2017-01-18 14:11

POLITICA


Interesele occidentale în Iran trec prin Siria

 |  18:04
Interesele occidentale în Iran trec prin Siria

Occidentul va încerca să convingă Rusia la ONU să nu blocheze susţinerea internaţională pentru planul de pace al Ligii Arabe pe tema Siria care prevede trasferarea unora dintre prerogativele prezidenţiale către vicepreşedinte şi pregătirea alegerilor anticipate. Rusia, care poate face uz de dreptul său de veto în Consiliul de Securitate al ONU, refuză să susţină însă rezoluţia prin care se cere plecarea lui Bashar al-Assad.

Trimisul Rusiei la ONU a declarat că nici o parte a Cartei ONU nu poate dicta „ce rege trebuie să demisioneze sau ce premier trebuie să demisioneze“, dar a spus că a găsit în actualul proiect elemente ale unui proiect de rezoluţie rus mai vechi, „ceea ce permite speranţe“.Anul trecut, Rusia a acuzat SUA şi alte state membre NATO că şi-au depăşit atribuţiile când au autorizat o campanie aeriană în Libia în urma rezoluţiilor ONU care a fost folosită pentru a-l elimina pe liderul Muammar Gaddafi. Comentariile trimisului rus la ONU sugerează că Rusia, un aliat apropiat strategic al lui Assad şi un furnizor de arme major pentru Siria, nu se va lăsa convinsă de Occident fără a primi ceva în schimb.

De ce e importantă Siria

Unii oficiali americani şi analişti politici văd în prăbuşirea posibilă a lui Assad un eveniment care ar putea submina şi mai mult Iranul prin schimbarea completă a dinamicii în regiune. Căderea liderului sirian  nu numai că ar rupe Siria de Iran, dar ar putea priva Iranul de conducta sa prin care acordă sprijin militar, financiar şi logistic mişcărilor Hezbollah în Liban şi Hamas în Gaza. Ambele grupuri, care sunt considerate organizaţii teroriste de la Washington, dispun de un puternic arsenal militar. Siria este de asemenea importantă în eforturile Iranului de a-şi afirma influenţa asupra regiunii, în special pentru că se învecinează cu Liban, care oferă acces la Hezbollah, şi Israel, pe care Iranul l-a declarat inamicul său.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639553-10-17

TAGURI: Siria, Assad, rezoluţie, Iran, ONU, Rusia, veto, SUAComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image