2017-01-19 21:29

POLITICA


Italia urmează scenariul grecesc

 |  21:00

Criza datoriilor din zona euro a luat o întorsătură periculoasă, ameninţând Italia, a treia economie din regiune, care este prea mare pentru a fi salvată cu instrumentele financiare de care dispune în prezent Uniunea Europeană. Italia stă pe marginea prăpastiei odată cu creşterea bruscă a dobânzilor la împrumuturile sale de pe pieţele financiare.

Dobânzile obligaţiunilor pe zece ani ale Italiei au urcat marţi la un maxim istoric de 6,73% pe an din cauza situaţiei tot mai precare în care se află ţara. Istoria pare că se repetă. Italia mai are doar două săptămâni la dispoziţie înainte ca randamentele să depăşească 7%. Toate cele trei ţări care au apelat până acum la sprijin financiar extern, Grecia, Irlanda şi Portugalia, au făcut-o la numai câteva luni după ce randamentele au depăşit 7%. Pieţele sancţionează politica Italiei şi-l vizează pe şeful guvernului, Silvio Berlusconi. De altfel, s-au înmulţit cererile de demisie pentru Berlusconi. Italia este afectată de interesele de afaceri, îmbătrânirea populaţiei şi de investiţiile slabe, toate acestea cospirând pentru a limita capacitatea ţării de a creşte producţia.Ţara a avut, în medie, o rată de creşetere economică de 0,75% în ultimii 15 ani, cu mult mai mică decât rata dobânzii pe care o plăteşte Italia pentru datoriile sale. La împrumuturile de bani pentru doar un an, Italia trebuie să plătească o rată a dobânzii de 6,05%. Germania, prin contrast, trebuie să plătească doar 0,25%. Şi acest lucru creează un risc că datoria suverană ar putea creşte mai repede decât capacitatea economiei italiene de a o susţine. Reducerile suplimentare de cheltuieli guvernamentale sunt susceptibile de a afecta economia chiar mai mult.

Sub monitorizare

O misiune de experţi ai Comisiei Europene urmează să se deplaseze în această săptămână în Italia pentru a monitoriza aplicarea reformelor promise. Dar aceasta nu este totul. Italia va face în plus obiectul unui control al FMI, precum şi din partea Băncii Centrale Europene. Prin urmare, Italia n-ar fi prea departe de tratamentul rezervat ţărilor din zona euro care au fost nevoite să recurgă la ajutor internaţional, precum Grecia, Republica Irlanda şi Portugalia.

Avertismentul Deutche Bank

Intensificarea îngrijorărilor legate de situaţia Italiei ar putea escalada spre sfârşitul săptămânii, sugerând degenerarea într-o situaţie extremă, se arată într-o notă Deutsche Bank, citată de Business Insider. "Nu este de neconceput ca să intrăm în plină criză până la sfârşitul acestei săptămâni", susţine Colin Tan, economist la Deutsche Bank. "Situaţia din Italia are puţine şanse de îmbunătăţire, iar semnalele din piaţă sugerează că nu se poate evita o situaţie extremă ce ar putea apărea în curând", notează economistul.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639265-09-04

TAGURI: criza, datorii, euro, uniunea europeanaComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image