2018-12-10 23:04


Kelemen Hunor: ”Parlamentul e haotic, este o glumă”

 |  21:57
Kelemen Hunor: ”Parlamentul e haotic, este o glumă”

Parlamentul nu își mai indeplineste rolul consacrat in Constitutie, acela de a legifera, ci "legifereaza haotic", nu mai controleaza Executivul in niciun fel, "este o gluma de un an sau chiar mai bine de un an", sustine presedintele UDMR, Kelemen Hunor.

"Parlamentul are acum multe, multe defecte si este vazut destul de negativ. Din pacate, acest Parlament nu isi mai indeplineste rolul consacrat in Constitutie. Nu legifereaza asa cum ar trebui, este o legiferare haotica, de obiecei se ocupa de ordonante de urgenta care vin de la Guvern si nu Parlamentul initiaza legi si legifereaza, deci functia de legiferare este cumva subrezita.

Functia de control nu exista, acest Parlament nu mai controleaza Executivul in niciun fel, asta este o gluma de un an de zile sau chiar mai bine de un an de zile. Eu consider ca intr-o democratie parlamentara Executivul trebuie sa fie sub control parlamentar in orice moment", a afirmat presedintele UDMR, joi, la Arad, intr-o conferinta de presa.

Totodata, potrivit lui Kelemen Hunor, Parlamentul nu sta bine nici la reprezentativitate.

"Fata de 2012, lucrurile s-au schimbat in mod radical, ceea ce nu este corect si nu ar trebui acceptat, este cea mai mare boala a parlamentarismului din Romania. Sunt partide care au intrat in Parlament, dar nu mai exista, sunt partide care nu au participat la alegeri si se afla in Parlament, cu grupuri parlamentare si cu tot ce le trebuie. Vointa electoratului de mult nu mai este reprezentata de niciun fel.

Trebuie sa redam, si depinde de noi, de oamenii politici, dar si de electorat intr-o oarecare masura, trebuie sa redam Parlamentului greutatea absolut necesara intr-o democratie parlamentara", a adaugat Kelemen.

Liderul UDMR este de parere ca Romania are nevoie de un guvern cu sustinere politica, fara de care "nu reuseste sa creasca binele comun".

"Eu sper ca dupa 11 decembrie vom avea un guvern politic cu o sustinere clara din Parlament. Cred ca cea mai mare miza in acest moment este sa readucem in Parlament deciziile politice, pentru ca altfel e greu sa vorbesti despre stat de drept, despre democratie parlementara, despre tot ce ne-am dorit in 1990 si dupa 1990.

Sigur ca va decide electorarul cum va arata harta politica si configuratia Parlamentului (...), dar important este sa avem un guvern politic, pentru ca un guvern care nu are sustinere politica nu cred ca reuseste sa creasca binele comun", a declarat presedintele UDMR.

Kelemen Hunor participa joi la manifestarile dedicate celor 13 generali ai armatei imperiale austriece care au fost ucisi in Arad, la sfarsitul Revolutiei de la 1848-1849, in memoria acestora fiind reamplasata in oras, in 2004, Statuia Libertatii.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2016-10-06

TAGURI: parlament, kelemen hunor, executiv, udmr
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...