2017-01-18 08:26

POLITICA


Exclusiv. Iohannis: Ţara are de ales între mine şi Ponta, îmbătrânit în metehne psd-iste de care ţara s-a săturat

 |  21:01
Exclusiv. Iohannis: Ţara are de ales între mine şi Ponta, îmbătrânit în metehne psd-iste de care ţara s-a săturat

Klaus Iohannnis, prezidenţiabilul ACL, a acordat un interviu ziarului PUTEREA, în care a afirmat că nu va face campanie electorală dintr-un birou din Bucureşti, ci va merge din judeţ în judeţ pentru a se întâlni cu oamenii pentru a-i convinge cu fapte, să îl voteze. În schimb, Iohannis a recunoscut că în lupta pe care o va duce cu Victor Ponta cel mai mare dezavantaj al său este că nu îi răspunde actualului premier cu aceeaşi agresivitate pe care Ponta o manifestă faţă de el în spaţiul public, transmiţându-i şi un mesaj premierului: ”Poate are impresia că sunt intimidat de atacurile sale, multe dintre ele sub nivelul minim de decenţă. Este fals”.

Actualul preşedinte PNL a explicat şi care este relaţia în care a rămas cu Antonescu, după Congresul PNL, numindu-l pe acesta un prieten al său, cel graţie căruia el este preşedintele partidului, subliniind că nimeni nu îi va lua locul vreodată între liberali, dar şi că acesta este un oponent al lui Victor Ponta pe care ACL se bazează în campanie. În plus, Iohannis a spus că un eventual vot al lui Traian Băsescu şi Elenei Udrea va fi un vot ca al oricărui cetăţean, precizând  că el nu negociază cu aceştia. Pe de altă parte, acesta a lansat şi o veste proastă pentru PDL, spunând că dacă va fi ales preşedinte, dar PNL şi PDL nu vor reuşi să schimbe majoritatea parlamentară, va respecta Constituţia şi va fi nevoit să colaboreze cu orice premier, chiar dacă se stabilise în interiorul ACL, ca premier să fie Cătălin Predoiu.În schimb, Iohannis a anunţat un atac la adresa Guvernului Ponta: dacă el va câştiga alegerile, ACL va depune moţiune de cenzură, pentru a da jos Guvernul Ponta.

 

PUTEREA: Domnule Iohannis, după ce aţi fost desemnat prezidenţiabilul ACL, aţi afirmat că veţi merge în precampanie alături de echipa dumneavoastră, în fiecare filială judeţeană ”pentru a vă cunoaşte lumea, pentru a vedea că existaţi”. Cum veţi proceda în judeţele din zonele în care aveţi o notorietate mai scăzută (Moldova, Dobrogea, Oltenia, mediul rural)?

Klaus Iohannis: Intenţia mea este să străbat toată ţara, iar criteriul deplasărilor nu ţine nici de notorietate, nici de cât de bună este organizaţia judeţează gazdă într-o zonă sau alta, nici de criteriul geografic. Mi-am propus să merg din judeţ în judeţ pentru că vreau să mă întâlnesc cu cât mai mulţi oameni. Nu vreau să fac campanie electorală dintr-un birou de la Bucureşti.

Eu sunt convins că, în întâlnirile directe, oamenii mă vor cunoaşte pe mine, omul, iar aşa vor înţelege mai bine candidatul Klaus Iohannis. Apariţiile televizate ajută, dar cred că decisive sunt întâlnirile directe cu cetăţenii.

 

PUTEREA: În discursul dumneavoastră de prezidenţiabil, aţi invocat în mod repetat realizările dumneavoastră din mandatul de primar al Sibiului. Acum veţi candida la prezidenţiale. Totuşi, România nu este Sibiu. Vorbim de o ţară, nu de administrarea unui oraş. România nu are doar problema lipsei de investitori. Vă aduc în atenţie doar câteva probleme ale României: scăderea  PIB-ului, după cum demonstrează Eurostat, independenţa Justiţiei, corupţia care macină clasa politică, drept dovadă ultimul raport MCV. Va putea primarul Sibiului să rezolve aceste probleme?

Klaus Iohannis: Să spunem cititorilor dumneavoastră că niciun primar, fie el de la Sibiu sau din alt oraş, nu rezolvă aceste probleme, pentru că multe nu ţin de fişa postului unui edil. După cum nici preşedintele României, oricare ar fi numele lui, nu are pârghiile de a rezolva direct problemele enumerate de dumneavoastră, care ţin de economie ori justiţie.

Vreau să fiu bine înţeles. Modelul Sibiului, pe care l-am invocat, este în primul rând un model al capacităţii de schimbare. Nu am dat Sibiul drept exemplu numai prin prisma realizărilor administrative. Sibiul este, dacă vreţi, dovada că se pot schimba regulile jocului astfel încât rezultatul final să fie în folosul fiecărui cetăţean.

Şi asta intenţionez să fac şi la Bucureşti - să aduc suflul schimbării, pentru a le reda oamenilor acestei ţări încrederea că politica poate fi făcută pentru ei, nu pentru interese personale sau de grup.

 Acţionez doar în limita prerogativelor constituţionale

Dacă voi ajunge preşedinte al României, voi putea acţiona în privinţa problemelor economice sau de justiţie pe care le invocaţi dumneavoastră numai în limitele prerogativelor constituţionale, pentru ca orice depăşire a lor înseamnă lipsa de respect faţă de cetăţeni, lucru des întâlnit în ultimii ani. Însă rolul preşedintelui României este unul mult mai important decât pârghiile sale de acţiune directă.

