2018-11-16 05:29


UPDATE. Statutul senatorilor şi deputaţilor, aprobat de Parlament

 |  15:33
UPDATE. Statutul senatorilor şi deputaţilor, aprobat de Parlament

UPDATE, ora 15.55: Reunite în sesiune extraordinară, Camera Deputaţilor şi Senatul au aprobat, luni, reexaminarea Legii privind Statutul senatorilor şi deputaţilor ca urmare a deciziei Curţii Constituţionale a României.

Decizia a fost luată cu 391 de voturi pentru şi un vot împotrivă.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a afirmat că are acordul tuturor grupurilor politice parlamentare privind votarea în unanimitate a modificărilor aduse Statutului deputaţilor şi senatorilor

Eliminarea prevederilor din Statutul senatorilor şi deputaţilor asupra cărora Curtea Constituţională din România avea obiecţii de neconstituţionalitate a fost decisă luni de trei comisii parlamentare: Comisiile juridice ale Senatului şi Camerei Deputaţilor şi Comisia specială pentru Statut.

Astfel, cele trei comisii au decis eliminarea a două articole care prevedeau reţinerea parlamentarilor în caz de infracţiune flagrantă, dar şi procedura în cazul cererii de începere a urmăririi penale a unui membru al Guvernului care are şi calitatea de deputat sau de senator.

Unul din articole(24, indice 1) prevedea că „În caz de infracţiune flagrantă, deputatul sau senatorul poate fi reţinut şi supus percheziţiei. Ministrul Justiţiei îl va informa neîntârziat pe preşedintele Camerei din care deputatul sau senatorul face parte asupra reţinerii sau percheziţiei. În cazul în care Camera constată că nu există temei pentru reţinere va dispune, imediat, prin hotărâre, revocarea acestei măsuri, cu votul secret al majorităţii membrilor prezenţi. Hotărârea de revocare a reţinerii se execută de îndată de către ministrul Justiţiei şi va fi comunicată şi CSM.  Dacă Parlamentul nu este în sesiune, Camera din care face parte deputatul sau senatorul în cauză va fi convocată de urgenţă de către preşedintele acesteia.”

Un al doilea articol(24, indice 2) privind procedura în cazul cererii de începere a urmăririi penale a unui membru al Guvernului care are şi calitatea de deputat sau de senator prevedea că Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie sesizează Camera Deputaţilor sau Senatul, după caz, pentru a cere începerea urmăririi penale pentru săvârşirea unei fapte penale care are legătură cu exercitarea mandatului unui membru al Guvernului care are şi calitatea de deputat sau de senator, în temeiul art. 109 din Constituţia României, republicată.

"Sesizarea trebuie să conţină motivele concrete, legale şi temeinice care justifică începerea urmăririi penale. Preşedintele Camerei sesizate prezintă Biroului permanent cererea, iar acesta sesizează comisia care are în competenţă analizarea situaţiilor privind imunitatea, pentru întocmirea unui raport, stabilind şi un termen pentru depunerea acestuia, care nu poate fi mai mare de 20 de zile. Comisia solicită audierea deputatului sau senatorului respectiv, iar în cazul în care acesta refuză să se prezinte, aceasta se consemnează în raportul comisiei. Raportul comisiei va face referiri punctuale la motivele concrete, legale şi temeinice invocate; acesta se aprobă prin votul secret al majorităţii membrilor prezenţi. Hotărârea privind aprobarea cererii de începere a urmăririi penale se supune spre dezbatere şi adoptarea plenului respectivei Camere în termen de 5 zile de la depunerea raportului. Acesta se adoptă cu respectarea prevederilor art 67 şi ale art 76 alin (2) din Constituţia României, republicată. Votul este secret şi se exprimă prin bile. Hotărârea privind aprobarea cererii de începere a urmăririi penale a unui membru al Guvernului care are ş calitatea de deputat sau de senator se transmite Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Preşedintelui României, de către preşedintele Camerei respective", prevede articolul 24 indice 2 care a fost şi el eliminat.

Prevederile prezentului articol s-ar fi aplicat în mod corespunzător şi foştilor membri ai Guvernului care au calitatea de deputat sau de senator pentru faptele săvârşite în calitate de membru al Guvernului.

Preşedintele Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor, Bogdan Ciucă a subliniat că "decizia 319 a CCR ne-a indicat două propuneri de modificare de text ca fiind neconstituţionale. Noi, procedural, nu avem altă posibilitate decât să eliminăm în cazul nostru acele amendamente care au fost făcute la Statutul senatorilor şi deputaţilor.

Întrebat dacă PDL ar putea să conteste la CCR noua formă a statutului parlamentarilor, Ciucă a spus: "Articolul 24 indice 1 şi 2 sunt neconstituţionale. Comisiile reunite pe baza deciziei CCR au eliminat acele texte care sunt neconstituţionale. Indiferent cine şi ce acţiune va mai întreprinde în acest sens cred că nu are sorţi de izbândă pentru că decizia CCR a fost respectată."

Noul raport al celor trei comisii parlamentare va fi dezbătut luni în plenul reunit al Senatului şi Camerei Deputaţilor. 


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2013-07-01

TAGURI: statut, parlamentari, CCR
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...