2018-07-18 23:27


Ioan Rus: Așteptăm scuze din partea Ungariei

 |  13:02
Ioan Rus: Așteptăm scuze din partea Ungariei

Ministrul de interne, Ioan Rus, a declarat, sâmbătă, că Ungaria trebuie să-şi ceară scuze pentru declaraţiile făcute de preşedintele Parlamentului Ungariei la adresa Guvernului României.

”Eu mă aştept să vină scuzele şi să dispară problema, nu să mergem pe varianta în care declarăm persona non grata pe cineva. Asta depinde de ei mai mult decât de noi. Scuze de la persoana care a făcut afirmaţia. Ieri eu m-am gândit că premierul Ungariei va cere scuze, va cere scuze în numele preşedintelui Parlamentului. Cineva trebuie să ceară scuze atâta timp cât afirmi despre guvernul unei ţări vecine şi prietene că e barbar, isteric şi aşa mai departe. Asta nu demonstrează decât lipsă de educaţie şi lipsă de cultură politică. Şi limbajul, şi conţinutul afirmaţiei”, a subliniat Ioan Rus, într-o conferinţă de presă.

Ministrul de interne a spus că partea română a gestionat 'absolut legal' problema cu Nyiro Jozsef, ale cărui rămăşiţe urmau să fie aduse din Ungaria şi îngropate în Harghita, şi a informat partea maghiară

”Partea maghiară n-a răspuns de nicio culoare în sens pozitiv, din contră au continuat, atunci am încercat să le demonstrăm că dacă este cazul să descoperim o urnă în cinci milioane de autoturisme, putem s-o găsim, fără să insistăm mai mult decât trebuia pe această chestiune”, a adăugat Ioan Rus.

De asemenea, ministrul Ioan Rus a mai spus că se aştepta ca premierul Viktor Orban să se întâlnească cu premierul Victor Ponta cu ocazia prezenţei la Bucureşti a premierului ungar.

”Am pregătit un documentar pentru primul ministru în legătură cu acest subiect, la eventuala întâlnire între Viktor Orban şi premier, ieri. Viktor Orban nu a solicitat o întrevedere cu premierul Victor Ponta. Eu mă aşteptam ca partea ungară, cu această ocazie, să ceară scuze Guvernului României pentru faptul că un cetăţean, preşedinte al Parlamentului maghiar, a făcut afirmaţii defăimătoare la adresa Guvernului României. A stat în aceeaşi atitudine de frondă, nu a solicitat întrevedere cu premierul, nici premierul nu avea cum să-l primească fără ca el să ceară şi fără ca înainte de acest lucru să-şi ceară scuze Guvernului României pentru un limbaj neconform făcut de un înalt diplomat maghiar. Lucrurile au rămas aşa cum au fost. Premierul Ungariei a făcut o vizită în legătură cu care nu ştia nimeni, nici diplomaţia românească, la un prieten de-al lui la Bucureşti. Nu ştim nici acolo ce-au discutat. Deci aşteptăm scuze', a subliniat Ioan Rus. Preşedintele Parlamentului Ungariei, Kover Laszlo, a criticat, duminica trecută, Guvernul României, pe care l-a acuzat că a împiedicat procesul de reînhumare a scriitorului maghiar Nyiro Jozsef.

''Noi am planificat nu numai o reînhumare, ci şi o celebrare a reîntoarcerii acasă a lui Nyiro Jozsef. A fost foarte surprinzător comportamentul neprietenos, necivilizat şi barbar al noului Guvern român de a-i refuza lui Nyiro posibilitatea de a se odihni acasă, în pământul natal. Suntem acuzaţi în mod ruşinos şi noi şi Nyiro şi a existat o adevărată vânătoare după urna cu cenuşă din partea Guvernului, care a depăşit limita comicului. (...) Niciodată nu am participat la o astfel de comedie absurdă'', a declarat atunci Kover Laszlo.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639566-07-02

TAGURI: Ioan Rus, scuze, Guvern Ungaria

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


MISU
02 Iun 2012

Domnule ministru ! sunteti de-o naivitate iesita din comun, atat d-voastra cat si seful d-voastra d partid. Asteptati ceva de domeniul fantasticului. nu si-au cerut ei ( ungurii0 scuze pentru ce au facut acum 72 de ani, si aveti absurda cerere sa-si cear scuze acum ?? . Au fost si sunt obisnuiti sa vina in Ardeal, sa de-a ordine, sa comande iar ai nostri sa le si excute. Pentru ei conducerea romaneasca e un fel de sectie anexa a lor, a ungurilor !! daca-si permite presedintele parlamentului sa catalogheze in asa hal un guvern, asta-i trista realitate. iar voi, partid aflat la putere solicitati scuze ????!!!!, in loc sa luati masurile dure si urgente care s-aimpus atunci si se impun si acum. Acel individ, va reveni in Romania cu aceleasi idei si cuvinte. Si voi........!!!!!?????. Daca, ACUM nu desfiintati partidele etnice, nu eliminati din legislatie cuvantul minoritar(toti cetatenii acestei tari sunt romani cu drepturi si obligatii egale ), nu aplicati ad-litteram OG31, (in integrrum) ati ajuns degeaba la guvernare. S-au schimbat lingaii intre ei fata de unguri. Pacat, mare pacat.
DIDOS
03 Iun 2012

Ce nevoie aveti de scuze , domnule Rus, de la un analfabet sadea : in cazul de fata , cuvintele "barbar " si "necivilizat " , insemnand acelasi lucru , deci este vorba de un pleonasm ?! Sa nu fi bagat de seama , nici guvernantii nostri , acest lucru ? Aoleu !
Random imageUltimele stiri

Apa Nova