2018-12-17 03:27


Ioan Botiş şi-a amânat demisia din cauza lui Traian Băsescu. De la minister, în campanie pentru Consiliul Judeţean

 |  19:03
Ioan Botiş şi-a amânat demisia din cauza lui Traian Băsescu. De la minister, în campanie pentru Consiliul Judeţean
Ministrulmuncii, Ioan Nelu Botiş, şi-a dat ieri demisia de onoare din Guvern, “dinmotive de moralitate”. Pentru că se pregăteşte să candideze la alegerile localedin 2012, Botiş şi-a cerut scuze faţă de toată lumea, inclusiv faţă decetăţenii municipiului Bistriţa “care l-au susţinut şi i-au acordat încredere”şi care “au avut dezamăgiri” în legătură cu ultimele întâmplări din viaţa sa defamilist.

IoanBotiş a stat două zile pe gânduri după care şi-a dat demisia, în urma uneidiscuţii cu premierul Emil Boc, din cauza proiectelor europene derulate desoţia sa. Soţia ministrului Ioan Botiş a câştigat 8.400 lei pe lună în cadrulproiectului “Şansa la demnitate”, realizat de asociaţia Parteneriat EuroactivBistriţa şi a cărui finanţare europeană a fost aprobată de o instituţie aflatăîn subordinea ministrului Ioan Botiş. Fostul ministru este suspectat de incompatibilitate,iar asociaţia are sediul într-un imobil deţinut de el. Un consilier personal şio fostă şefă de cabinet a ministrului sunt implicaţi în afacere. Botiş aexplicat că în perioada în care a activat la minister a muncit pentru a schimba“ceea ce era de schimbat şi pentru a crea condiţii mai bune de trai pentrucetăţeni”. El şi-a cerut scuze faţă deopinia publică şi de colegii săi din Guvern pentru prejudiciul de imagine adus şia spus că a întârziat cu demisia o zi pentru că a ţinut neapărat să-l informezepe preşedintele Traian Băsescu, pe care a trebuit să-l aştepte să vină din Azerbaidjan. “În calitate de ministrusunt conştient că am creat o posibilă interpretare a activităţilor pe caresoţia mea le-a desfăşurat ca angajat al asociaţiei Parteneriat Euroactiv”, a maispus ministrul demisionar. El a adăugat că nu a dorit să-şi implice colegii dinGuvern în acest scandal şi a vrut să evite situaţia în care miniştrii să deaexplicaţii în legătură cu activitatea sa.

Cinese scuză se acuză

Scuzelelui Ioan Botiş au fost şi faţă de cetăţenii municipiului Bistriţa, cei carel-au susţinut, care i-au acordat încredere şi care au avut “dezamăgiri în legăturăcu ultimele întâmplări” din viaţa sa ca ministru. Potrivit unor surse politice,Botiş are de gând să candideze la alegerile locale de la anul, fie pentrufuncţia de preşedinte al Consiliului Judeţean, fie pentru aceea de primar laBistriţa, iar această mişcare de imagine îl va ajuta în campanie. Cel care l-asusţinut pe Botiş să devină ministru, vicepreşedintele PDL Ioan Oltean, adeclarat că acesta “a greşit, dar nu grav”. “Este o demisie onorabilă, dar aşvrea să subliniez un lucru pe care nimeni nu poate să-l conteste. Am asistatde-a lungul timpului şi la alte situaţii mult mai grave decât cea în care aajuns Ioan Nelu Botiş, au furat cu camionul, au furat cu trenurile, iar azi îivăd dând lecţii de morală. Este foarte uşor să faci pe lupul moralist, estefoarte uşor să uiţi ce ai făcut tu când erai la guvernare”, a spus Oltean.

Bătaiepe funcţie

Demisialui Botiş i-a încăierat pe reprezentanţii PDL şi pe cei ai UNPR. Preşedinteleexecutiv al UNPR, Gabriel Oprea, revendică funcţia de ministru al muncii pentruMarian Sârbu, iar PDL nu vrea să cedeze un mandat care i se cuvine de drept. PremierulEmil Boc a anunţat că pentru funcţia rămasă vacantă are “în analiză” mai multenume şi că va face nominalizarea zilele următoare, după ce se va consulta cuPDL şi cu preşedintele Băsescu. Printre posibilii înlocuitori ai lui Botiş dinpartea PDL se numără deputatul Claudia Boghicevici, care este vicepreşedinte laComisia de muncă, secretarul general al Camerei Deputaţilor, Gheorghe Barbu, şideputatul Raluca Turcan. Potrivit HotNews.ro, un alt posibil candidat ar puteafi Marian Preda, decanul Facultăţii de Sociologie şi fost preşedinte alComisiei prezidenţiale pentru analiza riscurilor demografice. Deocamdată, toateatribuţiile lui Ioan Botiş au fost preluate temporar de secretarul de stat în MinisterulMuncii, Nicolae Ivăşchescu.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639243-11-06
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...