2017-01-20 12:16

POLITICA


Justiţia, ca armă politică. Victor Ponta vrea alţi procurori după ce PSD ia puterea

 |  19:37
Justiţia, ca armă politică. Victor Ponta vrea alţi procurori după ce PSD ia puterea

Declaraţie-şoc a liderului PSD Victor Ponta: „Atuncicând procurorii vor fi din nou independenţi se va redeschide acest dosar şiAnastase cu Voinescu vor răspunde pentru încălcarea legii”. Declaraţia,consemnată de agenţia NewsIn, vine după ce Procurorii Parchetului de pe lângă ÎnaltaCurte de Casaţie şi Justiţie au decis neînceperea urmăririi penale faţă de preşedinteleCamerei Deputaţilor, Roberta Anastase, şi faţă de secretarul Camerei, SeverVoinescu, în cazul plângerii PSD care viza votul pe Legea pensiilor.

Practic, preşedintele PSD acuză Parchetul General departizanat politic, afirmând că decizia magistraţilor în cazul votului dinParlament este una „ruşinoasă şi sfidătoare”. Mai mult, Victor Ponta sugereazăcă atunci când USL va veni la Putere, ei vor schimba procurorii, iar dosarul încauză va fi redeschis. Fără să spună ce măsuri concrete va lua pentru a seasigura că procurorii vor fi independenţi, Ponta susţine că „acum procurorii seocupă cu ordine politice, ba se ceartă cu Opoziția, ba o spală pe Anastase”.

Procurorii au dispus soluţia de neîncepere a urmăririipenale pe 12 iulie, faţă de Roberta Alma Anastase şi faţă de Sever Voinescu,pentru abuz în serviciu în formă calificată, fals intelectual, uz de fals şifals în declaraţii, respectiv complicitate la aceste infracţiuni. GrupulParlamentar al Alianţei Politice PSD+PC din Camera Deputaților, Fundaţia pentruApărarea Cetăţenilor pentru abuzurile statului, precum şi alte patru persoanefizice au formulate plângeri penale. În acestea s-a susţinut că, în virtuteafuncţiei de preşedinte al Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, sub pretextuldefectării sistemului de vot electronic, a validat realizarea votului la Legeasistemului unitar de pensii prin ridicarea mâinii. S-a arătat că, prin aceastămodalitate, a mărit intenţionat numărul votanţilor, cu scopul realizăriicvorumului legal, necesar adoptării legii, deşi nu era întrunită majoritateaprevăzută de dispoziţiile art. 67 din Constituţie pentru votul acestui actnormativ. În acelaşi context, s-a susţinut că Sever Voinescu, în calitate desecretar al Camerei Deputaţilor şi tot în scopul realizării cvorumului, a anunţatcă sunt prezenţi în sală mai mulţi deputaţi votanţi decât erau în realitate,astfel încât s-a produs un prejudiciu considerabil, prin efectele actuluinormativ adoptat cu încălcarea cvorumului legal şi prin perturbarea gravă aactivităţii de legiferare a Camerei Deputaţilor.

Procurorii susţin că din analiza materialuiadministrat în cauză a rezultat că nu a fost comisă o faptă prevăzută de legeapenală sub aspectul lipsei cvorumului de şedinţă, deoarece Regulamentul CamereiDeputaţilor prevede procedura de urmat pe parcursul desfăşurării activităţii delegiferare, dar şi remediile situaţiilor în care parlamentarii contestărespectarea acestor proceduri.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639253-04-27Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image