2017-01-21 12:44

POLITICA


Interzicerea migraţiei politice, demers ipocrit pentru traseişti din Parlament: ''Cetăţeanul este deasupra ideologiei''

 |  17:01
Interzicerea migraţiei politice, demers ipocrit pentru traseişti din Parlament:  ''Cetăţeanul este deasupra ideologiei''
Liderii Uniunii Social Liberale, Victor Ponta şi CrinAntonescu, au semnat împreună proiectul, depus zilele trecute la Cameră, demodificare a legii electorale şi a statului parlamentarilor, prin care vorinterzicerea migraţiei politică – o idee mai veche a ambelor partide. Ceivizaţi de actul normativ resping însă drept nesinceră argumentarea proiectului USL.

Conform textului legii (art. 15), „calitatea de deputatsau senator – ca reprezentanţi ai poporului – e incompatibilă cu abandonareaideologiei pe baza căreia a fost votat respectivul deputat/senator”, pe când „garanţiamenţinerii ideologiei e dată de menţinerea calităţii de membru al respectivuluipartid, pe întreaga durată a mandatului”. Există şi o excepţie, referitoare laexcluderea sau suspendarea decisă de partid, caz în care mandatul parlamentaruluinu încetează de drept.

Pentru a intra în vigoare, această lege, care reglementeazăşi modul de alegere a deputaţilor şi senatorilor (uninominal într-un tur),trebuie să fie votată tocmai de către membrii actualului Parlament, în careraporturile de putere depind de acest fenomen. În prezent, numărul parlamentarilorcare au trecut de la un grup la altul este între 13% şi 14% atât la Cameră, câtşi la Senat. Chiar dacă în legislatura trecută procentul de traseism era maimare, depăşind 20%, nou-înfiinţatul PDL - principalul „pol” de migrare din aceavreme - nu influenţa atât de mult deciziilepolitice de la nivelul Opoziţiei, ca astăzi, când UNPR creează confuzie prinfaptul că s-a născut direct în barca Puterii. La astfel de obiecţii principiale,traseiştii găsesc însă, de fiecare dată, justificări individuale, tot în virtuteaservirii interesului public, însă pe calea „mai scurtă”.

Pentru Luminiţa Iordache, viceliderul grupului independent(UNPR) din Camera Deputaţilor, demersul interzicerii migraţiei „nu are nici oşansă” în Parlament şi e „de văzut” dacă el ar fi acceptabil din punct devedere Constituţional. „Cred că iniţiatorii proiectului vor doar să capetecapital politic, pe când în sufletul lor nu gândesc aşa. Altfel, ar fi trebuitsă spună «nu vă primim» oamenilor veniţi la ei de la alt partide, pe care,însă, i-au primit”. Argumentul că parlamentarii migratori îşi trădează statutulabandonând ideologia partidului pe baza căreia au fost aleşi nu i se paresolid. „Nu zic că e bine sau e rău aşa cum e acum – doar viaţa va demonstra acestlucru. Dar eu una n-am trădat nici o ideologie, pentru că am pus bazele unuipartid nou, care e tot de stânga. Şi dacă susţinem Guvernul Boc, o facem pentruconsiderentul că n-ar fi bună acum o criză politică, suprapusă peste ceaeconomică”, ne-a explicat Luminiţa Iordache.

Un alt membru al aceluiaşi grup, Gabriel Nicolescu Tiţa,se declară, totuşi, un apărător al iniţiativei lui Ponta şi Antonescu. „Eu amfost exclus din PSD şi am de gând să votez proiectul, pentru că se referă doar lacei care au plecat singuri - treaba lor cum votează ceilalţi din grupul meu. Trebuieţinut cont că în privinţa situaţiilor de excludere, e vorba de lucrurisubiective: un şef de organizaţie locală poate să aibă ceva cu tine.” Fostuldeputat social-democrat explică de ce, după ce a continuat să susţină partidul doar2-3 luni după excludere, a ajuns în final la soluţia înscrierii în UNPR. „Cefăceam eu dacă rămâneam independent? Candidam şi luam sub 1%, fiindcă la alegrioamenii preferă tot partidele astea, care îi mint de 20 de ani. Pe când în felulăsta, în loc să stau degeaba până la sfârşitul mandatului, am putut să-mi ajut colegiulfoarte mult. Erau acolo proiecte pe care nimeni nu le făcuse de 10 ani şi eu amreuşit să aduc pentru ele bani - colaborând cel mai bine cu primarii PSD. Chestiaasta cu ideologia e atât de relativă în domeniul politic... Vedeţi şi dvs. cealianţe se fac! Nu regret că n-am votat moţiunile de cenzură, fiindcă, în afarăde una, la care am avut dubii, te lămureai cu toate imediat ce le citeai. Înprima, de exemplu, ei criticau Guvernul din care făcuseră parte în ultimele parte8 luni... Aşa se face la noi, totul e doar ipocrizie”, mai spune deputatulGabriel Nicolescu Tiţa.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639250-04-23Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image