2018-12-13 04:19


Japonia s-a trezit cu raitingul micşorat

 |  21:00
Japonia s-a trezit cu raitingul micşorat

Războiul la distanţă dintre agenţiile de rating şi politicienii marilor economii globale continuă. Moody’s a redus miercuri ratingul Japoniei, cea de-a treia economie a lumii, cu o treaptă, până la „Aa2”, cu perspectivă stabilă, informează Reuters.

Datoria acumulată de PIB-ul japonez în urma crizei din 2009, precum şi reacţiile întârziate ale politicienilor în stimularea creşterii economice au motivat agenţia de rating să retrogradeze ratingul de ţară, după ce şi Standard&Poor’s a făcut acelaşi lucru la începutul acestui an. Ratingul economiei nipone este acum cu trei trepte sub cel maxim pe scala celor de la Moody’s şi cu patru pe cea a S&P. Anunţul Moody’s a venit cu doar câteva zile înaintea schimbării iminente a premierului japonez.

Eşecul politicienilor

Popularitatea lui Naoto Kan a scăzut considerabil pe fondul gestiunii crizei provocate de tsunamiul care a lovit Japonia după cutremurul din 11 martie. Deşi se previziona că Japonia îşi va reveni rapid în urma distrugerilor ca urmare a unei infrastructuri avansate şi a posesiei de mijloace tehnologice de ultimă generaţie, reconstrucţia în zonele afectate este lentă, iar oraşe întregi sunt în continuare paralizate. Nemulţumirea populaţiei, care se simte abandonată, s-a repercutat şi asupra economiei, afectată în special de o reducere a consumului, dar şi a exporturilor din cauză că producţia a fost afectată. De asemenea, scăderea creşterii economice a afectat încrederea investitorilor care îşi îndreaptă atenţia tot mai mult spre China, care a devenit în 2010 cea mai mare economie a Asiei. Moody’s a vrut să dea un semnal încă dinaintea realegerii noului premier japonez, pentru a sancţiona lipsa de credibilitate a politicienilor. Nici ministrul nipon al finanţelor, Yoshihiko Noda, nici ex-ministrul de externe Seiji Maehara nu inspiră încredere în ochii investitorilor, astfel că agenţia nu a mai aşteptat înlocuirea oficială a lui Kan pentru a anunţa retrogradarea ratingului Japoniei.

Reacţia burselor nu a fost una extremă, în comparaţie cu consecinţele asupra indicilor bursieri în urma retrogradării ratingului Statelor Unite de către S&P, pe 5 august. Chiar dacă bursele asiatice au scăzut, valorile indicilor nu au scăzut dramatic, în timp ce bursele europene au deschis chiar pe creştere în şedinţa de miercuri. Pieţele financiare aşteaptă în continuare o reacţie a mediului politic din Japonia, în timp ce guvernanţii continuă să se afle într-un blocaj al luării unor decizii ferme pentru relansarea economică, în timp ce agenţiile de rating menţin presiunea asupra politicienilor, pe fondul influenţei asupra burselor.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639256-08-24
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...