2017-01-21 00:05

POLITICA


Între minciună şi adevăr. Japonia a minimalizat un viitor colaps nuclear

 |  18:02
Între minciună şi adevăr. Japonia a minimalizat un viitor colaps nuclear

Situaţiede risc maxim în Japonia. Purtătorul de cuvânt al Guvernului japonez, YukioEdano, a anunţat că există o "probabilitate foarte mare" ca miezulnuclear al celor trei reactoare defecte de la centrala Fukushima I să setopească. Topirea miezului nuclear al unui reactor este considerat un accidentgrav, pentru că poateelibera materiale radioactive în atmosferă.

Edanoa ţinut să dea asigurări că şi în cazul celui mai pesimist scenariu este puţinprobabil să se producă o catastrofă nucleară de proporţiile celei de laCernobîl, dar e puţin probabil ca spusele sale să liniştească populaţia, maiales că executivul nipon a mai ascuns incidente nucleare de-a lungul timpului. Cu toate acestea, cei mai mulţiexperţi se aşteaptă la repetiţia colapsului din 1986 de la Cernobîl, care aucis 32 de muncitori şi a cauzat cel puţin 4.000 de forme de cancer legat dematerialele radioactive eliberate de centrală. Dar în acelaşi timp - maiales faptul că în Japonia sunt afectate reactoare multiple, faţă de unul de laCernobîl - criza niponă este unică şi cu atât mai periculoasă.

Sistemelede răcire ale reactoarelor 1, 2 şi 3 au cedat pe rând în urma celui mai mareseism din Japonia, urmat de tsunami. Ieri-dimineaţă, după ce tehnicienii s-auluptat să stabilizeze un al treilea reactor la centrala nucleară FukushimaDaiichi, operaţiunile pentru scăderea presiunii au fost suspendate, din cauzanivelului crescut al radiaţiilor. Operatorii centralei au recunoscut că nu potexclude o topire a barelor de combustibil, după cedarea sistemului de răcire,ceea ce indică apropierea dezastrului nuclear. Cedarea sistemului de răcire aprecedat exploziile de lareactorul 3, luni, şi reactorul 1, sâmbătă. Fărăsistemul de răcire, temperaturile pot ajunge la sute de grade Celsius, ducândla topire. Presiunea din centrală creşte, în condiţiile în care sistemul derăcire nu mai funcţionează. Rapoartele iniţiale sugereazăcă nivelurile de radiaţii au crescut ca urmare a exploziei de luni dimineaţă,dar, în ciuda evidenţelor, Edano a declarat că nu crede că a existat o scurgeremasivă. Duminică dimineaţă s-a observat un nivel ridicat de radiaţii. Vântul atransportat materialul radioactiv în aer în apropierea oraşului Sendai şi facilităţiiOnagawa.

Impactul viitor al crizei nucleare nipone

Evaluarea implicaţiilor profunde ale crizei nu poate ficunoscută în totalitate. În cazul în care efortul de răcire în interiorulreactorului eşuează complet – un scenariu despre care experţii intrevievaţi deCNN spun că este puţin probabil -, eliberarea de radiaţii ar putea provocadaune enorme pentru viaţă, de la cancer şi alte probleme de sănătate.Autorităţile au minimalizat un astfel de scenariu, insistând că situaţia paresub control şi că nivelurile de radiaţii în aer nu sunt periculoase. Totuşi, ceeace ei au descris ca fiind "o măsură de precauţie", evacuarea a celpuţin 180.000 de persoane care trăiesc pe un perimetru de 20 de kilometri, afost un indiciu. La nivel public, politic şi economic, nu este exclus ca balanţa de la energia nucleară să se mute înfavoarea unor alternative şi mult mai sigure. Acesteprobleme vin în ciuda reputaţiei solide a Japoniei în domeniul energieinucleare, dovadă că nimic nu este infailibil.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639240-06-27

Mai multe imagini:
Între minciună şi adevăr. Japonia a minimalizat un viitor colaps nuclear
zoomComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image