2018-12-16 21:54


UE cumpără de la Turcia timp în criza migranților cu trei miliarde de euro

 |  08:23
UE cumpără de la Turcia timp în criza migranților cu trei miliarde de euro

Președintele Klaus Iohannis a participat duminică, la Bruxelles, la Summitul Uniunea Europeană-Turcia, prilej cu care a precizat că Turcia are un rol cheie în soluționarea crizei migratorii, potrivit unui comunicat de presă al Adminstraţiei Prezidenţiale.

„Discuţiile din cadrul reuniunii s-au axat pe consolidarea relaţiilor de cooperare cu Turcia pe diverse domenii de interes comun, inclusiv pe aspecte legate de gestionarea fenomenului migraţiei şi pe intensificarea cooperării în domeniul politicii de securitate. Liderii au adoptat o Declaraţie politică în care se reafirmă angajamentul de a gestiona în comun riscurile şi ameninţările actuale, se subliniază necesitatea revigorării procesului de negociere a aderării Republicii Turcia la Uniunea Europeană, precum şi intensificarea dialogului, cu accent pe întâlnirile la nivel înalt”.

De asemenea, Uniunea Europeană s-a angajat să acorde sprijin financiar Republicii Turcia în valoare de 3 miliarde de euro.

„Turcia, care are un rol foarte important în controlul fluxurilor migratorii către Uniune, a făcut eforturi semnificative în ultimii ani din punct de vedere administrativ şi financiar pentru a găzdui cei peste 2 milioane de refugiaţi din Siria”, se mai arată în comunicatul Administraţiei Prezidenţiale.

Referitor la procesul de liberalizare a regimului de vize al Uniunii pentru cetăţenii turci, autoritățile de la Ankara s-au angajat în direcţia accelerării îndeplinirii condiţionalităţilor prevăzute în Foaia de parcurs privind liberalizarea vizelor. În acest context, s-a agreat calendarul de semnare şi punere în aplicare a Acordului de readmisie Uniunea Europeană-Turcia.

În intervenţia sa, preşedintele Klaus Iohannis și-a exprimat aprecierea pentru relansarea relaţiilor cu Turcia. Şeful statului a arătat rolul cheie pe care îl deţine Turcia în soluţionarea actualei crize migratorii.

Klaus Iohannis a ţinut să precizeze că sprijină demersurile comunităţii internaţionale în vederea identificării unei soluţii politice pentru conflictul din Siria.

Şeful statului a mai afirmat că România susţine avansarea procesului de aderare a Republicii Turcia la Uniunea Europeană, menţionând parteneriatul strategic dintre cele două ţări. De asemenea, s-a pronunţat pentru accelerarea procesului de liberalizare a vizelor pentru cetăţenii turci, cu respectarea de către Turcia a obligaţiilor asumate în acest sens.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2015-11-30
Citeste si:
Klaus Iohannis a depus o coroană de flori la restaurantul din Paris unde au murit doi români

TAGURI: klaus iohannis, turcia, rol, cheie, solutioneaza, criza, migratorie
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...