2017-01-23 10:33


Israelul aruncă mănuşa. Zăcămintele istorice din Mediterană ar putea provoca un nou conflict

 |  18:11
Israelul aruncă mănuşa. Zăcămintele istorice din Mediterană ar putea provoca un nou conflict
Israelul sepregăteşte să prezinte la ONU graniţa zonei sale economice exclusive înMediterană unde se găsesc cele mai importante rezerve de gaz descoperite înmare în întreaga lume în ultimii zece ani revendicate de Liban, a anunţatministrul israelian al afacerilor externe, Avigdor Lieberman. Războiul întrelobby-urile petroliere, privind controlul asupra zăcămintelor Tamar şiLeviathan, face din Orientul Mijlociu o regiune aflată sub noi auspiciiconflictuale.

Guvernul Israelului aaprobat duminică demarcarea frontierei sale maritime de nord cu Libanul, odecizie luată cu scopul de a combate pretenţiile libaneze la teritoriile curesurse. ”Vom prezenta în curând la cartierul generalal ONU din New York poziţia noastră privind frontiera maritimă. Am ajuns dejala un acord în acest sens cu Ciprul. Libanul, sub presiunea Hezbollah, caută săprovoace fricţiuni, însă noi nu vom renunţa la partea care ne revine”, a arătatLieberman. “Dispunem de argumente foarte puternice în ceea ce priveşte dreptulinternaţional pentru a ne justifica poziţia”, a adăugat el. Prim-ministrulisraelian, Benjamin Netanyahu, a descris câmpurile de gaze ca "un obiectivstrategic pe care duşmanii Israelului vor încerca să-l submineze" şi apromis că "Israelul îşi va apăra resursele." Marina israeliană aprezentat guvernului un plan de securitate maritimă, care costă între 40milioane de dolari şi 70 milioane de dolari. La rândul său, organizaţiaislamistă Hezbollah a ameninţat cu folosirea forţei pentru "apărareabogăţiilor naţionale ale Libanului" în cazul în care va începe exploatarearesureslor care i-ar încălca suveranitatea teritorială.La începutul acestui an, şi Liban aapelat la ONU pentru asistenţă vizând protejarea rezervelor sale de gaze de-alungul frontierei maritime în litigiu cu Israelul, după descoperirea câmpului imensde gaze în largul coastei. Graniţa maritimădintre Israel şi Liban nu a fost niciodată delimitată, deoarece ambele statesunt încă în război, din punct de vedere tehnic. Cele două câmpuri degaze aflate chiar pe fundul mării, între Cipru şi Liban -Tamarşi Leviathan -, conţin resurse estimate la 238 miliarde metri cubi,respectiv 453 miliarde metri cubi, suficiente pentru a satisface nevoileenergetice ale Israelului pentru următoarea jumătate de secol. Totodată,exploatarea acestor resurse ar putea transformaIsraelul într-un mare exportator de gaz, ceea ce ar duce la shimbarea echilibrului într-o piaţă acum controlată de către Rusia şi ţările arabe. Tamar şiLeviathan reprezintă o parte din potenţialul mult mai mare al rezervelor de gazşi petrol din estul Mării Mediterane. US Geological Survey estima că Levantul,bazinul provinciei, care cuprinde părţi din Israel, Liban, Siria şi Cipru, arputea să conţină mai mult de 3.400 miliarde metri cubi de gaze şi 1,7 miliardede barili de petrol recuperabil.

Leviathanva fi exploatat de un consorţiu ce asociază Noble Energy cu două companiiisraeliene, respectiv Ratio Oil Exploration (15 la sută) şi grupul Delek, caredeţine majoritatea acţiunilor (45,34 la sută), prin două filiale: Delek Drilingşi Avner Oil, fiecare cu câte 22,67 la sută din acţiuni.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639253-01-13Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image