2017-01-21 21:47

POLITICA


Japonia se confruntă cu cea mai gravă situaţie de la cel de-al Doilea Război Mondial

 |  18:13
Japonia se confruntă cu cea mai gravă situaţie de la cel de-al Doilea Război Mondial
Japonia se confruntă cu cea mai gravăsituaţie de la cel de-al Doilea Război Mondial, a declarat premierul nipon,Naoto Kan, la două zile de la cel mai mare seism înregistrat vreodată înaceastă ţară, care a declanşat şi riscul unui dezastru nuclear, cea mai maretemere în acest moment pentru populaţie. Separe că reactoarele au rezistat cutremurului, însă valurile de tsunami audistrus generatoarele şi sistemele de siguranţă.

Şefulexecutivului de la Tokio a încercat să dea asigurări că situaţia de la centralanucleară este sub control, insistând asupra faptului că problema de la reactorulFukushima nu este la fel de gravă ca aceea de la Cernobîl, în 1986, când radiaţiilenucleare au fost emise în aer.

Cu toateacestea, teama este profund înrădăcinată, mai ales că, de-a lungul anilor,companiile japoneze şi oficiali guvernamentali au ascuns incidente la unelecentrale nucleare. Pericolul de la centrala Fukushima I a devenit clar abiaduminică dimineaţă. Criza a izbucnit după ce sistemele de răcire la douăreactoare ale centralei, construită în urmă cu 40 de ani, au fost blocate. La oaltă centrală din apropiere, Fukushima II, trei reactoare nu pot fi răcite, iaroficialii japonezi încercau duminică să determine dacă sistemele pot firepornite sau dacă trebuie să pompeze apă de mare pentru a le răci şi eliberacantităţi mici de aburi şi radiaţii, pentru a nu risca o topire a miezului radioactiv.Compania electrică japoneză Tokyo Electric Power Co se pregăteşte să pompezeapă de mare şi în reactorul nr. 2 al centralei nucleare Fukushima I, după ce societateaa pompat deja apă în reactorele 1 şi 3, pentru a încerca să le răcească. Cutoate acestea, sâmbătă a avut loc o explozie la reactorul 1, din cauzapresiunii vaporilor. Autorităţile au anunţat că folosesc apă de mare pentru arăci reactoarele, ceea ce, potrivit experţilor, ar fi o măsură luată inextremis, care arată că orice alte soluţii au fost epuizate. Din cauzaimposibilităţii de răcire la ractorul nr. 1, în jurul facilităţii nucleare afost depistate sâmbătă cesiu radioactiv şi iod, substanţe care sunt eliberatela o fisiune atomică, ceea ce a determinat agenţia niponă pentru siguranţănucleară să admită că reactorul s-a topit parţial.

Temperaturade topire a barelor care conţin cesiu este în jur de 2.800 de grade Celsius,iar depistarea de cesiu arată că reactorul s-a încălzit periculos de mult. Resturile radioactive se produc atunci când miezul esteexpus deasupra nivelului lichidului de răcire cu apă şi apoi se supraîncălzeşte.20-50 minute de expunere sunt de ajuns pentru a produce suficientă caldurăpentru a degaja cesiu. În evitarea unui colaps,totul depinde de rapiditatea răcirii sau dacă barele deuraniu se răcesc suficient de repede pe cont propriu. Barele noi se răcesc mairepede decât cele vechi, iar la Fukushima ele au peste un deceniu, luna martiefiind data la care ele urmau să fie înlocuite. În cazul în care tijele rămândestul de fierbinţi, acestea vor începe să se topească. Nu există nici o oposibilitate de introducere a lichidului de răcire suficient de repede cât săîmpiedice deteriorarea. Experţii intrenaţionali consideră că autorităţileresponsabile din Japonia au reacţionat cu întârziere şi că o sursăalternativă de apă pentru a răci barele de combustibil ar fi trebuit să fiedisponibilă imediat.

Japonia esteunul dintre cei mai mari consumatori de energie nucleară din lume, cele 17centrale din ţară acoperind circa 30% din consum.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639240-06-15

Mai multe imagini:
Japonia se confruntă cu cea mai gravă situaţie de la cel de-al Doilea Război Mondial
zoomComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image