2017-01-21 15:29

POLITICA


INTERVIU. Marian Vanghelie, la câteva ore după ce a fost demis de Victor Ponta de la conducerea PSD Bucureşti: Viitorul şef ar trebui să candideze cu mine şi să mă bată.

 |  19:01
INTERVIU. Marian Vanghelie, la câteva ore după ce a fost demis de Victor Ponta de la conducerea PSD Bucureşti: Viitorul şef ar trebui să candideze cu mine şi să mă bată.

Marian Vangheliea fost decapitat de Victor Ponta de la conducerea organizaţiei PSD Bucureşti.Preşedintele PSD nu l-a dat jos din funcţie, ci a găsit o „cichiţă” pentru a-ilua lui Vanghelie atribuţiile de lider al organizaţiei social-democrate. Anumit un consiliu de coordonare a filialei, consiliu în fruntea căruia s-ainstaurat el însuşi preşedinte interimar. Surse ale ziarului „Puterea” audeclarat că mişcarea are rolul de a deschide o portiţă reîntoarcerii lui SorinOprescu în PSD. Este de notorietatea situaţia conflictuală existentă întreprimarul Capitalei şi edilul de la sector 5. Sursele „Puterea” mai susţin că,în locul lui Vanghelie, Victor Ponta intenţionează să-l propună pe Dan Şova,bun prieten şi partener de afaceri al preşedintelui social-democrat. Cu toateacestea, mutarea pe care o pregăteşte Ponta nu îl sperie pe Vanghelie. Primarulsectorului 5 a acordat un interviu publicaţiei noastre în care afirmă căindiferent cine va dori să candideze pentru funcţia de preşedinte pestesocial-democraţii bucureşteni, va trebui să-l învingă pe el. Marian Vanghelielasă de înţeles că Victor Ponta nu va ajunge un politician de anvergura lui TraianBăsescu sau Ion Iliescu, lideri despre care primarul sectorului 5 afirmă căsunt cele mai importante figuri politice din România.

Cum vă simţiţi în prima zidupă ce aţi fost înlăturat de la conducere?

Marian Vanghelie: Eu mă simt foarte bine, pentru că primesc foarte multe telefoane de lacolegii mei şi le spun că lucrurile sunt în regulă şi că în următoarea perioadănoi trebuie să ne pregătim pentru câştigarea alegerilor din Bucureşti. Nepregătim pentru campania electorală. N-am nici o motivaţie să fiu derutat. Suntpuţin dezamăgit. Atât.

Dezamăgit decineva anume?

Nu, pur şi simplu,de ceea ce s-a întâmplat. Organizaţia de Bucureşti a câştigat alegerile şi l-abătut pe Traian Băsescu în Bucureşti. Noi n-am făcut parte din categoriacare... nici n-am pierdut alegerile şi nici n-am negociat cu cineva pentru apierde alegerile.

Concret, cefuncţie aveţi în momentul acesta?

Eu ştiu că suntvicepreşedintele partidului, sunt preşedintele organizaţiei de Bucureşti şi s-acreat în baza hotărârii Comitetului Executiv Naţional, s-a creat o structură,un consiliu de coordonare, care este coordonată de Victor Ponta. Unde este IonIliescu, preşedintele de onoare, preşedintele Adrian Năstase, preşedinteleConsiliului Naţional, sunt toţi colegii vicepreşedinţi la nivel naţional carefac parte din organizaţia de Bucureşti: doamna Andronescu, doamna Corina Creţu,doamna Rodica Nassar, eu şi, bineînţeles, doamna Aura Vasile.

Vi s-a reproşatcă aveţi o relaţie prea apropiată cu Elena Udrea. Vi s-a reproşat cumva şi că aveţi o relaţie conflictuală cu SorinOprescu?

Nu ştiu dacă înmod direct mie mi s-a reporşat. Că este foarte greu. Eu o cunosc pe doamnaministru de cinci luni. Cred că alţii în partid o cunosc de mulţi ani şi auavut alte relaţii. Singurul meu raport a fost pur şi simplu profesional, înrelaţie de primar. Nu aveam cum să refuz un proiect de o sută de hectare, unoraş dacă s-ar putea spune aşa. Să refuz şi să nu fiu de acord cu aşa ceva. Nupoate nimeni din partid să-mi spună să iau o decizie politică în defavoarea cetăţenilordin sectorul 5. N-am să fac niciodată acest lucru.

