2019-03-26 01:01


Iohannis, MESAJ care îndeamnă la SANCȚIONAREA abuzurilor și necinstei de Ziua Micii Unirii

 |  16:54
Iohannis, MESAJ care îndeamnă la SANCȚIONAREA abuzurilor și necinstei de Ziua Micii Unirii

"'Fă ca legea să înlocuiască arbitrarul, fă ca legea să fie tare'. Așa îl îndemna Mihai Kogălniceanu pe domnitorul Al. I. Cuza. Este un îndemn care și-a păstrat vie semnificația. Astăzi, când destinul nostru european se fundamentează pe domnia statului de drept și pe egalitatea în fața legii, progresul României este indisolubil legat de existența unei legislații coerente și stabile, capabile să sancționeze abuzurile și necinstea", a subliniat președintele Klaus Iohannis la manifestările dedicate Micii Uniri. Șeful statului a participat la Sfânta Liturghie oficiată în Catedrala Patriarhală, a depus o coroană de flori la statuia Domnitorului Alexandru Ioan Cuza și a susținut un discurs în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” din Palatul Patriarhiei.

Președintele Klaus Iohannis: "La Iași și la București, elitele politice au înțeles momentul istoric și au urmat interesul general al societății. Un rol decisiv în înfăptuirea Micii Uniri l-a avut intelectualitatea progresistă, formată la înalte școli occidentale și totodată puternic inspirată de idealurile naționale. Nu întâmplător, artizanii Unirii de la 1859, politicieni respectați ai perioadei, de anvergură intelectuală europeană, s-au regăsit printre primii membri ai Academiei Române. Ion Heliade Rădulescu, C. A. Rosetti, Titu Maiorescu, Alexandru Hurmuzachi sunt doar câteva dintre figurile ilustre ale vremii".

Șeful statului a evocat Convenţia de la Paris din 1858, care stabilea pentru Principatele Române aşezarea statului pe principiile separaţiei puterilor, ale responsabilităţii ministeriale, precum şi constituirea unei unice curţi judecătoreşti şi de casaţie, formată din judecători inamovibili, cu sediul la Focşani.

"'Fă ca legea să înlocuiască arbitrarul, fă ca legea să fie tare'. Așa îl îndemna Mihai Kogălniceanu pe domnitorul Al. I. Cuza. Este un îndemn care și-a păstrat vie semnificația. Astăzi, când destinul nostru european se fundamentează pe domnia statului de drept și pe egalitatea în fața legii, progresul României este indisolubil legat de existența unei legislații coerente și stabile, capabile să sancționeze abuzurile și necinstea. Acesta este și mesajul pe care l-au transmis la unison sutele de mii de români care au manifestat și în 2017 și la începutul lui 2018 pentru o țară stabilă și prosperă, pentru o justiție independentă și eficientă", a subliniat președintele.

"Când au existat oameni de stat responsabili, iar aspirațiile tuturor românilor s-au concretizat într-un proiect comun, atunci România a fost un stat puternic. Când prevalează ambițiile personale ale diferiților lideri sau grupuri în detrimentul interesului național, atunci țara stagnează sau face pași înapoi. Evenimentele din ultimele zile dovedesc din nou că aceste lecții ale istoriei rămân valabile și astăzi", a adăugat Klaus Iohannis.

"La fel ca acum un secol, spiritul națiunii este viu. Manifestațiile pașnice și democratice arată o față frumoasă a României de astăzi: o societate care știe ce vrea, care nu abdică de la principiile fondatoare ale României moderne. Guvernanții au datoria de a fi mai atenți la cerințele cetățenilor, mai preocupați față de consecințele pe termen lung ale deciziilor luate, mai deschiși dialogului. Avem nevoie de un stat care să fie pe măsura societății, pentru că românii vor o guvernare decentă și eficientă", a avertizat șeful statului.

"Unitatea naţională a depăşit sensul istoric avut în 1859 şi 1918. Conţinutul acestei sintagme s-a îmbogăţit în România contemporană prin valori democratice şi civism. Societatea noastră îşi potenţează astăzi unitatea şi își întărește coeziunea prin valorificarea diversităţii sale etnice, culturale şi religioase. Plecând de la aceste trăsături și valori, în anul Centenarului, națiunea noastră așteaptă ca țara să fie condusă de politicieni conștienți de importanța misiunii lor. Din locul consfințirii Unirii Principatelor, în numele Statului care s-a născut acum 159 de ani și s-a desăvârșit la 1 decembrie 1918, vă chem să facem din România un stat cât mai puternic, în care drepturile și libertățile sunt respectate, iar democrația este literă de lege! Vorba imnului aniversării de astăzi, să arătăm că România are o soartă demnă în lume!", și-a încheiat discursul președintele.

 

Aparut in:

Ultima modificare in data de :2018-01-24

TAGURI: iohannis, mesaj, ziua micii unirii, patriarhie, proteste
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


ANONIM
24 Ian 2018

ROMANIA NU ARE OAMENI DE STAT DE MULTE ZECI DE ANI..................
ANONIM
25 Ian 2018

Deoarece cei cu responsabilitate cea mai MARE din conducerea statului Seful SENATULUI si cu SEFUL CAMEREI DEPUTATILOR, care NU INDPLINESC CRITERIILE DE MORALITATE SI INTEGRITATE pentru ocuparea functiilor publice detinute, au gafat enorm, aducand grave prejudicii STATULUI ROMAN, prin amenintarile facute la adresa Comisiei Europene si anterior DEPARTAMENTULUI DE STAT AMERICAN EI TREBUIE EXCLUSI URGENT DIN FUNCTIILE DETINUTE SI dar si DIN Parlament.
Random imageUltimele stiri
STARBAG
loading...