2018-12-18 15:27


Iohannis împarte apele politicii în două: „Stânga” - cu penalii, „dreapta” - cu Cioloș

 |  21:01
Iohannis împarte apele politicii în două: „Stânga” - cu penalii, „dreapta” - cu Cioloș

Au și Liviu Dragnea și Victor Ponta dreptatea lor: nu scrie în Constituție că președintele nu trebuie să numească, în fruntea Guvernului României, un infractor (condamnat penal) sau un potențial infractor (urmărit penal). Dar chiar trebuie să scrie în Constituție, ca să fie evident că așa ceva nu se face? Se îndoiește cineva că Dragnea sau Ponta nu ar angaja un zidar condamnat pentru furt de materiale de construcție? Curajul celor doi în a-l ataca pe Klaus Iohannis, care nu a făcut altceva decât să enunțe un principiu de bun simț, anume că nu va accepta să desemneze drept premier o persoană cu probleme penale, este dat de rezultatul alegerilor locale, mulți primari fiind aleși chiar din rândul celor acuzați de procurorii anticorupție, judecați sau chiar cu condamnări la activ. Doar că desemnarea premierului nu se face prin vot, ci este la latitudinea președintelui. Iar Iohannis a împărțit, acum, apele politicii românești în două: de o parte (să-i spunem, generic, „stânga”) se vor așeza cei care consideră că infractorilor nu trebuie să li se restrângă dreptul de a conduce o țară, de cealaltă parte („dreapta”) se vor grupa susținătorii lui Cioloș, persoană publică ce întrunește criteriile de integritate cerute în cazul unei funcții ca cea pe care o ocupă și în prezent.

Cearta președintelui cu PSD a înregistrat marți un nou episod spumos, în care Klaus Iohannis a susținut că nu va numi în funcția de premier nicio persoană condamnată sau urmărită penal, iar Liviu Dragnea și fostul premier Victor Ponta au sărit să îi explice că încalcă prin această declarație Constituția.

„În niciun caz nu voi desemna o persoană care este urmărită penal sau condamnată penal sau are probleme de integritate de altă natură. Clasa politică trebuie să se reformeze, trebuie să avem politicieni curați și acest criteriu va fi criteriul eliminator. (...) Indiferent de cine vine propusă, eu, președintele României, nu voi desemna o persoană urmărită penal sau condamnată penal", a afirmat Iohannis la Palatul Cotroceni.

În continuare, a spus că în baza prerogativelor ce îi sunt date de Constituție ca șef al statului,

va desemna pe cineva care, după părerea sa, „întrunește o majoritate în Parlament și este competentă pentru a conduce Guvernul României”. „Ar fi absurd să desemnez pe cineva care pe urmă nu întrunește o majoritate. Nu sunt adeptul acestor jocuri politice. Nu am de gând să nominalizez sau să desemnez pe cineva care pe urmă pică în Parlament, eventual mai pică o dată. Aceste jocuri nu le veți găsi la mine. Voi ține cont să fie o persoană pe care eu o consider capabilă să conducă Guvernul României și care eu consider că poate să întrunească o majoritate parlamentară. Aceste lucruri sunt evidente și vreau să fie clare din capul locului", a spus Iohannis, precizând că vor conta criteriile de profesionalism, în desemnarea prim-ministrului.

Dragnea îi urează succes

Șeful PSD, Liviu Dragnea, condamnat cu suspendare, a reacționat rapid la spusele președintelui, pe care le-a interpretat ca pe o declarație de susținere pentru Dacian Cioloș. „Îi doresc foarte mult succes în a proceda la desconsiderarea Constituției. Nu am spus niciodată că vreau să fiu prim-ministru. Nu am spus cu cine vrem noi să mergem la Cotroceni ca și nume de prim-ministru. Domnul Iohannis confirmă acum ceea ce eu am spus mai demult că face ceea ce îi spune doamna co-președintă, acum am înțeles că este președintă, a PNL, nu vrea să îi iasă din cuvânt. Să ieși înaintea alegerilor să spui pe cine ai prefera, respectiv pe Cioloș, să spui pe cine nu ai pune, asta încalcă grav Constituția", a afirmat Dragnea.