Există informaţiicum că veţi fi înlocuit de domnul Dan Şova la conducerea PSD Bucureşti.

Eu cred că pot săfiu înlocuit de oricine din partid, sunt foarte mulţi colegi care pot să măînlocuiască, dar trebuie să candideze cu mine pe această funcţie şi să mă bată.

Deci, cu altecuvinte, nu renunţaţi aşa uşor?

Într-o dispută înpartid, cred că orice coleg poate să fie contracandidatul meu şi dacă mă bateîi strâng mâna şi mergem înainte.

Vor fi niştealegeri în care USL pare să-l susţină, cel puţin deocamdată, pe Sorin Oprescupentru Primăria Bucureşti. Dumneavoastră veţi contribui la campania lui SorinOprescu sau vă veţi retrage?

Dacă sondajele deopinie în Bucureşti îl vor da pe Sorin că este cel care îl doresc bucureşteniiîl voi ajuta pe Sorin în primul rând pentru bucureşteni, pentru că înseamnă că aceştiadoresc acest lucru. N-am nici cea mai mică problemă sau orgoliu personal. Dar,bineînţeles, trebuie să ne spună sondajele de opinie că Sorin este cel mai bun.Şi sub rezerva că fac un lucru benefic pentru bucureşteni nu am nici o problemăsă-l susţin pe Sorin Oprescu.

Cât credeţi că ainfluenţat din decizia luată de CEx ieri această relaţie pe care o are acum PSDcu Sorin Oprescu? A avut Sorin Oprescu vreo influenţă în decizia luată?

Nu cred. Sunt totfelul de discuţii, dar eu nu cred că Sorin Oprescu s-a implicat. Nu cred că-linteresează pe Sorin Oprescu organizaţia de Bucureşti de la PSD. S-ar puteasă-l intereseze alte funcţii şi nicidecum funcţia de preşedinte al organizaţieiPSD Bucureşti.

E vreo şansă săse reîntoarcă în PSD?

Este posibilorice. Este posibil să vrea, la un moment dat, să se întoarcă în PSD. Şi de cenu, care este problema?

Cum aţi comparadumneavoastră relaţia pe care o aveţi cu Victor Ponta, faţă de relaţia pe careo aveaţi cu Mircea Geoană ca preşedinte al PSD?

Vreau să vă spuncă, într-o formă sau alta, istoria se repetă în acest partid, din păcate. Eu nuam votat la congres cu Mircea Geoană, am votat cu Ion Iliescu. Şi Mircea Geoană,o perioadă destul de mare până când a început să mă cunoască şi să mă înţeleagă,nu a fost de acord cu mine şi nu cred că m-a plăcut. Lucrurile s-au schimbatcând a văzut ce pot să fac şi ce am făcut benefic pentru partid. Cred căacelaşi lucru se întâmplă acum şi cu Victor Ponta. Eu am votat cu Mircea Geoanăşi nu cu Victor Ponta. Necunoscându-mă încă, eu am spus că în perioadaurmătoare sunt două variante: ori îşi va da seama de calităţile mele şi varecunoaşte meritele mele şi va vedea că sunt foarte bun, ori s-ar putea săpropună să mă dea afară.

Îmi aduc aminte că a existat un conflict întredumneavoastră şi Victor Ponta. La un moment dat, eraţi chiar aproape de a vălua la bătaie. Să fi fost asta cauza înlăturării dumneavoastră?

Eu nu cred căVictor Ponta de acum zece ani este Victor Ponta de acum. Atunci eram amândoimai tineri. Cred că acum Victor Ponta este preşedintele partidului şi cred căîl interesează câştigarea alegerilor şi nicidecum să plătescă vreo monedăpentru ce s-a întâmplat acum zece ani. Cred că atunci au fost nişte copilăriidin partea noastră.

Aţi avut vreodiscuţie pentru a pleca într-un altpartid? UNPR sau PDL?

Eu nu plec dinPSD. Am şaptesprezece ani în PSD, am muncit foarte mult, iar eu am o echipăfoarte mare şi foarte puternică aici. Cred că este cea mai puternică echipă depe tot eşichierul politic. Am susţinerea lor în continuare. Primesc zeci şisute de mesaje. Dacă vă uitaţi pe Facebook-ul meu, într-o singură zi am primitcred câteva sute, aproape o mie de fani care mi-au scris pe Facebook-ul meu, deci,nu sunt interesat să plec la un alt partid, sunt interesat să-mi continui muncamea de şaptesprezece ani împreună cu echipa pe care o am aici.

