2019-02-20 10:14


Julian Assange, eliberat pe cauţiune. Islanda vrea să suspende licenţele Visa, MasterCard în urma opririi plăţilor către WikiLeaks

 |  19:23
Julian Assange, eliberat pe cauţiune. Islanda vrea să suspende licenţele Visa, MasterCard în urma opririi plăţilor către WikiLeaks

Justiţia britanică a aprobat eliberarea pe cauţiune, în condiţii stricte, a fondatorului WikiLeaks, Julian Assange, arestat sub acuzaţia de agresiune sexuală.Pe 11 ianuarie 2011, Assange va fi din nou audiat. El va trebui să-şi predea paşaportul, va fi controlat la domiciliu şi va avea un dispozitiv electronic de urmărire.

După o săptămână de detenţie şiconfruntat cu ameninţarea extrădării, Julian Assange, fondatorul WikiLeaks, a apărutieri în instanţă în cea de a doua încercare de a obţine eliberarea pe cauţiune.Cunoscutul regizor american şi activist politiccu vederi de stânga, Michael Moore, a oferit 20.000 $ garanţie ca parte a fondului lui Assange decauţiune.

Acesta şi-a declarat şi susţinerea logistică pentrumenţinerea site-ului WikiLeaks în funcţiune şi pentru a expune în continuare „crimelecare au fost inventate în secret şi efectuate în numele nostru şi cu baniinoştri”. Mai mulţi jurnalişti, artişti şi activişti politici i-au urmatexemplul, oferind garanţii băneşti pentru cauţiune. În timp ce Assange era înfaţa Curţii, afară susţinătorii săi scandau lozinci pentru eliberarea sa. Ca osfidare, fondatorul WikiLeaks a fost votat şi de cititorii revistei Time, într-un sondaj online, „Personalitateaanului”.O susţinere neobişnuită a venit dinpartea lui Jack Goldsmith, care a servit în cabinetul administraţiei Bush înfuncţia de consilier juridic, celebru pentru implicarea în scandalul tehnicilorde tortură proliferate de cabinetul Bush. Avocatul a spus că urmărirea penală alui Assange va face mai mult rău SUA, dovedind că este un stat slab, îl vatransforma în martir pe australian şi va determina un haos pe internet. Dacă presiunea autorităţilor va continua,este de a aşteptat ca atacurile cibernetice asupra unor companii multinaţionalesă degenereze după ce Julian Assange a cerut suporterilor să protejeze site-ulde la "instrumente ale politicii externe americane". Ieri, site-uricare se ocupă cu declaraţiile fiscale sau beneficii pentru milioane debritanici au fost în alertă roşie pentru un posibil atac cibernetic.

Islandapune în discuţie licenţele Visa, MasterCard

Înaintede a apărea în instanţă, Julian Assange, fondatorul WikiLeaks, a criticat durîntr-un comunicat publicat din închisoare companiile americane care furnizeazăcarduri bancare Visa şi MasterCard şi societatea de plăţi prin Internet PayPalpentru că au blocat viramentele către site. "Ştim acum că Visa, MasterCardşi PayPal sunt instrumente ale politicii externe americane. Nu ştiam acestlucru până în prezent", a adăugat el, în acest comunicat dictat mameisale, Christine Assange.

La criticile lui Assange se adaugă şi mişcarea Islandei careia în considerare interzicerea licenţelor MasterCard, Visa în urma cenzuriiplăţilor către WikiLeaks, luând în calcul şi suspiciunile că decizia e venit pefondul presiunii externe din partea autorităţilor americane. Reprezentanţii de la MasterCard şi Visa aufost chemaţi în faţa comisiei Adunării Parlamentare islandeze duminică pentru adiscuta despre refuzul lor de a prelucra donaţiile pentru site-ul WikiLeaks. Comitetulurmăreşte obţinerea de informaţiisuplimentare de la companiile de cărţi de credit pentru a dovedi că existătemeiuri legale pentru blocarea donaţiilor. Comsia va revizui serios licenţele de operare ale Visaşi MasterCard în Islanda.

Înurmă cu o săptămână, Visa şi MasterCard au anunţat suspendarea transferurilorde fonduri către site-ul de internet WikiLeaks. Visa afirma atunci că aşteaptă"elemente suplimentare", pentru a afla dacă activitatea site-uluieste conformă cu "regulile de funcţionare", în timp ce MasterCard acalificat această activitate drept "ilegală". Compania PayPal areactivat contul site-ului WikiLeaks, deblocând fondurile disponibile, dar ea aavertizat că va impune încă unele restricţii şi nu va accepta alte noi plăţideocamdată. Site-urile PayPal, Visa şi MasterCard au fost vizate de atacuriinformatice din partea susţinătorilor WikiLeaks. Nici una dintre acestecompanii nu au adus justificări solide pentru întreruperea plăţilor.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :638952-02-14
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiriSTARBAG
loading...