2018-12-18 21:37


Lecţia de majestate

 |  21:00
Lecţia de majestate

În dimineaţa de 25 octombrie 2011, Regele Mihai, cel forţat să renunţe la tron în 1947, le-a oferit românilor şi celor prezenţi la discursul Majestăţii Sale un adevărat moment istoric. Parlamentarii din întregul spectru politic l-au primit pe fostul suveran al României cu ovaţii la scenă deschisă, iar invitaţii Regelui au acaparat lojile Parlamentului. Sfârşitul discursului a fost marcat de entuziasmul invitaţilor care au aclamat „Traiască Regele!” şi „Regele Mihai”.

Regele Mihaişi-a început discursul afirmând că “nu putem avea un viitor fără respectarea trecutului nostru” şi că “România a înregistrat progrese semnificative în ultimele două decenii”. “Prima noastră datorie astăzi este să ne amintim de toţi cei care au murit pentru independenţa şi libertăţile noastre, în toate războaiele pe care a trebuit să le ducem şi în evenimentele din Decembrie 1989, care au dărâmat dictatura comunistă. Nu putem avea viitor fără a respecta trecutul nostru. (...) Ultimii douăzeci de ani au adus democraţie, libertăţi şi un început de prosperitate. Oamenii călătoresc, îşi împlinesc visele şi încearcă să-şi consolideze familia şi viaţa, spre binele generaţiilor viitoare. România a evoluat mult în ultimele două decenii.”

La aniversarea vârstei de 90 de ani, Regele Mihai a făcut un apel la clasa politică românească pentru a consolida democraţia în România şi să restabilească demnitatea ţării. “Se cuvine să rezistăm prezentului şi să ne pregătim viitorul. Uniţi între noi şi cu vecinii şi fraţii noştri, să continuăm efortul de a redeveni demni şi respectaţi”, a spus Regele în faţa camerelor reunite ale Parlamentului.

 Cu toate acestea,Regele şi-a exprimat îngrijorarea că bătrânii se confruntă cu un tratament umilitor. “Sunt mâhnit că, după două decenii de revenire la democraţie, oamenii bătrâni şi cei bolnavi sunt nevoiţi să treacă prin situaţii înjositoare”.

Regele Mihai a chemat toţi românii să transforme România într-o ţară care să conteze în lume. “Stă doar în puterea noastră să facem ţara statornică, prosperă şi admirată în lume. (...) Nu văd România de astăzi ca pe o moştenire de la părinţii noştri, ci ca pe o ţară pe care am luat-o cu împrumut de la copiii noştri”, a afirmat, ieri, Regele Mihai,ridicând în picioare auditoriul.

Fostul suveran s-a angajat ca şi în viitor  familia regală să susţină interesele României: “Regina şi cu mine, alături de familia noastră, vom continua să facem ceea ce am făcut întotdeauna: vom susţine interesele fundamentale ale României, continuitatea şi tradiţiile ţării”.

Majestatea Sa a accentuat că deşi “mersul României europene de astăzi are ca fundament existenţa Parlamentului”, “drumul nostru ireversibil către Uniunea Europeană şi NATO nefiind posibil fără acţiunea, întru libertate şi democraţie, a legislativului românesc de după anul 1989”, “politica este o sabie cu două tăişuri” care “garantează democraţia şi libertăţile, dacă este practicată în respectul legii şi al instituţiilor”.El a adăugat că “demagogia, disimularea, egoismul primitiv, agăţarea de putere şi bunul plac nu au ce căuta în instituţiile româneşti ale anului 2011. Ele aduc prea mult aminte de anii dinainte de 1989”.

În opinia Regelui Mihai “cele mai importante lucruri de dobândit, după libertate şi democraţie, sunt identitatea şi demnitatea”.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639263-01-18

TAGURI: Regele Mihai, Regina, suveran
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


SOVAMIZA
26 Oct 2011

Fostul Suveran poate raspunde cinstit si adevarat la urmatoarele intrebari: 1.In baza caror dovezi a ordonat arestarea maresalului Antonescu? 2.De ce la ultimul discurs din Parlamentul Romaniei in 1946 a multumit celor ce castigasera alegerile? 3.De ce a plecat din tara la 30 Decembrie 1947 cu 2 garnituri de tren prin demnitatea si respectul pentru poporul roman, putea ramane in tara precum Maniu? Cine l-a obligat? 4.Unde a fost domnia sa in cei 50 de ani de comunism si de ce a participat la festivitatile organizate la Moscova in anii 2005 si 2010?
Random imageUltimele stiri


loading...