I-aţi organizat ozi de naştere domnului Iliescu. Domnului Victor Ponta i-aţi organiza pe viitoro zi de naştere?

Deci, nu estevorba de a organiza cuiva în mod deosebit. Eu cred că oriunde sunt solicitat, potsă particip cu plăcere, atât eu, cât şi colegii mei de la organizaţia de Bucureşti.

Pe cine dintreactualii lideri politici i-aţi vedea că ar putea deveni viitorul Traian Băsescusau noul Ion Iliescu?

Nu ştiu, eposibil orice. Dacă faceţi o analiză şi Traian Băsescu de acum zece ani nu maie acel Traian Băsescu care este astăzi. Oamenii capătă experienţă. Şi MarianVanghelie de acum zece ani nu mai este Marian Vanghelie care este astăzi. Credcă în următorii doi-trei ani, până când vor fi alegerile prezidenţiale, vatrebui să apară un lider puternic care să capaciteze societatea românească, să-lvoteze şi să le dea o bază de încredere că lucrurile se vor schimba.

Mai degrabă de laPSD, sau USL, ori de la PDL?

Eu cred că va fiun candidat de la USL, iar eu mi-aş dori ca el să fie de la PSD.

Victor Ponta arputea fi?

Victor Ponta ştiucă îşi doreşte să fie prim-ministru şi cred că poate să se ocupe de funcţia deprim-ministru în următoarea perioadă, după 2012.

Domnul CătălinVoicu se mai întoarce la organizaţia de Bucureşti? Presupunând că va fieliberat.

În mod evidentdupă ce va câştiga procesul şi îşi va dovedi nevinovăţia se va întoarce. Acumeu nu pot să ştiu exact ce decizie va lua când va finaliza acest proces CătălinVoicu.

Aţi mai păstratlegătura cu dumnealui?

N-am păstrat legătura,că vorbim, cum să zic, n-am avut cum să păstrez în mod deosebit legătura. Darpăstrez legătura cu familia. E un lucru normal, în viaţă nu trebuie să uiţiniciodată de prieteni, pentru că viaţa este rotundă şi, Doamne fereşte, oricândpoţi să ai şi tu nevoie de prieteni.

Casa de avocatură „Şova şi Ponta”

Senatorul PSD DanŞova, despre care sursele ziarului „Puterea” spun că este favorit pentrupreluarea şefiei PSD Bucureşti, este un apropiat al lui Victor Ponta. Juriştide profesie, cei doi au avut în trecut o relaţie de afaceri. Firma de avocaturăa senatorului, „Şova şi Asociaţii”, a încheiat în septembrie 2009 un contractde asistenţă cu cabinetul de avocatură al lui Victor Ponta. Şeful PSD a acordatasistenţă juridică penală în două dosare, pentru care a lucrat 15 luni şi aprimit suma de 40.000 de euro cu tot cu TVA, a declarat recent Dan Şova. Totodată, Ponta a beneficiat de o maşină a firmei lui Şova, pe care afolosit-o la cursele de raliuri. În prezent, Agenţia Naţională de AdministrareFiscală (ANAF) acuză casa de avocatură „Şova şi Asociaţii“ că ar fi obţinutcontracte ilegale de la stat, în valoare de peste un milion de euro. Recent şiVictor Ponta a fost chemat la ANAF cu declaraţiile de venituri obţinute în urmacontractelor cu firma de avocatură a senatorului Şova.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639250-06-09

Mai multe imagini:
INTERVIU. Marian Vanghelie, la câteva ore după ce a fost demis de Victor Ponta de la conducerea PSD Bucureşti: Viitorul şef ar trebui să candideze cu mine şi să mă bată.
zoomComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

TEODOR
29 Iun 2011

Gura pacatosului,adevar graieste!Asa si Vanghelie!Sorin Oprescu este interesat de situatia din PSD,in aceiasi masura in care Goagal este interesat de craterele lunare!Nu are timp Sorin Oprescu pentru asemenea chestiuni!

Adauga un comentariu

Random image