În viziunea mea, preşedintele României ar trebui să fie un reper şi tocmai de aceea are o influenţă majoră asupra societăţii. Dacă preşedintele este el însuşi un model de onestitate, de seriozitate, de responsabilitate, un factor de coagulare, atunci şi la nivelul societăţii se va propaga o corectă ierarhie de valori.

M-aţi întrebat despre corupţia care macină clasa politică. Dacă în fruntea ţării este un preşedinte care este el însuşi onest, care dă semnale ferme faţă de derapajele de la statul de drept şi excesele politicienilor, nu se vor solidariza cu el toţi oamenii de bună-credinţă, din toate instituţiile ţării, şi vor avea curajul de a combate, la fiecare nivel al societăţii, tentativele de corupţie? Şi acesta este doar un caz despre puterea exemplului pe care o are un şef de stat.

 Ca preşedinte, nu voi accepta ca premierul să mintă populaţia

În privinţa celorlalte subiecte pe care le-aţi ridicat, care ţin de economie, dumneavoastră ştiţi foarte bine că nu preşedintele României este cel care decide în mod direct guvernarea sau priorităţile de politici publice. Cu toate acestea, preşedintele României are obligaţia de a media pentru obţinerea consensului pe toate acele reforme majore, care încă nu şi-au găsit rezolvarea în societatea românească. Iar eu cred că în materie de stabilitate economică trebuie să se schimbe lucrurile fundamental faţă de actuala guvernare, pentru că eu, ca preşedinte, nu voi accepta ca premierul să mintă populaţia că economia este performantă, când, în realitate suntem în recesiune tehnică!

Şi vreau să mai ştie ceva românii: voi reacţiona la orice formă de abuz, atât în graniţele ţării, dar şi la pericolele de la graniţe. Mă refer aici la situaţia recentă din Ucraina. Consider că acţiunile ruse de destabilizare a Ucrainei trebuie să înceteze, iar demersurile partenerilor noştri din NATO şi UE trebuie ferm susţinute de România.

Cam acestea ar fi, în linii foarte mari, reperele modelului meu de preşedinte al României.

 

PUTEREA: Ce presupune acea sintagma ”dacă se poate în Sibiu, se poate în toată România”? Credeţi că se va putea şi în Teleorman, spre exemplu? Sau în Vaslui? Vorbim de două dintre cele mai sărace judeţe din România, după cum arată statisticile.

Klaus Iohannis: Am detaliat acest subiect în cadrul răspunsului la întrebarea anterioară. Repet, dau drept exemplu Sibiului pentru că este, în primul rând, un model al capacităţii de transformare a mentalităţilor. Iar din această perspectivă, da, sunt absolut convins că se poate schimba în bine întreaga Românie, nu doar un judeţ sau altul. Întrebarea este dacă avem, în sfârşit, curajul să alegem un preşedinte care nu seamănă deloc cu politicienii pe care românii s-au obişnuit să îi tot vadă în ultimii 25 de ani. Şi, din păcate, domnul Ponta ne-a arătat, în ultimii ani, că nu face decât să continue acelaşi mod de a face politică, pentru interese particulare, iar nu pentru oameni.

 

PUTEREA: Sondajele au mai relevat un aspect: nu aveţi suficientă notorietate în mediul rural. Şi aici v-aş supune atenţiei un exemplu real şi dacă îmi permiteţi, v-aş ruga să îmi spuneţi cum îl convingeţi pe următorul cetăţean să vă voteze: Bătrânul de 70 de ani dintr-o comună din Galaţi, a cărui casă a fost afectată de inundaţii în septembrie 2013, dar care a primit bani din fondul de rezervă al Guvernului Ponta pentru a-şi reconstrui casa. El asociază ajutorul primit cu figura lui Victor Ponta. În mod cert, în septembrie anul trecut,  şi PNL era la guvernare, dar domnul respectiv nu are televizor, nu este la curent cu ruperea USL. Cum reuşiţi dvs să îl convingeţi să vă voteze?

Klaus Iohannis: Mi-aş dori foarte mult ca în România să depăşim această gândire a acţiunii politice strict în scopuri electorale. Şi mi-aş mai dori din suflet să încetăm să-i subestimăm pe români.

Întrebarea dumneavoastră porneşte implicit de la premisa unui beneficiu electoral în spatele oricărei politici guvernamentale şi tocmai acest tip de mentalitate îmi propun să schimb.

Dar, ca să vă răspund punctual, bătrânul din exemplul dumneavoastră, la experienţa sa de viaţă, probabil a văzut de nenumărate ori că este ajutat doar după inundaţii sau după ce se întâmplă un dezastru. Acel bătrân probabil că şi-ar dori altfel de oameni în fruntea ţării, care, de exemplu, să gândească politici de prevenire a inundaţiilor, pentru a nu mai fi nevoit ca, la 70 de ani, să-şi refacă gospodăria.

Reţeta domnului Ponta este să spui că te pricepi la tot, dar în realitate să fii un amator, nu te pricepi la nimic.

