2019-03-27 03:00


LEGEA care oferă imunitate sporită judecătorilor CCR, vot final în Senat

 |  10:11
LEGEA care oferă imunitate sporită judecătorilor CCR, vot final în Senat

Propunerea legislativă a deputatului minorităţilor sârbe, Adnagi Slavoliub, prin care judecătorii Curţii Constituţionale (CCR) ar urmă să beneficieze de imunitate sporită, va intra luni la votul final din Senat. Astfel, judecătorii CCR nu mai pot fi urmăriţi penal, reţinuţi, arestaţi, percheziţionaţi sau trimişi în judecată, decât cu încuviinţarea a două treimi din numărul judecătorilor CCR.

Potrivit expunerii de motive, iniţiatorul afirmă : „Imunitatea propusă constituie cea mai eficientă garanţie că judecătorii CCR îşi pot exercita rolul conferit de legea fundamentală fără constrângeri sau presiuni. Au fost preluate condiţii prevăzute în caz de infracţiunea flagrantă pentru deputaţi şi senatori, tocmai pentru a elimina speculaţia că judecătorii CCR ar aparţine de orice responsabilitate penală în cazul comiterii unei infracţiuni indiferent de condiţii”.

Judecătorii CCR nu pot pot fi urmăriţi penal, reţinuţi, arestaţi, percheziţionaţi sau trimişi în judecată, decât cu încuviinţarea plenului Curţii Constituţionale, la cererea ministrului Justiţiei, sesizat de procurorul general al Parchetului de pe lânga Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Încuviinţarea se dă cu votul a două treimi din numărul judecătorilor CCR, după ascultarea judectăorului în cauză", se arată în propunerea de modificare a Legii nr. 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale

Potrivit formei adoptate pe 11 aprilie 2017 de Camera Deputaţilor, pentru infracţiunile săvârşite de judecătorii CCR, urmărirea penală şi trimiterea în judecată se fac doar de către Parchetul depe lângă ÎCCJ, iar competenţa de judecată aparţine ÎCCJ.

Un alt alineat prevede ca, după încetarea mandatului de judecător CCR, acesta să poată opta pentru intrarea în avocatură sau notariat, fără examen.

Aceeaşi propunere legislativă prevede ca, la încetarea mandatului de judecător CCR din motive medicale, acesta beneficiază de o sumă egală cu îndemnizaţia netă pe şase luni.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2018-02-12

TAGURI: ccr, judecatori ccr, imunitate judecatori, vot senat,
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


MAFIA BOLSEVICA
12 Feb 2018

Inca o aberatie a mafiei bolsevico-staliniste a psd-alde-udmr-minoritati. Acestia formeaza ''statul paralel''cu imunitati si privilegii care isi maresc singuri indemnizatiile pe spinarea taxelor si impozitelor aberante platite de omul de rand.
Random imageUltimele stiri
STARBAG
loading...