2019-01-16 20:38


Iranul nu mai dă petrol nici Germaniei

 |  20:21
Iranul nu mai dă petrol nici Germaniei

Iranul a încetat exportul de petrol în Germania şi a interzis importurile de la aproximativ 100 de companii europene, drept represalii la embargoul petrolier şi financiar decis de Uniunea Europeană împotriva sa şi care va intra în vigoare în luna iulie a acestui an.

„Iranul şi-a încetat exporturile spre Germania, după măsuri identice privind Franţa şi Marea Britanie, şi intenţionează să oprească şi exportul de ţiţei destinat Italiei. (…) Republica Islamică Iran a decis sancţionarea a 100 de întreprinderi europene interzicând importurile de produse fabricate de acestea, în replică la sancţiunile ilegale şi unilaterale antiiraniene ale Uniunii Europene”, a anunţat ieri postul de televiziune Al-Alam.

Aceste măsuri intervin după ce ţările UE au decis la 24 ianuarie impunerea unui embargo petrolier fără precedent şi care se va aplica treptat împotriva Iranului, precum şi sancţionarea Băncii Centrale cu scopul de a bloca finanţarea controversatului program nuclear iranian.

În replică, Teheranul a hotărât la jumătatea lunii februarie oprirea furnizării de petrol către Franţa şi Marea Britanie, care cumpărau cantităţi mici de ţiţei iranian. Iranul, a doua ţară din cadrul OPEC, a anunţat marţi că nu va mai vinde petrol Spaniei şi Greciei. Un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe spaniol a precizat că Spania nu mai importă petrol iranian „de la sfârşitul lunii februarie”.

Exporturile zilnice de petrol iranian în Europa au fost în 2011 de 450.000 de barili, respectiv 18% din totalul exporturilor realizate de Iran. Italia - 180.000 barili/zi, Spania - 160.00 barili/zi şi Grecia - 100.00 barili/zi sunt ţări dependente de ţiţeiul iranian.

Aceste anunţuri survin cu trei zile înaintea reluării sâmbătă, la Istanbul, a negocierilor în dosarul nuclear iranian între Iran şi G5+1 - grupul celor şase mari puteri: China, Franţa, Marea Britanie, Rusia, SUA plus Germania.

Ahmadinejad în vizită strategică

Preşedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad a vizitat insula Abu Mussa din zona Golfului, revendicată şi de Emiratele Arabe Unite, în cadrul primei deplasări a unui şef de stat după preluarea insulei de către Teheran, în urmă cu 41 de ani, informează Agerpres. Cu ocazia primei sale vizite pe insula Abu Mussa, Ahmadinejad a adus un vibrant omagiu străvechii culturi iraniene fără a reaminti disputa Iran-EAU privind respectiva insulă.

Iranul a preluat controlul asupra micuţei insule Abu Mussa şi a insulelor Marele Tomb şi Micul Tomb în 1971, după retragerea forţelor britanice din regiune. Cele trei insule domină împrejurimile Strâmtorii Ormuz, un canal maritim strategic pe unde trec 40 de procente din traficul petrolier mondial.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639560-06-13

TAGURI: iran, petrol, germania
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

loading...