PUTEREA: Aţi spus că, în urma rezultatelor sondajului, vă veţi concentra atenţia asupra tinerilor, o categorie care de altfel, este reticentă la vot. Concret cum veţi reuşi să îi convingeţi să vină la vot, şi mai mult, să vă acorde dumneavoastră votul? Să luăm un tânăr de 25 de ani, care este la curent cu ce se întâmplă pe scena politică, dar care boicotează votul.

Klaus Iohannis: Aveţi perfectă dreptate, îmi doresc foarte mult ca tinerii să vină de partea mea. De ce? Tocmai pentru că ştiu că reticenţa lor la vot este cauzată de modelul de politician cu care s-au obişnuit până acum. Au acum de ales între mine, un politician atipic şi Victor Ponta, un om tânăr, dar îmbătrânit în metehne psd-iste de care ţara s-a săturat.

Tinerii noştri s-au săturat de mediocritate, mai ales în politică, unde reţeta domnului Ponta este să spui că te pricepi la tot, dar în realitate să fii un amator, nu te pricepi la nimic. Vor performanţă, vor să demonstreze că a venit timpul lor, că pot face ei înşişi România în care să trăiască mâine. Îmi amintesc de mine, la 25 de ani. Aveam atunci mai multe proiecte decât căi de a le pune în practică. Dar cu determinare, cu perseverenţă, cu efort am construit pas cu pas. Cine îmi dădea o şansă în 2000 să câştig primăria? Cine credea că Sibiul va ajunge un oraş reper în România? Probabil că nu foarte mulţi.

Aşa că mesajul meu pentru tineri este: şi în România se poate! Se poate să faci carieră, se poate să îţi fie recunoscută munca. Cu mine preşedinte, România porneşte decisiv pe drumul occidentalizării.

Reperele mele morale vin din educaţie, vin din cultură

PUTEREA: Cum vă veţi apropia de ei? În 2009, Crin Antonescu a spus că reperul său moral este Tudor Chirilă. Dumneavoastră aveţi un reper moral? Dacă da, care este acesta?

Klaus Iohannis: Reperele mele morale vin din educaţie, vin din cultură. Cei 14 ani de viaţă publică mi-au dat permanent ocazii să verific dacă reperele morale sunt incompatibile cu politica. Vă garantez din practică, nu sunt!

Relaţia cu Antonescu:  Bun coleg, un prieten de al meu, locul lui în PNL nu îl va lua nimeni

 

PUTEREA: În ce relaţii aţi rămas cu Crin Antonescu după congresul de fuziune? V-aş readuce aminte că nu a participat la Congresul de fuziune PDL-PNL. Când aţi vorbit ultima dată cu fostul preşedinte PNL?

Klaus Iohannis: Mă gândeam că ar fi mai interesant, pentru dumneavoastră şi pentru cititori, să afle ce va face şi care sunt proiectele prezidenţiabilului dreptei. Constat însă că aveţi multe întrebări privindu-l pe domnul Crin Antonescu. Glumind, v-aş putea răspunde că, dacă sunteţi interesată de un interviu cu domnia sa, pot încerca să îl facilitez.Dincolo de glumă, cu domnul Crin Antonescu sunt, în primul rând, în relaţia de buni colegi. Iar bunii colegi nu ţin nici calendarul strict al întâlnirilor şi discuţiilor şi nici nu fac comentarii publice despre celălalt. Că tot vorbeam mai devreme de moralitate în politică.

PUTEREA: Ce rol va avea  Crin Antonescu în campania dvs pentru prezidenţiale?

Klaus Iohannis: Şi vreau să lămuresc un lucru: îl respect pe Crin Antonescu, el este cel graţie căruia eu astăzi sunt preşedinte al PNL, iar locul lui în PNL nu-l va lua nimeni. Este un prieten al meu, un om cu coloană politică dreaptă, un contestatar al lui Victor Ponta, pe care tot ACL-ul se bazează în campania electorală.

 Lupta cu Ponta: Dacă este o greşeală să nu vrei să-ţi calomniezi adversarul, atunci da, îmi asum ca un dezavantaj

PUTEREA: Să trecem către cursa pentru prezidenţiale. Care credeţi că este cel mai mare dezavantaj al dumneavoastră, în raport cu Victor Ponta?

Klaus Iohannis: Mi se spune că am un mare dezavantaj în faţa domnului Victor Ponta, că nu îi dau replica pe măsura agresivităţii pe care o are domnia sa faţă de mine. Educaţia şi felul meu de a fi nu mă lasă să-i răspund cu aceeaşi monedă atacurilor şi campaniilor mincinoase pe care le-a pornit împotriva mea. Poate greşesc, aşa cum spun unii, dar eu chiar cred că o campanie electorală trebuie să fie purtată civilizat, pe argumente şi teme reale. Dacă este o greşeală să nu vrei să-ţi calomniezi adversarul sau să-l agresezi pe teme de notorietate vulnerabile pentru el, atunci da, îmi asum asta ca un dezavantaj.

 

PUTEREA: În ce plan dumneavoastră aveţi de câştigat în faţa electoratului, faţă de Victor Ponta?

Klaus Iohannis: Diferenţa majoră dintre mine şi domnul Ponta este că numele meu este legat de un proiect, Sibiul, în timp ce numele domniei sale este legat doar de scandaluri politice şi proastă guvernare. Deşi este un om tânăr, inteligent, instruit, nu şi-a folosit aceste calităţi pentru a lăsa ceva în urmă, ci a fost, este şi va fi tributar baronilor corupţi ai PSD.

