2019-01-22 06:25


Jim Yong Kim, noul preşedinte al Băncii Mondiale

 |  07:15
Jim Yong Kim, noul preşedinte al Băncii Mondiale

Jim Yong Kim a fost desemnat luni în funcţia de preşedinte al Băncii Mondiale (BM), în urma unei reuniuni a consiliului de administraţie. Acesta devine cel de-al 12-lea cetăţean american ce va prelua conducerea BM, succedându-l pe Robert Zoellick.

Potrivit unui comunicat al Băncii Mondiale, "administratorii l-au ales pe Jim Yong Kim ca preşedinte pentru un mandat de 5 ani ce începe la 1 iulie". Americanul Jim Yong Kim, medic în vârstă de 52 de ani originar din Coreea de Sud, era de altfel şi marele favorit pentru această poziţie. Acesta a fost preferat de consiliul de administraţie în faţa ministrului nigerian de finanţe Ngozi Okonjo-Iweala.

Economistul columbian José Antonio Ocampo, cel de-al treilea candidat la această funcţie, s-a retras vineri din cursă, nedispunând de susţinerea necesară, scrie Agerpres.

Procedura desemnării lui Jim Yong Kim nu a fost clar descrisă de Banca Mondială. "Membrii CA l-au ales pe Jim Yong Kim ca preşedinte, pentru un mandat de cinci ani, începând de la 1 iulie (…) Candidaţii finali au primit susţinere din partea ţărilor membre, lucru care constituie un indiciu cu privire la calibrul lor", se precizează în comunicat.

Jim Yong Kim, noul preşedinte al Băncii Mondiale
zoom

Nu era posibil să se ştie cum s-au pronunţat statele membre care nu şi-au făcut, încă, publice preferinţele, şi anume ţări ca China, Brazilia sau ţările europene, în contextul în care documentul nu face nicio referire la "consensul" dintre acestea. Postul este monopolizat din 1946 de către americani, graţie unui aranjament tacit cu europenii. Pe de altă parte, conducerea Fondului Monetar Internaţional (FMI) este monopolizată în acelaşi mod, însă de europeni.

Foarte apreciată de către funcţionarii instituţiei, în cadrul căreia şi-a petrecut 25 de ani din carieră, Okonjo-Iweala a încercat, fără rezultat, să conteste tradiţia. "Ştiţi, această alegere nu are la bază, cu adevărat, meritul (…) Este un vot în funcţie de greutatea politică", iar, "din acest motiv, Statele Unite îl vor câştiga", a declarat ea la Abuja, potrivit Mediafax.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639560-08-21

TAGURI: Jim_Yong_Kim, Banca_Mondială, preşedinte
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

loading...