2017-01-18 08:10

POLITICA


Kovesi salvează PDL de la dispariţie

 |  21:00
Kovesi salvează PDL de la dispariţie

Partidul Democrat Liberal se află în acest moment în cea mai dificilă situaţie de când există el: este ameninţat cu dispariţia de pe scena politică. Motivul? PDL nu a depus la tribunal, în termen de 30 de zile, noul statut al partidului, aşa cum cere legea. Iar acest fapt poate duce la radierea PDL din Registrul partidelor politice. Cu toate acestea, Emil Boc şi democrat-iberalii au un aliat extrem de puternic - ministerul public, condus de Laura Codruţa Kovesi.

Ministerul public ajută în acest moment Partidul Democrat Liberal să nu fie radiat din Registrul partidelor politice. Conform legii partidelor politice -Legea 14/2003, mai precis -, instituţia condusă de Laura Codruţa Kovesi este cea care ar trebui să ceară Tribunalului Bucureşti radierea PDL din cauză că nu a trimis la timp actele necesare. Cu toate acestea, procurorii nu se grăbesc cu această solicitare. Cel puţin aceasta este concluzia care poate fi trasă din tăcerea ministerului public. Ziarul „Puterea“ a solicitat în scris procurorilor să răspundă dacă au cerut Tribunalui Bucureşti încetarea activităţii Partidului Democrat Liberal. Procurorul-şef Ramona Bulcu, purtător de cuvânt al instituţiei, a scăldat un răspuns, afirmând că el va veni în termenul legal, de 10, sau de 30 de zile. Pentru  comparaţie, precizăm că atunci când am întrebat la Tribunalul Bucureşti când a depus PDL actele doveditoare a modificării statutului, magistraţii de acolo ne-au răspuns cât se poate de promt. Fără a invoca faptul că trebuie mai întâi consultată legea sau că răspunsul poate fi furnizat chiar şi în 10, sau 30 de zile. Şi jurnaliştii de la Antena 3 au solicitat ministerului public să spună dacă a cerut instanţei radierea PDL. Răspunsul instituţiei însă a fost halucinant: „La ministerul public nu a fost depusă o sesizare care ar atrage incidenţa dispoziţiilor art. 26 (1) din legea partidelor politice”.

Când au depus actele

„Înnoirea” statutului PDL s-a produs în data de 15 mai, la Congresul Naţional unde Emil Boc a fost reales preşedinte al partidului.  Ca atare, conform legii, Tribunalul ar fi trebuit să fie înştiinţat până în data de 13 iunie 2011, cât înseamnă 30 de zile scurse din 15 mai. Or, pedeliştii au înaintat documentele abia pe 1 septembrie, după cum ne-a declarat judecătoarea Laura Andrei, vicepreşedinta Tribunalului Bucureşti. În momentul de faţă, liderii PDL recunosc că au întârziat cu actele. Rând pe rând, Emil Boc, Elena Udrea, Theodor Stolojan sau Ioan Oltean au fost printre cei care au declarat că întârzierea nu constituie o problemă. De ce susţin ei că nu e grav? Vă redăm cele mai ridicole motivaţii. „Termenul de 30 de zile din legea partidelor politice este un termen de recomandare, nu de decădere”, a afirmat Emil Boc. “Termenul de 30 de zile ar trebui respectat, dar legea nu prevede o sancţiune expresă”, a declarat şi Stolojan.

Ce spune legea

Art. 25, alin. 2 din Legea nr. 14/2003:

 „Orice modificare se comunică Tribunalului Bucureşti, în termen de 30 de zile de la data adoptării. Art. 26, alin. (1) În cazul în care modificările nu sunt comunicate conform art. 25, alin. (2), sau dacă instanţa a respins cererea de încuviinţare a modificării statutului, ministerul public va solicita Tribunalului Bucureşti încetarea activităţii partidului politic şi radierea acestuia din Registrul partidelor politice”.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639259-03-31Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

EL CONDOR
06 Sep 2011

Stiti ce-i sopteste sefu' lui Codruta : " Fa, te f ac sefa la haremul meu in locul lu' UE daca ne sca pi ... "...
NA
06 Sep 2011

Intrebare: inteleg ca doa r ministerul lui Igashhhh h poate soliciuta desfiin tarea PDL. Nu o va face. Nu este posibiul ca o ent itate fizica sau juridica din tara asta sa da in j udecata pe cei ce nu se c onformeaza sa aplice lege a. Adica, sa-l dea in jud ecata pe Igas sau pe Cove si daca este cazul. Nu su nt jurist, dar poate se g andeste cineva la aceasta posibilitate.
VULTURESCU
06 Sep 2011

In afara de sesizari, not ificari si petitii, opozi tia si societatea civila nu pot actiona legal. Ori ce miting are nevoie de a utorizatii, dar si de oam eni care sa ceara respect area legii. Institutiile statului ar trebui sa rea ctioneze, mai sus aveti u n exemplu al activitatii lor.
COCOşILă
06 Sep 2011

Staţi liniştiţi că nu se va întâmpla nimic. Totul va decurge normal. Pd nu va fi dizolvat .... . vorba aia "Unde'i lege' i şi tocmeală" nu? Sau credeţi cumva că madam Kovesi nu mai stă atârn ată'n sfori? Aş!
CAPLIMPEDE
06 Sep 2011

prin urmare asa intelege ponta sa lupte cu adversa rii politici, sa ceara de sfiintarea partidelor opo nente! USL chiar daca ar candida singur la viitoar ele alegeri, tot nu va fi votat de mai mult de 50% din electorat. Partidele hotilor, psd si pnl nu p ot aduce bunastare. sper sa ajunga la putere ca sa poata fi injurate de cei care le lauda acum.

Adauga un comentariu

Random image