Din păcate pentru domnia sa, ca premier a reuşit performanţa aducerii României într-o nouă perioadă de recesiune tehnică. Iar vina îi aparţine domniei sale, este generată de corupţia din mandatul său, aparţine  miniştrilor pe care şi i-a ales şi care au impus supraimpozitarea, de la acciza pe motorină, la taxa pe stâlp. Scăderea investiţiilor, blocarea absorbţiei fondurilor europene, toate sunt cauze ale recesiunii tehnice.

Domnul Ponta poate are impresia că sunt intimidat de atacurile sale, multe dintre ele sub nivelul minim de decenţă. Este fals

PUTEREA: Candidatul Klaus Iohannis se teme de discursul agresiv al lui Victor Ponta?

Klaus Iohannis: Chiar cred sincer că oamenii s-au săturat de discursuri agresive, s-au săturat de gălăgie, s-au săturat să se uite la politicieni care îşi aruncă replici tăioase unii altora. După decenii de conflicte, de scandaluri, de agresivitate oamenii merită să vadă politicieni maturi, responsabili. Deci, nu, nu îmi este teamă. Nu doar că nu îmi este teamă, dar oricât m-ar ataca la televiziunile lor de casă, eu tot nu voi coborî nivelul discursului meu.

Domnul Ponta poate are impresia că sunt intimidat de atacurile sale, multe dintre ele sub nivelul minim de decenţă. Este fals. Eu aleg să nu-i răspund la fel pentru că îmi respect propriile standarde de etichetă politică şi pentru că sunt convins că românii merită un alt tip de politician.

 

PUTEREA : Aţi fi dispus să mergeţi într-o dezbatere televizată cu Victor Ponta?

Klaus Iohannis: Sunt dispus să particip la  dezbateri, televizate sau nu, în care să le spunem oamenilor ce am făcut fiecare în cariera noastră de până acum şi cu ce proiecte candidăm la Preşedinţie. Nu văd însă cum ar fi posibilă o astfel de dezbatere, având în vedere discursul necivilizat, axat pe atacuri pe care deja l-a abordat domnul Ponta.

PUTEREA: În ce măsura vă temeţi de o fraudare a voturilor, în ambele tururi?

Klaus Iohannis: Aici nu este vorba de o temere, ci este vorba de a nu fura startul. Ştiţi probabil că am dat Executivul în judecată pentru emiterea unei Ordonanţe de urgenţă care modifică legea electorală cu doar câteva luni înainte de alegeri. Domnul Ponta, deşi candidat, a semnat acea ordonanţă, care îl favorizează. Cum? Prin faptul că acum este mult mai uşor să se voteze multiplu. Vă dau un exemplu. Oamenii pot fi plimbaţi cu autobuzele pe la secţii de votare prin toată ţara şi pot vota pe liste suplimentare, fiind foarte greu să fie depistate numele celor care votează de mai multe ori.

Guvernul este cel care organizează alegerile, iar prin Ministerul de Interne, tot acest Guvern ar trebui să asigure şi corectitudinea lor. Nu ştiu însă ce aşteptări să am în alegeri organizate în mod cinstit dacă premierul Ponta începe direct prin modificarea legii în sensul favorizării fraudei.

Sper că acţiunea noastră juridică va fi admisă, iar Curtea de Apel Bucureşti va sesiza Curtea Constituţională şi vor fi anulate acele prevederi care încalcă Legea fundamentală.

 Nu negociez cu Băsescu sau Udrea

PUTEREA: Dacă eventualul candidat al PMP nu va intra în turul doi, credeţi că Traian Băsescu, Elena Udrea şi PMP vă vor vota?

Klaus Iohannis: Eu nu negociez nici cu Traian Băsescu, nici cu Elena Udrea! Eu mă voi adresa în această campanie tuturor, respect orice alegător, indiferent de opţiunea politică din primul tur.

PUTEREA: Cât de mult ar conta pentru dumneavoastră un vot pe care vi l-ar da Traian Băsescu, în ambele tururi?

Klaus Iohannis: Sunt un om care am participat în alegeri din 2000, deci de 14 ani. Am aşadar exerciţiul respectului pentru fiecare vot pe care îl primesc. Dacă Elena Udrea, Traian Băsescu sau oricine altcineva îmi vor da votul, este opţiunea lor personală.

Dacă vă referiţi la scenariile în care Traian Băsescu m-ar susţine public în turul doi, atunci vă spun că orice om politic cu experienţă ştie că nimeni nu are capacitatea de a transfera 100% voturile sale unui alt competitor.

Eu respect toţi alegătorii şi de aceea îmi doresc să le obţin votul prin oferta mea politică. Aceasta cu atât mai mult cu cât electoratul lui Traian Băsescu, mă refer la electoratul său fidel, este reprezentat de oameni care îşi doresc un preşedinte care să fie un garant al respectării statului de drept, un preşedinte care să se opună reinstaurării corupţiei ca politică de stat. Aceştia sunt oameni care se pot uşor regăsi în profilul meu de preşedinte.

Şi mă bazez pe ei că vor înţelege să îşi folosească votul în mod raţional, în mod util şi să îl dea candidatului dreptei cu cele mai multe şanse de a câştiga. Până la urmă cel mai important este ca la Cotroceni să fie un om ferm în apărarea statului de drept, nu credeţi?

