2017-01-19 21:08

POLITICA


Iranul pregăteşte vase pentru atacuri sinucigaşe

 |  14:32
Iranul pregăteşte vase pentru atacuri sinucigaşe

Iranul şi-a consolidat prezenţa navală în zona Golfului şi a pregătit vase ce ar putea fi folosite în atacuri-sinucigaşe.  Comandantul Fotei a cincea americane, staţionată în Bahrein, suţine că Marina SUA poate împiedica republica islamică să blocheze strâmtoarea Ormuz. La festivităţile prilejuite de a 33-a aniversare a Revoluţiei iranienedin weekend, unde a fost fost prezent şi liderul Hamas, Ismail Haniyeh, liderii iranieni şi-au reluat reluat ameninţările împotriva oocidentalilor care ar încerca să distrugă regimul de la Teheran.

Iranul a ameninţat în mai multe rânduri în ultimele săptămâni să întrerupă tranzitul naval prin strâmtoarea Ormuz sau să atace forţele SUA ca represalii împotriva sancţiunilor internaţionale sau în eventualitatea în care programul său nuclear ar fi vizat de o agresiune.Potrivit viceamiralului Mark Fox., iranienii şi-au mărit numărul de submarine şi numărul de vase rapide de atac, iar mabracaţiunile de mici dimensiuni au fost dotate cu dispozitive ce ar putea fi folosit pentru atacuri sinucigaşe. ”Am monitorizat cu interes felul în care îşi dezvoltă rachete cu rază lungă şi scurtă, rachete balistice cu rază lungă şi medie şi, bineînţeles, dezvoltarea programului lor nuclear”, a precizat comandantul Flotei a cincea. Iranul are în prezent 10 submarine mici, a mai spus ofiţerul.

Experţii militari apreciază că Flota a cincea, care patrulează în zona Golfului - ce are întotdeauna în componenţa sa un portavion uriaş însoţit de numeroase avioane şi o flotă de fregate şi distrugătoare - este, fără drept de apel, mai puternică decât flota iraniană. Însă, de când mai mulţi atacatori kamikaze aflaţi la bordul unei nave mici au ucis 17 marinari de pe distrugătorul USS Cole într-un port yemenit în 2000, Washingtonul a devenit foarte precaut în faţa acestei vulnerabilităţi a impunătoarelor sale nave de luptă. Vasele mici de atac sunt eficiente pentru că se pot mişca mult mai uşor în strâmtoare şi pot fi folosite cu suuces pentru atacuri prin suprindere.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639554-03-05

TAGURI: Iran, vase, atacuri sinucigaşe, marina sua, Mark Fox., flota a 5-a, goful persic, ormuzComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image