2018-12-10 10:45


Iohannis atacă modificarea Codului Penal. Dezincriminarea conflictului de interese ar putea ajunge la CC

 |  18:47
Iohannis atacă modificarea Codului Penal. Dezincriminarea conflictului de interese ar putea ajunge la CC

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a declarat marţi că este deranjat de modificarea art. 301 din Codul Penal, care urmărește dezincriminarea conflictului de interese, astfel încât să existe libertatea angajării unor membri ai familiei în cadrul cabinetelor parlamentare.

Astfel, dacă modificările din Codul Penal vor fi adoptate de Parlament, Iohannis fie le va retrimite Legislativului, fie va sesiza CCR. „Urmăresc cu atenție și preocupare procesul legislativ din Parlamentul României privind intenția de a modifica prevederi ale Codului Penal în materia conflictului de interese. Nu pot fi de acord cu modificarea art. 301 din Codul Penal, care urmărește dezincriminarea conflictului de interese, astfel încât să existe libertatea angajării unor membri ai familiei în cadrul cabinetelor parlamentare”, a precizat Iohannis, care a subliniat că „nimeni nu poate să favorizeze membri ai propriei sale familii în exercitarea funcțiilor și demnităților publice”.

Comisia juridică a Camerei Deputaților a amânat marți, cu două săptămâni, dezbaterea unui proiect de lege pentru modificarea Codului Penal prin care sintagma „conflict de interese” ar fi înlocuită cu „folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane”. Proiectul de lege care modifică articolele 301 și 308 din Codul Penal a fost înregistrat la Camera Deputaților pe 1 aprilie, după ce a fost adoptat tacit de Senat și este inițiat de cinci parlamentari PSD.

Prin proiectul amintit mai sus sintagma „conflict de interese” se înlocuiește cu sintagma „folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane” și se modifică de asemenea și alineatul 2 în sensul adăugării unor situații pentru care dispozițiile alin. 1 să nu fie aplicabile.

Astfel, dispozițiile alin. 1 nu se aplică în cazurile în care actul sau decizia se referă la următoarele situații: „emiterea, aprobarea sau adoptarea actelor normative, ocuparea de către o persoană a unei funcții indiferent în ce modalitate și sub ce formă se realizează această, exercitarea atribuțiilor de serviciu privind acordarea de către subalterni a drepturilor legale a acestora”.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2015-05-26

TAGURI: klaus, iohannis, cod, penal, cc
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...