2018-12-12 00:55


Iohannis îi dă cu tifla lui Tăriceanu. Petiţii publice pentru demisia preşedintelui Senatului

 |  21:01
Iohannis îi dă cu tifla lui Tăriceanu. Petiţii publice pentru demisia preşedintelui Senatului

Președintele României i-a scris joi lui Tăriceanu că nu are competențe oferite de Constituție sau de alte legi care să îi permită să demită președintele ÎCCJ și procurorul-șef al DNA, deoarece statutul judecătorilor și al procurorilor nu prevede demiterea, ci doar revocarea unui magistrat, dar nu de către președintele țării. Nici de demisie nu poate fi vorba, pentru că aceasta este decizia unilaterală a celui în cauză și nu poate fi determinată sau influențată de nici o autoritate publică. Președintele îi mai spune lui Tăriceanu să se adreseze Consiliului Superior al Magistraturii, dacă „apreciază că este necesar”, pentru că acesta este „garantul independenței justiției” și „singura autoritate” care are competența să se pronunțe cu privire la răspunderea disciplinară a judecătorilor și a procurorilor.

Referitor la cealaltă solicitare pe care i-a făcut-o Tăriceanu, respectiv să se alăture demersului majorității parlamentare de modificare a codurilor penale, Iohannis a declarat în scrisoarea către președintele Senatului că refuzul său „de a se ralia unui demers parlamentar de modificare a legislației penale rămâne ferm, cu atât mai mult cu cât toate aceste modificări legislative par a urmări diminuarea capacității autorității judecătorești de instrumentare a dosarelor penale, inclusiv a celor de mare corupție”.

Turcan și Macovei atacă

Vicepreședinta PNL, Raluca Turcan, a anunțat lansarea unei petiții publice pentru demiterea lui Tăriceanu din funcția de președinte al Senatului din cauza "numeroaselor abuzuri" pe care le-a comis în cazul Dan Șova și pentru că „sfidează Justiția și votul cetățenilor”.

În opinia acesteia, „seria abuzurilor politice” este „încununată” de cererea lui Tăriceanu adresată președintelui Iohannis pentru demiterea lui Kovesi și a lui Stanciu. Această cerere „reprezintă o nouă încercare de a distrage atenția de la necesitatea revenirii asupra votului pentru încuviințarea reținerii senatorului Dan Șova, prietenul premierului Victor Ponta", consideră Turcan.

O altă petiție publică a fost lansată tot joi, de Asociația M10, condusă de europarlamentarul Monica Macovei, prin care se solicită demisia sau revocarea din funcție a lui Tăriceanu, deoarece „acțiunile sale din ultima perioadă reprezintă un atac la justiția din România și la independența celor două instituții-cheie: DNA și ÎCCJ și demonstrează încă o dată dorința constantă a anumitor oameni politici de a bloca și controla justiția”. M10 spune că scrisoarea lui Tăriceanu a apărut când DNA a solicitat Senatului României să îi predea toate înscrisurile Comisiei pentru Regulament din 2014 și 2015, inclusiv cele legate de dosarul lui Dan Șova.

M10 mai spune despre cererea lui Tăriceanu ca Iohannis să susțină modificările Codurilor Penale că „Parlamentul României încearcă (…) să mutileze instituțiile anticorupție și să restrângă puterea justiției”, iar scrisoarea președintelui Senatului se aliniază acestor practici.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2015-05-28

TAGURI: klaus, iohannis, calin, popescu, tariceanu, demisia, presedinte, senat
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


CROCODILUL FLAMAND
28 Mai 2015

Tariceanu e in mare culpa....presedinte de senat fara partid????????pai cum mama dreaqului poti sa fii seful sentorilor daca tu esti un migrator expulzat din propriul partid care te-a pus acolo Asta deja este mai penibil decat un sofer de curse care e de meserie croitor avand copilot un procuror sub acoperire care si-a dat doctoratul la XEROX care vor sa participe la o cursa de formula 1 imbracati cu hainele furate de la altii
Q
29 Mai 2015

CARE SENAT? CARE JUSTIȚIE? CARE ȚARĂ? CARE POPOR?
Random imageUltimele stiri


loading...