 Dacă voi câştiga alegerile, vom depune moţiune de cenzură, pentru a da jos Guvernul Ponta

PUTEREA: Să luăm următorul scenariu: dvs veţi câştiga prezidenţialele, iar PDL şi PNL nu vor putea forma o nouă majoritate parlamentară astfel încât să formaţi şi un nou Guvern. Vă vedeţi dispus să colaboraţi cu Victor Ponta, care ar putea  rămâne în postura de premier?

Klaus Iohannis: Un şef de stat este primul obligat să respecte regulile jocului democratic şi Constituţia. Drept urmare, în calitate de preşedinte al României voi colabora instituţional cu orice premier, indiferent de numele acestuia.

Proiectul meu pentru România este unul pe 10 ani, 10 ani de prosperitate, 10 ani de bună guvernare şi 10 ani de stat de drept. Vreau să clarific un lucru. Evident că, dacă voi deveni preşedinte al României, nu voi schimba premierul după bunul meu plac. Un premier însă rămâne în funcţie dacă are o majoritate în Parlament.

În condiţiile în care bătălia pentru Cotroceni se va da între mine şi premierul în funcţie, câştigarea de către mine a alegerilor prezidenţiale echivalează inclusiv cu o sancţiune a primului-ministru. Prezidenţialele reprezintă o nouă relegitimare şi o reaşezare a scenei politice. Dacă cetăţenii consideră că proiectul meu pentru România este mai potrivit decât cel al domnului Ponta, atunci Alianţa Creştin-Liberală va avea toată legitimitatea să formeze în jurul său o nouă majoritate parlamentară care, prin moţiune de cenzură, să dea jos Guvernul Ponta.

În orice caz, vă asigur că, orice acţiune politică vom face, va fi constituţională şi în concordanţă cu voinţa alegătorilor.

PUTEREA: În scenariul acesta, colaborarea dvs cu PDL ar mai avea ”aceeaşi sinergie deosebită”, dacă îmi permiteţi să vă citez? Şi mă refer la faptul că aţi convenit cu PDL ca premierul să fie Cătălin Predoiu.

Klaus Iohannis: Cât priveşte ”sinergia” cu PDL, puteţi sta liniştită. Ea există şi este foarte puternică.

 

PUTEREA : Aţi considera necesar un pact de coabitare cu Victor Ponta, dacă dvs veţi fi preşedinte?

Klaus Iohannis: Nu văd necesitatea unui pact de coabitare. Preşedintele şi premierul nu au nevoie de niciun pact atâta timp cât au Constituţia şi câtă vreme respectă această Constituţie.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2014-08-18

TAGURI: Klaus, Iohannis, PNL, decizie, prezidentiabil ACL, strategie, Victor, Ponta, dezavantaj.Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

HAI, MA!
18 Aug 2014

Daca se va plimba prin ju detele patriei si va fi i ntrebat printre altele, S I despre subiectele sensi bile (adoptiile ilegale, partidul nazist, vilele d in Sibiu...) ce va face?! Va fugii mancand pamantu l, asa cum si-a lustruit pingelele, trecand cu vit eza luminii calcand cu sa rg, pardoseala Parlamentu lui?!
OVIDIU
18 Aug 2014

ce partid nazist cretinul e,ca atunci nici nu era n ascut.ce adoptii ilegale si ce vile.eu sunt din OR ASUL SIBIU si nu stiu de nimic ilegal.tu care esti oltean voteaza-l pe egal ul tau imbecil ponta.
IONUT
18 Aug 2014

si eu sunt din sibiu.nici eu nu am auzit de ilegal itati.totul e pe fata si legal.iar tu ''MAI MAI'' oltean prost voteaza-ti e galul.
CE LI SE RASPUNDE
19 Aug 2014

politicienilor sau aparat orilor lor vajnici, cand stranuta pe bune, sau isi imprastie mucii pe site, online?! Politicienii c and stranuta nu isi mai s pun sanatate , ci imunita te ca-i mai buna decat to ate !...
KAMI
19 Aug 2014

asta cu partidul nazist e ste inca o mizerie scoasa d PSD. pur si simplu te lasa perplex acest compor tament, este incredibil l a ce josnicii se pot pret a asa zisii europeni al a nului 2014. jenant... si din pacate nimeni nu ia n ici o masura... :( trist, foarte trist modul lor d e a ajunge la putere, can d de fapt ar trebui sa vi na cu programe clare, pri n care sa doreasca buna s tarea acesteui mizaerabil popor.
CE-NSEAMNA
19 Aug 2014

sa dormi in papuci! Daca descoperi ceva urat, mur dar despre un viitor pres edinte de tara, esti musa i psd-st! Si, invers...ca nd descoperi ceva despre un psd-st, esti basist! Asa si la ALEGERI: vor vo ta 'raul cel mai mic' ca sa cada RAUL CEL MAI MARE ! Logica tampita, idioata ! Dar la candidati, nu va uitati?! Trebuie sa ai p edigree politic, dar si c alitate umana, de neconte stat!
SI, DE UNDE STIE
19 Aug 2014

Iohannis ca trebuie sa se aleaga numai dintre el s au Ponta?! Restul candid atilor, nu conteaza?! Sa u, vrea sa ne inoculeze v oalat, ca jocurile din sp atele culiselor politice, sun facute?!
PRIBEAGUL
19 Aug 2014

