseamnă nimic decât mărirea volumului de bani pe care trebuie să îl împrumutăm.Mai mult, restructurarea companiilor de stat continuă. Managerii trebuie să ştie că nimeni nu mai poate tolera indiferenţa faţă de performanţa economică.Utilizarea fondurilor europene, este o prioritate. S-a produs o creştere a nivelului de utilizare a banilor europeni. Tot mai multe facturi sunt strânse la decontare. După terminarea verificării contractelor, le vom trimite la decontare la Bruxelles. Am discutat şi oportunitatea acordului nou de precauţie cu FMI şi am ajuns la concluzia că a fost o decizie bună. Prin prevederile bugetare, România are cel mai mare din PIB alocat investiţiilor.Din nou, în România, nu există decât soluţia prudenţei. Fac apel la presă să încerce să fie prudentă cu etichetările. Şi legat de evoluţia internaţională şi legat de România. Nu trebuie generată panică, nu este cazul. Singura problemă pe care o avem este legată de dobânzile la care se vor face împrumuturile următoare pentru acoperirea deficitelor” a menţionat preşedintele Băsescu.

Întâlnirea de urgenţă de la Cotroceni a început cu scandal

Preşedintele Traian Băsescu i-a chemat marţi la o întâlnire de urgenţă la Cotroceni pe premierul Emil Boc, guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, şi ministrul Finanţelor Publice, Gheorghe Ialomiţianu. Întâlnirea pe tema evoluţiilor economice internaţionale a început cu scandal, din cauza unei remarci făcute de unul dintre bancherii prezenţi referitor la pixurile de protocol de la Cotroceni. 

La începutul întâlnirii, participanţii au admirat pixurile de protocol, care sunt inscripţionate cu mesajul „Administraţia Prezidenţială” şi au remarcat că “la Cotroceni nu este criză”. ”Bancherii ce spun?! Aveţi bani şi nu aveţi ce face cu ei. Când dădeaţi credite cu buletinul...”, a fost remarca şefului statului. ”Erau alte vremuri”, a răspuns Lucian Croitoru.  Un alt bancher a afirmat că e vorba de “o marcă bună”.

La această întâlnire au mai participat preşedintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru, secretarii de stat în Ministerul Finanţelor, Gheorghe Gherghina şi Bogdan Drăgoi, consilierul guvernatorului BNR Lucian Croitoru, consilierul prezidenţial Bogdan Bujor Teodoriu, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei, Valeriu Turcan. Întâlnirea a fost convocată pentru a discuta curenta stare economică, aruncată din nou într-un uragan de incertitudine, în urma fluctuaţiilor extreme atât de pe Bursa de la Bucureşti, cât şi de pe pieţele internaţionale.O altă cauză mai este şi explozia cursului francului elveţian, care ieri a atins maximul istoric de 4.022 lei.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639256-03-04
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...