2017-01-24 15:15


Iranul a ajutat al-Qaida să comită atentatele din 11 septembrie

 |  18:40
Iranul a ajutat al-Qaida să comită atentatele din 11 septembrie

Doi dezertori de la serviciile de informaţii din Iran aumărturisit că oficialii iranieni ştiau de atacurile din 11 septembrie, potrivitunor documente despuse în instanţă, la un proces federal din Manhattan, caresolicită daune Iranului pentru „sprijinul direct şi sponsorizarea celui mai mortalact de terorism din istoria Americii”.

Iranul a fost la curent cu pregătirile pentru atentateleal-Qaida din 11 septembrie 2001 şi chiar a ajutat la antrenarea autorilor, audeclarat avocaţii care reprezintă rudele victimelor, precizând că au dovezi înacest sens, potrivit New York Time. Există dovezi „clare şi convingătoare”, iarun judecător federal ar trebui să declare Iranul vinovat pentru atacurileteroriste, se arată în documente depuse de avocaţi la un tribunal dinManhattan. Membri ai serviciilor iraniene de informaţii, care au fugit dinţară, au spus că au avut acces la informaţii delicate privind susţinereaterorismului de către republica islamică. Aceştia confirmă acuzaţia căoficialii iranieni au ştiut dinainte de atentatele din 2001 şi chiar au ajutatla antrenarea autorilor lor, potrivit avocaţilor. Iranul nu a răspuns acestoracuzaţii şi nu a comentat decizia de a deschide o acţiune în justiţie - iniţialla Washington D.C., apoi la New York.

Regimul şiit de la Teheran şi gruparea sunnităal-Qaidaar trebui să fieduşmani, însă relaţia lor are la bază uracomună faţă de Statele Unite. Avocaţii susţin că Iranul şi organizaţia teroristălibaneză Hezbollah, care îi este apropiată, au format o alianţă cu al-Qaida laînceputul anilor '90. Această cooperare ar ficontinuat pe parcursulpregătirii atentatelor din 11 septembrie. Mai mult, atât Iranul, cât şiHezbollah ar fi oferit susţinere materială al-Qaida după atacuri, ajutând uniilideri ai grupării teroriste şi pe rudele lor să scape din Afganistan în timpulinvaziei americane. Iranul şi Hezbollah au avut „informaţii dinainte şi au fostcomplici în proiectarea şi pregătirea atacurilor din 11 septembrie, implicitprin, dar nu limitându-se la, facilitateadeplasărilor în străinătate aleautorilor, antrenament şi prin asigurarea de către Iran de adăpost pentrual-Qaida după atacuri”, au scris avocaţii. Potrivit acestora, fostul lider HezbollahImad Mughniyah a avut un rol important în alianţa teroristă Iran - Hezbollah - al-Qaida.Mughniyah a murit într-un atentat cu maşină capcană, în 2008.

RaportulComisiei pentru 9/11 au declarat că există „dovezi puternice că Iranul afacilitat tranzitul de membri al-Qaida în şi din Afganistan înainte de 9/11 şică unii dintre aceştia au fost teroriştii de la evenimentele din 9 11”.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639247-01-29Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image