2019-03-25 03:56


Israelul consideră neclară poziţia României privind recunoaşterea statului palestinian la ONU

 |  16:20
Israelul consideră neclară poziţia României privind recunoaşterea statului palestinian la ONU
Diplomaţia israeliană, care adeclanşat o amplă campanie împotriva recunoaşterii la ONU a unui statpalestinian, consideră că România se află printre ţările membre UE care au opoziţie neclară în legătură cu acest subiect, relatează presa din Israel,citând documente diplomatice secrete. În context, premierul israelian, BenjaminNetanyahu, are programate vizite în România şi în Bulgariaîn următoarele două săptămâni, în cadrul unei campanii diplomatice împotrivademersurilor de recunoaştere la ONU a unui stat Palestinian.

MAEisraelian a cerut săptămâna trecută ambasadorilor săi să se asigure că un numărcât mai mare de ţări se vor opune la ONU recunoaşterii statului Palestinian.Ţările UE sunt împărţite în trei categorii, potrivit mesajului. În primul rând,cele care au ridicat deja obiecţii faţă de acţiunea palestiniană unilaterală,precum Germania şi Italia. În a doua categorie se înscriu ţările a căror poziţienu este clară, în special membrii fostului bloc comunist, care au recunoscut unstat palestinian în 1988. Printre acestea se numără România, Cehia, Slovacia,Polonia, Ungaria şi Bulgaria. În două săptămâni, Lieberman şi premierulBenjamin Netanyahu intenţionează să facă vizite separate în aceste ţări,într-un efort de a le convinge să voteze împotriva unui stat palestinian laONU. A treia categorie o formează ţările care sunt automat de parteapalestinienilor şi care, potrivit aşteptărilor, vor susţine statul palestinian.Printre ele se află Suedia, Irlanda, Belgia şi Portugalia.

Telegramelecătre dimplomaţi au fost transmise în cursul săptămânii trecute, după cediplomaţilor li s-a cerut să-şi anuleze concediile programate pentruseptembrie, când este programat votul la ONU referitor la recunoaştereastatului palestinian. Ministerul le-a cerut diplomaţilor să explice, la cel maiînalt nivel posibil, că o astfel de acţiune ar afecta legitimitatea Israeluluişi ar compromite orice şansă pentru negocierile de pace. Sprijinulcomunităţilor evreieşti locale din ţările unde sunt acreditaţi dimplomaţii esteindicat ca esenţial pentru demersurile lor.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639249-11-12
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri
STARBAG
loading...