2017-01-16 12:46

POLITICA


La un pas de război

 |  18:34
La un pas de război

Iranul încearcă să testeze arme nucleare în ciuda sancţiunilor Naţiunilor Unite, potrivit unui raport al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) care urmează să fie lansat săptămâna viitoare. Documentul, rezultat al unei investigaţii făcute pe parcursul a şapte ani, este de natură să inflameze tensiunile din Orientul Mijlociu, potrivit „The Telegraph“.

Şeful AIEA, Yukiya Amano, este puţin probabil să tragă o concluzie definitivă legată de faptul că Iranul produce arme nucleare, dar în conformitate cu diplomaţii occidentali faptele vor face orice altă concluzie neverosimilă. Agenţia va suna alarma asupra muncii oamenilor de ştiinţă iranieni privind dezvoltarea de rachete balistice capabile să transporte un dispozitiv nuclear. Ea a descoperit deja dovezi că Iranul are în lucru o tehnologie nucleară extrem de sofisticată care ar putea fi folosită numai pentru armele nucleare. Raportul este de natură să ofere muniţie premierului israelian Benjamin Netanyahu pentru declanşarea unei acţiuni militare în Iran. Ziarele israeliene au sugerat că un atac ar putea avea loc înainte de debutul iernii sau în vara anului viitor. Se estimează că Iranul deţine deja suficient uraniu îmbogăţit pentru patru arme nucleare.

SUA au refuzat să comenteze “zvonurile” sau “dezbaterile” care indică dorinţa premierului israelian de a găsi susţinere în cadrul guvernului său pentru a lovi Iranul pe calea aerului. Iranul a avertizat că va "pedepsi" orice ameninţare.În context, forţele armate britanice şi-au accelerat procesul de întocmire a planurilor de urgenţă pentru o eventuală acţiune militară împotriva Iranului.

Israelienii sunt divizaţi în legătură cu un eventual atac asupra instalaţiilor nucleare iraniene, indică rezultatul unui sondaj de opinie. Aproximativ 41% din persoanele chestionate sunt pentru o asemenea operaţiune împotriva Iranului, 39% se opun, iar 20% se abţin.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639265-06-28Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image