Domnul Klaus Iohannnis, i nainte de a deveni presed inte al romanilor, consid er ca ar trebui sa raspun da la citeva intrebari, p entru a explica modul in care s-a comportat in cit eva ocazii delicate. In c ele ce urmeaza ma refer d oar la problema retocedar ilor facute in beneficiul Forumul Democrat al Germ anilor din România si al Bisericii Evanghelice di n Sibiu. Beneficiarilor m ai sus nominalizati li s- au retrocedat bunurile Gr upului Etnic German. “G rupul Etnic German a fost înfiinţat imediat dup Dictatul de la Viena. E l exista şi în alte ţ ri cu minoritate german : Franţa (Alsacia), Pol onia (Silezia), Cehoslova cia (Sudeţi). Scopurile acestor Grupuri Etnice Ge rmane (celebra Coloana a V-a a lui Hitler) erau: p ropaganda nazistă, sabot ajele economice, acţiuni le diversioniste în spat ele frontului, „intoxic area” şi dezinformarea populaţiei majoritare d in ţările respective. P uterile Aliate au impus R omâniei, prin articolul 15 al Convenţiei de Armi stiţiu  din 12 septembr ie 1944 , dizolvarea orga nizaţiilor pro-hitlerist e de pe teritoriul român esc. Astfel, Grupul Etnic German a fost desfiinţa t prin Decretul – Lege nr. 485 din 7 octombrie 1 944, semnat de regele Mih ai al României.” Deci , domnule Klaus Iohannnis cum stam, esti aparator sau devalizator al statul ui roman? Unde-i locul de valizatorilor, la inchiso are, ca Voiculescu, sau i n fruntea statului roman?
JEANNA KYZDA (ECHIDISTANTÎ)
19 Aug 2014

AȘE, AȘE PUI DI DACI, Î TRACI, NU VA LASAȚI TROMBONIȚI DI NEMȚĂLĂ U! VOI SÎNTEȚI PROSTIA- N CARNI ȘÎ OASI ȘÎ, D I ASTA FIȚI MÎNDRI ȘÎ DÎRJI! LA LUPTÎ, KRETT YNY, ȚÎMPITZI ”DĂ” SUPT MICI&BERICI,”PĂ RITM ”DĂ” MANELE! ROHMANIME, NUMELE TĂU E : PROSTIE! SYKTYR, GUNOAI E GENETICE!
INCULTILOR
19 Aug 2014

JEANNA KYZDA (ECHIDISTANT Î:nu va mai aratati incu ltura si nu mai macelarit i limba materna asa cum a macelarit Ponta economia Romaniei
WEST
19 Aug 2014

Mi s-au blocat nervii de la stomac când am realiz at cã vaca asta are drep t de vot.... Eu stiu clar pe cine aleg dintre "nem tãlãu"si "perfidãlãu"
MOS ION ROATA
19 Aug 2014

Acum cativa ani am mers l a vot cu gandul ca unul t anar are o viziune democr atica si va face ceva bun pentru aceasta tara... T ot ceea ce a promis nu nu mai ca nu s-a realizat, d ar a facut prapad pe lang a,olchim, rosia montana, pungesti, electrica, cfr. .. si multe alte jmenuri. Imi aduc aminte cum tip a Victor Viorel Ponta "MI I DE LOCURI DE MUNCA"... Unde sunt?... Asa ca Dl. Iohanis Aveti votul meu s i familiei mele pt ca VVP am vazut ce poate sa fac a!!!
SIBIU
19 Aug 2014

Chiar daca suntem in cent rul tarii si suntem cu 30 ani in urma altor tarii. .cel putin realizam ca ce ilalti din aceasta tara c are este contra discursul ui lui John ...sunt cu 20 0 ani in urma....sa raman a acolo unde le e locul ! !!
SIBIU
19 Aug 2014

Cei inteligenti si nu din alte zone ati inteles ca nu am mai pus ... " .. l a -este-... doar pentru c unoscatori!
MONICA
19 Aug 2014

Cine vrea comunism si ii iubeste pe rusi si vrea s a manance de pe jos de sa racie sa voteze pe Ponta! Cine vrea o tara occide ntala si libera si prospe ra sa voteze pe Klaus Ioh anis! Alegeti si in funct ie de alegerea voastra as a sa traiti!!!!!!
ROBI
20 Aug 2014

si eu sunt olten si voi v ota cu john, ardeleni aro gantii
IOJI
20 Aug 2014

dl. Iohanis eu nu va vad castigand alegerile ataca ndu-l constant pe Ponta . Pe dl Ponta lumea il c unoaste mai bine cine est e , dvs ar trebui sa va c oncentrati pe ce doriti s a faceti cu aceasta tara. .
DORA
20 Aug 2014

Eu personal ,stiu ce a fa cut Iohannis in Sibiu,si tocmai pt ca a facut sa s traluceasca orasul meu,ar e votul meu asigurat ! Ar trebui sa va ganditi mai milt la fapte inainte sa improscati cu noroi o pe rsoana pe care nici macar nu o cunoasteti ! Si com entariile alea despre naz isti,mi se par iesite din comun...Iohannis s-a nas cut si a crescut in Sibiu ,Romania,oameni buni! Din punctul meu de vedere ,e roman ca si mine ! Aveti grija cu cine votati,ca se decide viitorul tarii noastre! Sunt satula de c riza perpetua in care e R omania,de cand ne-am nasc ut ...si noi trebuind sa ne cautam viitorul prin a lte tari,lasand familie s i prieteni in urma...cand ar trebui ca propria noa stra tara sa ne ofere pos ibilitatea de a ne constr ui viata in sanul ei...vo tul e liber...si conteaza ...
NAZ01101011
20 Aug 2014

