2019-02-24 01:24


Iohannis, SCRISOARE către Grindeanu

 |  16:07
Iohannis, SCRISOARE către Grindeanu

Preşedintele Klaus Iohannis i-a trimis miercuri o scrisoare premierului Sorin Grindeanu prin care îi solicită acestuia să abroge ordonanţa de urgenţă adoptată marţi noapte în şedinţa de guvern, privind modificarea Codurilor Penale. În scrisoarea trimisa prim-ministrului, şeful statului face trimitere la textul Constituţiei.

"Având în vedere prevederile art. 115 alin. (4) din Constituţia României potrivit cărora Guvernul poate adopta Ordonanţe de urgenţă numai în situaţii extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată. Constatând faptul că Guvernul a adoptat acest act normativ cu o zi înainte de începerea sesiunii ordinare a Parlamentului, ceea ce pune în discuţie însăşi necesitatea acestui demers, reţinând incidenţa dispoziţiilor Legii nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii ce conferă acestei autorităţi, în calitatea sa de garant al independenţei justiţiei, competenţa de a aviza proiectele de acte normative ce privesc activitatea autorităţii judecătoreşti, observând că, în cadrul procesului decizional de adoptare a Ordonanţei de urgenţă menţionate, Consiliul Superior al Magistraturii a fost eliminat, văzând că acest act normativ a fost adoptat şi cu ignorarea opiniilor profesionale exprimate anterior în cadrul sistemului judiciar, luând în considerare efectele profund negative pe care această Ordonanţă de urgenţă le produce asupra funcţionării statului de drept şi, implicit asupra eforturilor depuse de România în domeniul combaterii fenomenului corupţiei şi asigurării integrităţii funcţiei publice, vă solicit abrogarea Ordonanţei de urgenţă nr. 13/2017 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal şi a Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală", a scris preşedintele Iohannis în scrisoarea adresată prim-ministrului.

Scrisoarea lui Klaus Iohannis vine în contextul în care miercuri, preşedintele a participat la şedinţa CSM şi a cerut ca ordonanţa să fie atacată la Curtea Constituţională a României.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2017-02-01

TAGURI: iohannis, grindeanu, scrisoare, modificare coduri penale, constitutie
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


NESIMțIRE
01 Feb 2017

Când un individ pus să fie mediator nu poate discuta ,apelează la scrisori ...... INTERESANT ....
NESIMțIRE
01 Feb 2017

Când un individ pus să fie mediator nu poate discuta ,apelează la scrisori ...... INTERESANT ....
Random imageUltimele stiri
STARBAG
loading...