Șeful PSD spune că „Vor vorbi românii pe 11 decembrie, după aceea cei care sunt aleși se vor întâlni și vor hotărî împreună cine vor să le conducă destinele", iar „până atunci va fi bine ca cei care presează, așa cum a presat și președintele, să tacă”.

Dragnea a exclus orice discuție „despre persoane”, deci și despre el însuși, atunci când e vorba despre ce va propune PSD pentru postul de premier.

Apoi a susținut că a citit „pe un site” că Executivul „pregătește iar niște vânzări ale unor societăți comerciale de stat, societăți naționale”. „Îi avertizez, îi rog să fie mai ponderați că nu au niciun fel de legitimitate să se grăbească să vândă acum, pe ultima sută de metri, niște pachete de acțiuni la niște societăți strategice. Nu au niciun fel de motivație, nu ai de ce să vinzi acțiuni la niște societăți care sunt profitabile și care aduc dividende în buget. Asta ar trebui să îl preocupe pe președinte", a susținut liderul PSD.

Întrebat în legătură cu posibilitatea suspendării din funcție a șefului statului, Dragnea a spus: „Nu, pentru că nu cred că vom ajunge acolo. Eu cred că propunerea care va veni de la cei care vor câștiga alegerile va fi acceptată de președinte".

În opinia sa, Iohannis „a intrat masiv în campania electorală”. „Am înțeles: este Iohannis cu PNL și, de cealaltă parte, PSD. Le doresc succes. Dacă mai e supărat poate să pună niște copoi pe noi, îi așteptăm din instituțiile statului. Să nu creadă că suntem niște proști. Mă refer la cei care îndrăznesc să aibă o altă opinie ca a dumnealui și care câteodată îl ceartă, chiar îl critică", a susținut Dragnea. Pe de altă parte, întrebat dacă se simte persecutat, Dragnea a răspuns: "Nu mă simt, este o certitudine, dar nu sunt singurul, numai că nu am genunchi moi".

Ponta sare și el

La rândul său, fostul premier Victor Ponta a spus că președintele Klaus Iohannis trebuie să respecte Constituția și legile țării. „Dacă domnul Iohannis are vreun articol din Constituție și din lege care spune că poate să numească portarul de la Sibiu sau, eventual, doamna care i-a falsificat actele pentru casă, să o facă. Dacă nu există o prevedere în Constituție, domnul Iohannis trebuie să respecte Constituția și legile ca și noi. (…) Eu l-am mai auzit pe Băsescu spunând chestia asta. Cam de o mie de ori a zis că nu mă desemnează prim-ministru și m-a desemnat cred că de trei ori. Câți bani am dat pe ce zicea Băsescu tot atâția bani dau și pe Iohannis. (...) În rest, domnul Iohannis, care a învățat de la Băsescu să le facă dosare penale la adversari, (...) desigur și aici îl plagiază pe Băsescu. Lui Băsescu acum îi pare rău că le făcea dosare penale la adversari, că i-a venit și lui rândul. În 2019 o să îi pară rău și domnului Iohannis", a susținut Victor Ponta.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2016-10-04

TAGURI: liviu dragnea, klaus iohannis, victor ponta, constitutie, presedinte
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


ANONIM
05 Oct 2016

CEI TREI FARISEI INDEPLINESC TOATE CONDITIILE dupa canoanele chinezesti, nord-coreene, japoneze si filipineze SA FIE BAGATI LA CORECTIE PE VIATA.
EVIDENT CA,...
05 Oct 2016

... din nou, apele trebuie separate. Definitiv. Liberali au avut bunul-simt sa se retraga atunci cand au fost vizati de Codul Penal. Haita rosie, fiind foarte numeroasa, mizeaza doar pe tupeu.
ACSINTE SEVER
23 Oct 2016

dAR SEFA lor ce este o mafioata cu increngaturi penale PINALTI SI FIUL VLASOV SI CEILALTI DOI HOTI Domnului Dragnea i ati inventat dosar pentru ca a dat mana cu oamenii Lui Ponta ca a batut din palme cand a venit Blair Dar Gorghiu a voastra este de 10 ori mai mafioata Iohanisul de 100 de ori mai hot si vanzator de copii SI NU SE INTAMPLA NIMIC dAR VA VINE RANDUL SI VOUA N AVETI TEAMA CRIMINALI LIBERALI
Random imageUltimele stiri


loading...