2018-07-17 23:48


Ion Iliescu: Năstase nu merita un asemenea tratament

 |  07:49
Ion Iliescu: Năstase nu merita un asemenea tratament

Fostul preşedinte Ion Iliescu a criticat comportamentul în cazul lui Adrian Năstase, precizând, în noaptea miercuri spre joi, că este unul inuman şi nemeritat, dincolo de deciziile justiţiei. Deşi nu doreşte să se amestece în chestiuni care ţin de regulile funcţionării justiţiei, preşedintele de onoare al PSD crede că este o eroare judiciară să condamni un om fără să ai suficiente dovezi.

Ion Iliescu a subliniat că i se pare total nemotivată şi nemeritată acţiunea din seara de miercuri spre joi care a exercitat o imensă presiune a unui om care a fost cel mai bun premier al României post-decembriste şi care "nu era o puşlama care s-ar fi sustras justiţiei".

"Mi se pare nemotivată această acţiune, din această seară. Aşa cum au fost primele informaţii, a fost decizia luată de Curtea Supremă, recurs care a confirmat decizia anterioară, neaşteptată de altfel pentru că, după aşa cum am înţeles, chiar judecătorul a spus că nu sunt fapte care să confirme. După anchetarea, după ascultarea a peste 700 şi ceva de martori, nu au probe, fapte, care să motiveze hotărârea de judecată. Cred că este o eroare judiciară să condamni un om fără să ai faptul respectiv. Dar bun, s-a luat această decizie, înţelegeam că se dă un termen de 24 de ore să se prezinte. De ce graba aceasta să vină să-l ridice în această seară? Aceasta a agravat starea unui om care se simte nevinovat, care este tracasat de opt ani de zile. Şi se dă o sentinţă nedreaptă, se mai forţează şi nota, sigur că i-a provocat un şoc şi s-a creat un cadru dramatic fără justificare. Mi se pare că este un comportament inuman, justiţia trebuie să procedeze cu dreptate dar şi cu luarea în considerare a factorului uman De ce aceasta dramă? E nemeritat acest comportament faţă de un om care are statura lui, care a făcut multe pentru ţară, care a fost cel mai bun prim-ministru al nostru în toţi aceşti ani", a afirmat fostul preşedinte.

După pronunţarea sentinţei din dosarul Trofeul Calităţii Ion Iliescu nu a putut lua legătura cu preşedintele CN al PSD, Adrian Năstase, pentru că acesta "a fost inaccesibil", a precizat fostul preşedinte. Situaţia în care este acum fostul premier a fost provocată de doi mari factori: atitudinea inumană de a fi ridicat în aceeaşi seară, precum şi comportamentul reporterilor similari "cu o haită" în goana după ştiri, a subliniat Iliescu.

Nu trebuia să existe atâta grabă după pronunţarea deciziei ÎCCJ, ci trebuia să existe o atitudine umană, a adăugat fostul preşedinte. "Nu era nevoie de aşa ceva şi este greşeala judecătorilor care au luat această decizie pripită. (...) Şi reporterii, ca o haită înfometată după ştiri, agravează stările acestea de lucruri. Cred că trebuie să impunem o anumita ţinută a deontologiei, a detaliilor. Pe mine m-a impresionat foarte negativ această îngrămădire de gazetari care dădeau din coate ca să vadă. Vă daţi seama ce a însemnat aceasta pentru un om supus la presiune. Nu merita Năstase un asemenea tratament', a menţionat Iliescu.

Problema principală este acum salvarea vieţii fostului premier, a avertizat acesta. "Sper ca medicii să rezolve. (...) Este, în orice caz, un examen dat de justiţia noastră nefericit. Nu ştiu, nu pot să fac niciun fel de judecăţi, eu nu cunosc nici măcar argumentaţia care a dus la aceasta. Au dreptul lor suprem de a decide cu înţelepciune, dar mi s-a părut pripită această chestiune. Toţi oamenii sunt supuşi legii dar şi justiţia si cei care aplică legile trebuie să o facă cu grijă. Este vorba de soarta unor oameni şi orice decizie a judecătorilor, indiferent de cine, ar fi trebuie să ţină cont de acest lucru. Era vorba de o puşlama din asta, de un infractor care putea să se sustragă? Era vorba de un om cunoscut care trebuie tratat cu seriozitate. Este un comportament inuman", potrivit preşedintele de onoare al PSD, scrie Agerpres.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639567-02-07

TAGURI: Adrian_Năstase, Ion_Iliescu, tratament

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

Apa Nova