2018-07-18 23:33


Jurnalist rus ameninţat cu moartea

 |  14:49
Jurnalist rus ameninţat cu moartea

Aleksandr Bastrîkin, preşedintele Comisiei de anchetă de pe lângă Parchetul rus, a încercat să-i dea o lecţie jurnalistului Serghei Sokolov, de la bisăptămânalul independent “Novaia Gazeta” pentru un articol care îl viza şi l-a transportat în pădure, ameninţându-l cu moartea. Bastrîkin i-a spus chiar lui Sokolov, care este redactor şef adjunct la Novaia Gazeta, că el personal va conduce ancheta, în cazul în care va fi ucis.

Într-o scrisoare publică, Dmitri Muratov, redactorul şef al publicaţiei amintite, care a pierdut mulţi jurnalişti de investigaţie în ultimii ani, între care Iuri Şcekocihin - otrăvit cu o substanţă radioactivă, asemănătoare poloniului administrat ex-agentului Aleksandr Litvinenko şi Anna Politkovskaia, cere autorităţilor de la Moscova investigarea cazului.

Reprezentantul parchetului s-a simţit lezat de acuzaţiile ce i-au fost aduse de Sokolov într-o anchetă în cazul afacerii legate de asasinarea a 12 persoane într-o localitate din Kuban. Invitându-l la o reuniune a Comisiei de anchetă la Nalcik, Bastrîkin i-a pretins scuze în public acestuia. Sokolov a fost de acord că a folosit un ton excesiv de tăios la adresa autorităţilor şi şi-a cerut scuze doar “pentru excesul de emotivitate”. Oficialul de la Parchet nu i-a acceptat însă scuzele: “Publicaţi astfel de lucruri într-un ziar naţional şi credeţi că vă puteţi limita la nişte scuze. În timpul ţarilor pentru aşa ceva aţi fi fost chemat la duel”, a spus el, şi asta a şi făcut, doar că într-o manieră modernă, în ton cu vremurile actuale.

La întoarcerea de la Nalcic la Moscova cu avionul, Sokolov a fost pur şi simplu înhăţat de gărzile de corp ale lui Bastrîkin care l-au transportat într-o pădure din afara Moscovei. Acolo, preşedintele Comisiei de anchetă a cerut agenţilor de pază să rămână la o oarecare distanţă, după care l-a intimidat pe jurnalist, vorbind în chip injurios atât despre ziarul la care lucrează, cât şi despre colegii săi deja morţi. La final i-a promis că, dacă i se întâmplă să moară, personal va conduce ancheta elucidării asasinării sale.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639566-11-07

TAGURI: rusia, jurnalist, amenintare

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

Apa Nova