2017-01-25 01:22


Interesele militare dictează acordarea asistenţei umanitare

 |  19:22
Interesele militare dictează acordarea asistenţei umanitare

Miliarde de dolari din ajutorul internaţional, care ar fi putut transformavieţile oamenilor din cele mai sărace ţări din lume, au fost cheltuiţi peproiecte scumpe şi uneori periculoase. Guvernele donatoare, inclusiv SUA,Canada, Franţa, s-au folosit de asistenţa umanitară pentru promovareaintereselor de politică externă şi de securitate pe termen scurt.

Raportulorganizaţiei neguveramentale Oxfam arată că unele state încearcă să îşi"concentreze mai mult ajutorul umanitar înspre ţările şi regiunile care sepresupune că reprezintă o ameninţare pentru propriile lor interese desecuritate imediate, neglijând, în acelaşi timp, alte zone la fel devulnerabile, sărace şi afectate de conflicte". Potrivit Oxfam, această viziune s-a dezvoltatdupă atentatele de la 11 septembrie 2001, care au plasat problemele desecuritate în centrul preocupărilor ţărilor occidentale, precum Statelor Unite,Canada şi Franţa.

Astfel,potrivit unui studiu al Băncii Mondiale, între un sfert şi jumătate dintredonatori sunt mai înclinaţi să furnizeze un ajutor umanitar în caz decatastrofă naturală "în ţări exportatoare de petrol, decât în ţăriafectate de o catastrofă de acelaşi ordin, dar fără resurse petroliere".În consecinţă, Oxfam atrage atenţia că, "din 2002, o treime din întreaga asistenţăpentru dezvoltare destinată unui număr de 48 de state declarate fragile a fost acordatădoar unui număr de trei ţări: Irak, Afganistan şi Pakistan", alte zeci de ţări fiind ignorate. Mai mult,grupuri sau state considerate teroriste suportă un embargo asupra asistenţei.Oxfam mai susţine că, pe teren, forţele armate utilizează ajutorul "pentrua cumpăra informaţii sau supunerea militarilor", cum este cazul înAfganistan, Irak, în teritoriile palestiniene sau în Somalia. Conformorganizaţiei, “umanitarismul militar” capătă şi forme speculative, cu armatecare furnizează în continuare mai multe ajutoare materiale, inclusiv în zoneledin afara conflictului, la costuri superioare celor necesare unei acţiunicivile.

Oxfam International este o confederaţieinternaţională de 14 organizaţii care lucrează cu peste 3.000 de parteneri dinpeste 100 de ţări pentru a găsi soluţii durabile la sărăcie şi nedreptate.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639237-03-11Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image