ROBI, ai dreptate! Eu sun t ardelean si de multe or i mi-e rusine de aroganta ardelenilor mei! Votati cu cine vreti, fratilor, doar asumati-va mai apoi votul!
AXENIA ROZNICIUC
20 Aug 2014

Consider ca ,Iohannis Kla us v-a fi un foarte bun P resedinte ,v-oi face tot ce imi sta in putinta ,sa conving prieteni mei si cunostintele de al vota.1 1Problema noastra a Roman ilor Nu este aroganta sau minoritatea ,,este de a alege un bun Presedinte s i
CRISTINA
20 Aug 2014

Hai mai,.. mai lasa-ne!Tu care ti-ai cumparat sase case din meditatii, ai c eva tupeu sa ne prostesti in fata!!! Nici macar nu ai imaginatie, sa fii zi s: le-am mostenit sau mi le-a dat cadou o "matusa" ...ca asta am mai avut.. . si ne-am obisnuit!
LA'SA DOARMA CRISTINEL!
20 Aug 2014

Postacii PRO sunt chiar d in Sibiu! Sa-mi raspunda si mie postacii PRO JOHA NNIS, cum mama ma-sii si- a achizitionat asta, cele mai tari case din Sibiu? ! Cum de si-a permis sa f aca inginerii financiare pe bani publici, in loc sa-si vada de experientel e facute in laboratorul d e fizica al scolii, sau l iceului...au urlat ziarel e despre ce-a facut iubit ul lor primar, bare-mi RT V-ul (editia de luni sear a) a tunat, nu alta - cu dezvaluirile facute in ce ea ce-l priveste pe tov.p rimar (adoptii ilegale, m atrapazlacuri la primarie si adeziunea cu partidul nazist)!
DIN STUDIOUL RTV,
20 Aug 2014

doar Renate Weber venise infocata in studiou, imbr acata DE DOLIU - dantela ta si ofuscata nevoie mar e! Mai avea un pic si fac e infarct de ciuda! Se re peta ca un casetofon stri cat, blocat pe acelasi RE PLAY, facand misto de ama rata aia careia i s-au lu at copii cu japca, acu 20 si ceva de ani!
SA NE RASPUNDA POSTACII PRO
20 Aug 2014

de ce a scos definitiv de pe piata ziarul "Justiti arul", in care i se arata u faptele primarului lor mult-iubit, si vrednic de stimat?! Chiar asa de ae rieni sunt locuitorii (un ii...) incat, sa nu reali zeze grozavia?!
LUATI DE CITITI, CA SA VA
20 Aug 2014

reamintiti: 1. Ref.la ad optii: http://sibiu.justi tiarul.ro/judecatoria-din -sibiu-fabrica-de-adoptii -ilegale-2/ 2. Ref.la imobile :http://www.justi tiarul.ro/klaus-iohannis- a-pierdut-in-instanta-al- doilea-imobil-obtinut-pri n-uz-de-fals/ 3. Ref.la p artidul nazist: http://ww w.ziaristionline.ro/2014/ 02/18/klaus-iohannis-succ esorul-organizatiei-nazis te-deutsche-volksgruppe-g rupul-etnic-german-ziaris ti-online-publica-documen tele-nazistilor/#sthash.Q 3d60fTw.dpuf.
MARINELU
20 Aug 2014

Asta se intampla atunci cand intri in secta PDL. Gandeste unul singur pen tru toti, ceilalti aproba si executa.
IAR DACA-I NEVINOVAT,
20 Aug 2014

sa pofteasca ursul sa ras punda la acuzatii, sa se explice, sa se dezvinovat easca, sa vorbeasca (chia r si prin traducator), da ca-i este asa de greu sa vorbeasca romaneste, curs iv...insasi faptul ca nu raspunde la nicio intreba re, luand-o repede ca urs ul din padure, dupa fragi si dupa mure...imi arata ca si 'tacerea-i un rasp uns'!
ISSIMA
20 Aug 2014

Nu sunt din Sibiu, sunt d in Nord dar voi vota Joha nnis categoric. De când aștept un astfel de cand idat.
ISSIMA
20 Aug 2014

Mai terminați cu prostii le de semidocți diversio niști. E o strategie KGB -istă să arunci cu lăt uri asupra celui mai bun decât tine care te concu rează. Adoptați altă strategie de tip fair pl ay - intrați în competi ție, fiți mai buni, mai pertinenți, mai cultiva ți și, mai ales, mai ha rnici.
DANIEL
20 Aug 2014

Sa nu-l votati pe Johanni s ca asta o sa va puna la munca ca sa o duce-ti bi ne. O sa va bage in cap, daca nu de voie , cu fort a mentalitatea nemteasca. Muncesti ca sa ai, nu cu m crede-ti voi...fura ca sa ai. Va meritati soart a popor indobitocit, popo r comunist pana in maduva oaselor. Lichelelor si d epravatilor care sunteti. Imi e pur si simplu scar ba ca sunt roman. Sa dea Dumnezeu sa avem un prese dinte ca Johannis, doar c a....nu o sa avem noi nor ocul asta !
ANA KOLUMBAN
20 Aug 2014

da il voi vota pe johanni s si daca mai este cineva in tara asta care sa se gandeasca la viitorul si binele copiilor sai sa fa ca la fel
PT.CEI PRO:
20 Aug 2014

