2017-01-19 04:27

POLITICA


Ion Iliescu, despre meciul declaraţiilor dintre Băsescu şi Rusia: “Băsescu compromite poziţia României faţă de un stat important”

 |  16:16
Ion Iliescu, despre meciul declaraţiilor dintre Băsescu şi Rusia: “Băsescu compromite poziţia României faţă de un stat important”

Fostul preşedinte Ion Iliescu a comentat ieri situaţiacreată de răspunsul dur al Rusiei la declaraţiile lui Traian Băsescu despre IonAntonescu şi Regele Mihai. În opinia sa, relaţia cu Moscova are nevoie de oîmbunătăţire urgentă, nicidecum de o degradare.

După ce Traian Băsescu a afirmat iniţial că ar fi datordinul de trecere a Prutului la fel ca şi Ion Antonescu, şi Regele Mihai afost “slugă la ruşi”, purtătorul de cuvânt al MAE a răspuns prin a-şi exprimaindignarea faţă de “bravado neruşinată“ a preşedintelui român. Acesta a revenitjoi spunând că nu vede "unde e supărarea", dat fiind că URSS nu maiexistă, adăugând că reacţia ruşilor nu a fost una “ţeapănă”.

Ion Iliescu a explicat de ce Băsescu a greşit şicontinuă să greşească. “Este vorba despre un context istoric în care Româniaalături de Germania a intrat în războiîmpotriva unei coaliţii antihitleriste. Să vii cu asemenea aprecieri arată o lipsăde resposabilitate pentru poziţia pe care o ai. Este inadmisibil aşa ceva şieste descalificant“, spune fostul preşedinte, convins că greşeala făcută esteuna gravă, de neîndreptat. “N-are ce să mai dreagă. I s-a oferit ocazia şi a şirespins acest lucru. Nu e vorba că îl descalifică pe el ca persoană, ci aduceprejudicii ţării. Un om la nivelul lui trebuie să-şi cântărească mai binecuvintele şi să se mai şi informeze, să se mai consulte cu oameni care ştiucarte. E clar că el are goluri mari din acest punct de vedere. Dar aici este ogafă politică enormă care ne compromite ca ţarăşi ca stat, ca poziţie.”

În opinia preşedintelui de onoare al PSD, reacţia Ministeruluide Externe rus este doar “un prim efect”. “Noi şi aşa cu Rusia nu ştim săconlucrăm cum trebuie. Au avut, în istorie, probleme cu Rusia şi alţii -polonezii, şi ungurii şi ţările baltice -, dar ei menţin o relaţie bună, relaţiilelor economice sunt mai active. Noi din păcate n-am ştiut. Cu toţii, UniuneaEuropeană, NATO, Statele Unite caută să menţină relaţii normale. Germania menţine relaţii comerciale foarte active. Cum sepoate să tratezi cu o asemenea lipsă de răspundere o relaţie importantă? Este oţară cu potenţial, care face parte din grupul BRIC - cele două ţări cu cele maimari resurse naturale din lume, Rusia şi Brazilia, şi două ţări cu cel mai marepotenţial demografic din lume, India şi China. Este vorba de ţări emergente, cuun rol activ pe plan internaţional. Se poate tu ca şef de stat să nu tegândeşti la consecinţele unor expresii necontrolate?”, a mai spus Iliescu,numind încă o dată atitudinea preşedintelui în funcţie “inadmisibilă şidescalificantă.”


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639252-10-01Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image