2018-10-23 03:02


Iohannis: Fără teamă, împotriva extremismului. Mesajele președintelui și premierului de Ziua comemorării victimelor Holocaustului

 |  19:35
Iohannis: Fără teamă, împotriva extremismului. Mesajele președintelui și premierului de Ziua comemorării victimelor Holocaustului

În mesajul transmis miercuri, cu ocazia Zilei Internaționale de Comemorare a Victimelor Holocaustului, președintele Klaus Iohannis a susținut că trebuie acționat, „fără teamă și cu neclintită împotrivire, în fața mobilizărilor extremiste sau radicale”. Această zi „este dedicată memoriei colective a suferinței, dar ne obligă totodată să rămânem cu ochii deschiși și să privim lucizi în continuare la modul în care funcționează societatea noastră”, a mai spus Iohannis.

„Cunoașterea și însușirea lecției tragice a Holocaustului reprezintă armele sigure de prevenire, combatere și neutralizare a tuturor formelor de antisemitism, xenofobie și extremism care pot, încă, să renască într-o colectivitate umană. În ultimii ani, negarea Holocaustului ori retorica plină de ură a trecutului au fost intens combătute de statul român prin acțiuni concrete de condamnare a ororilor și de păstrare a memoriei victimelor și sunt ferm convins că așa trebuie să acționăm și în continuare”, a transmis șeful statului, în mesaj. Președintele a reamintit că anul acesta România va prelua președinția Alianței Internaționale pentru Memoria Holocaustului (IHRA), apreciind că aceasta este o oportunitate de a demonstra progresele făcute de țara noastră în privința asumării trecutului, dar și pentru a avansa măsuri pentru consolidarea educației în domeniul Holocaustului în rândul tinerilor.

La rândul său, premierul Dacian Cioloș a transmis un mesaj în care își exprimă „compasiunea pentru pierderile și suferința poporului evreu din acele vremuri”.

„Astăzi se împlinesc 71 de ani de la eliberarea prizonierilor închiși la Auschwitz-Birkenau. (…) Nu putem da uitării aceste atrocități ce nu mai trebuie repetate. Aceasta este semnificația comemorării internaționale a acestei zile — de a păstra peste timp și spațiu memoria Holocaustului, astfel încât să nu mai fie acceptate expresii ale intoleranței care l-au făcut posibil, în special antisemitismul și xenofobia”, spune Dacian Cioloș, în mesaj. 


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2016-01-27

TAGURI: klaus iohannis, extremism, mesaje holocaust
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...