Ana Karenina, Daniel, Iss is-tenta...si toti care a veti ochi dar nu cititi, iar daca cititi -nu price peti fiindca nu vreti (nu ca nu puteti...), din fr ica de o stanga imaginara (vezi Ponta), apucati di rect spre dreapta (prin m iriste) – tinand TARE d e turul pantalonilor astu ia, crezand prosteste (nu nemteste) c-o sa va puna la munca (chiar daca nu mai sunt locuri de munca) si ca o sa fie FAIR cu v oi, chiar daca el doar mi meaza asta…
PRIN COMENTARIILE VOASTRE,
20 Aug 2014

Sunteti ca acei plozi car ora li s-a aruncat din mi la, de la un magazin de j ucarii second-hand o cuti e (neagra), fara fund(a) –marcata de o zvastica stilizata, avand in inter iorul ei un avion stricat , pe care-l credeti adeva rat, aeroplan! Ati vrea s a-l vedeti plutind pe sus , dar nu realizati ca nu se poate ridica, pentru c a are aripa franta, si pa rtea din fata - botita!
IAR DACA,
20 Aug 2014

dupa toate cele ce s-au s cris, s-au dezvaluit, tu imi spui ca el este cel m ai indicat, inseamna ca o ri esti bagat/a in politi ca, ori esti ametit/a si/ sau nesimtit(oare) la vre muri, farse si minciuni!
....ESCU
20 Aug 2014

VOTAT " Klaus Iohannis "
....ESCU
20 Aug 2014

eu am sa votez cu Klaus I ohannis pt ca prefer sa m erg pe mana unui strain ( cu numele doar) deoarece mam saturat sa fiu minti t , furat , inselat ,trad at de romani ca mine de a s putea as vota cu un VLA D TEPES sa-i traga in tea pa pe toti cei ce siau ba tut joc de tara mea si de romani ca mine, prefer s a fiu condus de un neamt de un ungur sau de orice alt a natie decat sa mai vad piceor de hot si minc inos la conducerea tarii mele. vreau o tara mai bu na pt copii mei
ANAIRDA
21 Aug 2014

Eu sunt din Sibiu, din 19 98 locuiesc in strainatat e, in fiecare an cand vin la Sibiu, este tot mai f rumos, mai stralucitor, o gramada de strazi au fos t asfaltate. Si Inca ceva , ce am vazut cu ochii me i, cand s-a renovat str. Movilei intr-o seara l-am vazut pe D-nul primar, s ingur, cum a venit sa vad a evolutia lucrarilor, as ta da implicare. Indifere nt de cate case are, sau ce se spune ca a facut in trecutul indepartat, nu conteaza, atata timp cat in prezent avem cu cine s a ne mandrim.
BOBOC
21 Aug 2014

Voi face tot ce poat ca K laus Iohannis sa ajunga presedinte este ub om Uim itor. Sunt oltean din tg -jiu dar nu al voi vota p e asa zisul ponta care n u merita nici macar un vo t
OVIDIU
21 Aug 2014

Nu v-ati saturat de -ESCU (CEAUSESCU,ILIESCU,CONSTA NTINESCU,ILIESCU,BASESCU) e adevarat ca ponta nu es te cu escu dar e de-al lo r.de-a lungul istoriei,am fost noi romanii in star e sa ne conducem?NU !si a tunci de ce sa nu lasam s a ne conduca cine este ca pabil?daca nu va iesi IOH ANIS presedinte ne merita m soarta!!!!!
MMM
22 Aug 2014

Niciodata nu o sa iasa Io hannis in Romania ! E o t ara in care traiesc prea multi olteni,asistati soc ial,bronzati si pitipoanc e purtatoare de vagin ca sa avem sansa la un asa p resedinte!
PT.MMM
22 Aug 2014

Io zic ca-s mai multi mol doveni! S-au infiltratara peste tot, inclusiv in B rasov ori Sibiu! Niste la muriri, mai draga: 1. Ca -s 'prea multi' asistati social - in asta ne-au ad us p(u)liticienii din toa te anotimpurile(25 la num ar)! 2. Ca-s prea multi b ronzati - ei se-nmultesc fara sa gandeasca, doar s tiu sa ciordeasca! 3. pit ipoancele - de regula - s unt purtoatoare de vagin. ..altfel, ar fi in neREGU LA! Daca cunosti pitipoan ce purtatoare si de alte organe, atunci nu se mai numesc pitipoance ci, alt cumva!
BALICRATOR
24 Aug 2014

Du-te ba in mata de sasal au lacom. Sa te dau cu mu ianul ala scirbos de 6 or i de fiecare de cele 6 ca se ale tale.
IMOLA
24 Aug 2014

De data asta ma simt obli gat de a vota. Nu lasam d ezinteresul si prostia sa castige mereu. Sustin Jo hannis!
CUM ITI FACI ASA AI !
05 Sep 2014

Oare toata turma asta de prosti ce e vesnic impotr iva, se va trezi vreodata la REALITATE ?(nu la TV ma refer)-Klaus Iohannis sau stai acasa fir-ai al dracu !

Adauga un comentariu

Random image