2017-01-19 04:24

POLITICA


Kim Jong-il condus pe ultimul drum de sute de mii de nord-coreeni

 |  15:52
Kim Jong-il condus pe ultimul drum de sute de mii de nord-coreeni

Funeraliile liderului nord-coreean Kim Jong-il, care s-a stins din viaţă la 17 decembrie, la 69 de ani, oficial, în urma unui atac de cord,  s-au încheiat, transmite AFP. “Ceremonia s-a încheiat”, a declarat un responsabil oficial în faţa mausoleului Kumsusan din Phenian, unde cortegiul funerar a revenit după ce a făcut un tur al capitalei nord-coreene înzăpezite, trecând prin faţa unei mulţimi de sute de mii de persoane.

Potrivit agenţiei nord-coreene KCNA, preluată de Vesti-24, mulţi locuitori ai Phenianului care au ieşit miercuri în stradă pentru a-l conduce pe ultimul drum pe liderul lor sunt într-atât de şocaţi de decesul acestuia, încât nu le vine să creadă în ceea ce s-a întâmplat. Conform agenţiei de presă menţionate, miile de nord-coreeni îndoliaţi plâng în hohote şi strigă aruncându-se la pământ: “Iubite general, nu ne părăsi!”, “Te implorăm, întoarce-te!”.

Crainicii de la televiziunea oficială, care a transmis evenimentul, nu şi-au putut nici ei ascunde emoţia: “Chiar şi pământul, râurile, copacii par să tremure în semn de doliu, răspunzând la plânsul amar al armatei şi poporului”, conform KCNA, preluată de Yonhap şi Vesti-24.

Ceremonia funerară a început în piaţa Kim Ir Sen din centrul Phenianului, unde se află mausoleul Kumsusan, iar după rondul făcut pe străzile din Phenian, unde miercuri a nins, cortegiul funerar cu trupul neînsufleţit al lui Kim Jong-il a revenit la mausoleu. Aici, corpul îmbălsămat al acestuia va fi expus alături de cel al tatălului său, Kim Ir Sen, conform ITAR-TASS. Sicriul, scăldat într-o mare de flori albe, a fost transportat de o limuzină amintind de marca sovietică Ceaika, relevă canalul de televiziune rus Vesti-24.

În urma sicriului s-au aflat fiul cel mic al defunctului lider nord-coreean Kim Jong-un (28 de ani), succesorul său, unchiul acestuia, Jang Song-thaek, vicepreşedintele Comisiei de stat pentru apărare, împreună cu un grup de persoane care vor exercita puterea la vârf.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639269-06-13

TAGURI: kim jong, nord coreeniComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image