2018-12-18 15:17


Klaus Iohannis: România acordă o atenţie specială relaţiei cu Sfântul Scaun şi apreciază viziunea Papei Francisc

 |  07:55
Klaus Iohannis: România acordă o atenţie specială relaţiei cu Sfântul Scaun  şi apreciază viziunea Papei Francisc

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, vineri seară, la Roma, că România acordă o atenţie specială relaţiei cu Sfântul Scaun şi apreciază viziunea Papei Francisc despre nevoia de a crea mai multă solidaritate. Şeful statului a făcut aceste afirmaţii în cadrul unei întâlniri cu studenţii români din instituţiile de învăţământ pontificale.

Klaus Iohannis a mai precizat că ”România are, prin istoria şi cultura sa, vocaţia unei relaţii speciale cu Sfântul Scaun, vocaţie pe care a exprimat-o în numeroase rânduri prin dialogul ecumenic şi prin rolul pe care îl recunoaşte Bisericilor în societate”.

”Dorinţa noastră este să dezvoltăm şi să aprofundăm colaborarea excelentă existentă în prezent în planul relaţiilor bilaterale”, a completat preşedintele.

Şeful statului a mai spus că România acordă o atenţie specială relaţiei cu Sfântul Scaun şi apreciază în mod deosebit viziunea Sanctităţii Sale despre nevoia de a crea mai multă solidaritate, mai mult dialog în societăţile noastre, precum şi despre urgenţa combaterii plăgilor care afectează lumea contemporană.

”Ştiu că acest Colegiu pontifical, aflat în grija Congregaţiei pentru Bisericile Orientale, este o inimă românească în centrul Romei. Dedicat formării preoţilor Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, Colegiul „Pio Romeno” a fost în trecut, înainte de întreruperea brutală provocată de regimul comunist, şi continuă să fie şi în prezent un loc de iradiere a spiritualităţii şi a culturii, un spaţiu de dialog şi de întâlnire, urmând modelul înalt de demnitate şi de sacrificiu al ierarhilor greco-catolici care au cunoscut prigoana şi martiriul în anii comunismului: Valeriu Traian Frenţiu, Iuliu Hossu, Alexandru Rusu, IIoan Bălan Ioan Suciu, Vasile Aftenie, Tit Liviu Chinezu”, a afirmat preşedintele.

Klaus Iohannis a susţinut că, ultimii 25 de ani au cunoscut o adevărată renaştere a activităţii Colegiului „Pio Romeno”.

”Generaţii de studenţi s-au pregătit aici şi au trăit momente înalte de recunoaştere a Bisericii Greco-Catolice din România prin crearea în 1991 a Cardinalului Alexandru Todea, simbol al rezistenţei anticomuniste, şi în 2012 a Cardinalului Lucian Muresan. Vizita Papei Ioan Paul al II-lea la Bucureşti, ridicarea la rang de Arhiepiscopie majoră a Bisericii Greco-Catolice, înfiinţarea Eparhiei greco-catolice de Bucureşti în 2014 sunt tot atâtea semne ale unui parcurs care constituie o reparaţie istorică”, a precizat Klaus Iohannis.

Sâmbătă, în ultima zi a vizitei, preşedintele Klaus Iohannis are programată la Roma, de la ora 11.00, o întrevedere cu conducerea Comunităţii Sant'Egidio, iar de la ora 11.30 (ora României), o vizită la Bazilica Santa Maria in Trastevere.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2015-05-16

TAGURI: klaus, iohannis, romania, acorda, atentie, speciala, relatie, sfantul, scaun, apreciaza, viziune, papa, francisc
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...