2017-01-23 00:43


Kelemen Hunor vrea sprijin de la Ungaria pentru autonomie. Vicepremierul maghiar i-l dă

 |  17:02
Kelemen Hunor vrea sprijin de la Ungaria pentru autonomie. Vicepremierul maghiar i-l dă
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat vineri, laUniversitatea de Vară de la Băile Tuşnad, că pentru obţinerea autonomiei estenecesar sprijinul Budapestei. În opinia sa, acest lucru le-ar permite oamenilordin Transilvania să trăiască liber şi în siguranţă pe plaiul lor natal. Cucâteva zile înainte, în cadrul aceluiaşi eveniment, vicepremierul Ungariei a făcutşi el afirmaţii similare, pronunţându-se în sensul adoptării modelului catalande către România.

„Avem nevoie de sprijinul Budapestei”, a menţionatKelemen Hunor, adăugând că introducerea temei autonomiei pe ordinea de zi laBruxelles se datorează în primul rând prezenţei maghiarilor. Preşedintele UDMRa recunoscut însă că maghiarimea nu trebuie să-şi facă iluzii că problemele îivor fi rezolvate de către Bruxelles. Liderul UDMR a făcut aceste declaraţii ladezbaterea intitulată „Condiţiile schimbătoare ale autonomiei - masă rotundă depolitică naţională”, organizată vineri în cadrul Universităţii de Vară.Preşedintele UDMR a mai arătat că autodeterminarea maghiarilor se poate obţineîn secolul XXI în Bazinul Carpatic numai cu paşi mici, făcuţi în mod continuu.El a mai explicat că, pentru hotărârile importante, maghiarimea trebuie săgăsească parteneri. În opinia lui Kelemen, obţinerea autonomiei în Transilvaniaeste în primul rând un instrument pentru ca oamenii de acolo să poată trăiliber, în siguranţă, păstrându-şi identitatea.

Cu o zi în urmă, senatorul PSD Lia Olguţa Vasilescu aprezentat traducerea unei declaraţii în acelaşi sens, făcută de cătrevicepremierul Ungariei, tot în cadrul aceleiaşi Universităţi de Vară. „Nu credcă putem să renunţăm şi nu trebuie să renunţăm la acest ideal al nostru –autonomia, un ideal care deja s-a înfăptuit în alte locuri în Europa. Dacăspunem, pe de o parte, că toate drepturile omului sunt drepturile tuturornaţiunilor – catalanilor, germanilor etc. -, nu ştiu de ce putem să spunem căei au voie, însă noi nu avem voie, şi nici nu trebuie să menţionăm sau săpomenim acest ideal. Noi suntem foarte mult devotaţi acestui ideal alautonomiei pentru că reprezintă o posibilitate de afirmare pentru comunitateanaţională maghiară din România”, spunea Semjen Zsolt. În acelaşi discursprezentat în traducere de Vasilescu, se asigura că urmărirea autonomiei nutrebuie interpretată ca un gest neprietenesc faţă de români, de vreme ce „în UEsunt foarte multe exemple şi precedente”. Chiar şi cu autonomie, „maghiarii dinRomânia nu se vor descurca dacă în România nu se vor înregistra succese”, a maiexplicat vicepremierul ungar.

Olguţa Vasilescu a incriminat lipsa de reacţie aoficialilor români faţă de declaraţiile lui Semjen Zsolt. „Aşadar, se cere pefaţă, încă o dată, de un înalt oficial al statului maghiar autonomiateritorială a unor judeţe din Transilvania. Iarăşi nu avem nici o reaţie dinpartea unui oficial român, cum ar fi Traian Băsescu, Baconschi, Boc. (...)Preşurile de la Palatul Cotroceni şi de la Palatul Victoria au trecut încă odată fără să observe peste o astfel de declaraţie care, din punctul nostru devedere, este gravă”, a acuzat senatorul PSD.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639253-06-01Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image