2019-03-25 22:33


Legea Codului administrativ, cu PENSII SPECIALE pentru aleşii locali, la VOT în Camera Deputaţilor

 |  10:05
Legea Codului administrativ, cu PENSII SPECIALE pentru aleşii locali, la VOT în Camera Deputaţilor

Proiectul de lege privind Codul administrativ, care prevede, printre altele, pensii speciale pentru aleşii locali, precum şi eliminirea pragului de 20% pentru folosirea limbii materne a minorităţilor naţionale în administraţia locală, va intra joi la dezbateri şi vot, în procedură de urgenţă, în plenul Camerei Deputaţilor, scrie News.ro.

Şedinţa în plen a Camerei Deputaţilor are loc de la ora 10.00, iar pe ordinea de zi se află şi Proiectul de Lege privind Codul administrativ al României.

Camera Deputaţilor este for decizional pe acest proiect.

În 11 iunie, Senatul a adoptat cu 85 de voturi "pentru", 21 de voturi "împotrivă" şi 11 abţineri, proiectul de lege pentru elaborarea Codului administrativ. Pe 27 iunie, plenul Camerei Deputaţilor a decis, înainte de votul final, retrimiterea Codului administrativ la Comisie.

Una dintre prevederile Codului Administrativ este că primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii consiliilor judeţene aleşi după anul 1992 vor primi o pensie specială în limita a trei mandate.

"Persoanele alese începând cu anul 1992 de către cetăţeni, prin vot universal, egal, direct, secret, respectiv prin vot secret indirect şi liber exprimat, respectiv primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii consiliilor judeţene, care îndeplinesc condiţiile vârstei standard de pensionare, ale vârstei standard de pensionare redusă aşa cum sunt prevăzute în Legea nr 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare, sau cele prevăzute de alte legi speciale au dreptul, la încetarea mandatului, la o indemnizaţie pentru limită de vârstă de la data la care li se acoră drepturile de pensie pentru limită de vârstă, dar nu mai devreme de data încetării mandatului aflat în derulare", prevede actul normativ.

Mai mult de un sfert dintre senatorii care votat proiectul de Cod Administrativ - care prevede, printre altele, pensii speciale pentru aleşi locali - vor beneficia de rodul votului lor. Înainte de a deveni senatori, aceştia au fost aleşi locali în categoriile beneficiare de pensii speciale conform proiectului de lege: primari, viceprimari, preşedinţi şi vicepreşedinţi de consilii judeţene.

Citeşte şi: Peste un sfert dintre senatorii care au votat pensii speciale pentru aleşii locali vor beneficia de ele. Lista senatorilor aleşi localiO altă modificare le permite aleşilor locali să aibă calitatea de persoană fizică autorizată sau de persoană care exploatează o întreprindere individuală sau o întreprindere familială.

De asemenea, cuantumul indemnizaţiei pentru limită de vârstă prevăzut la al. 1 se acordă în limita a trei mandate şi se calculează ca produs al numărului lunilor de mandat cu 0.40% din indemnizaţia brută lunară aflată în plată.

Totodată, pentru mandate incomplete, indemnizaţia pentru limită de vârstă se calculează proporţional cu perioada de mandat efectiv exercitată, dar nu mai puţin de un mandat complet de primar, viceprimar, preşedinte şi vicepreşedinte de consilii judeţene. Indemnizaţia pentru limită de vârstă se cumulează cu orice tip de pensie stabilită în sistemul public de pensii sau în alt sistem de pensii neintegrat sistemului public.

În forma votată de Senat, legea prevede, la articolul 94, şi eliminirea pragului de 20% pentru folosirea limbii materne a minorităţilor naţionale în administraţia locală: "Folosirea limbii minorităţilor naţionale (1) În unităţile/subdiviziunile administrativ-teritoriale, în care cetăţenii aparţinând minorităţilor naţionale au o pondere de peste 20% din numărul locuitorilor, autorităţile administraţiei publice locale, instituţiile publice aflate în subordinea acestora, organismele prestatoare de servicii publice şi de utilitate publică de interes local sau judeţean, precum şi prefecturile, serviciile publice deconcentrate, au obligaţia să asigure în raporturile cu aceştia, folosirea limbii minorităţii naţionale respective, în conformitate cu prevederile Constituţiei, ale prezentului Cod şi ale tratatelor internaţionale la care România este parte. (2) Autorităţile şi instituţiile publice, precum şi celelalte entităţi juridice prevăzute la alin.(1), prin hotărârea organelor lor deliberative sau după caz, organelor de conducere pot decide asigurarea folosirii limbii minorităţilor naţionale în unităţile administrativ-teritoriale în care cetăţenii aparţinând minorităţilor naţionale nu ating ponderea prevăzută la alin (1)".


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2018-07-05

TAGURI: legea codului administrativ, pensii speciale, camera deputatilor,
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


ANONIM
05 Iul 2018

ASTA-I DOVADA CA PARLAMENTUL ESTE O ADUNATURA DE NULITATI UMANE , IN SESIUNE EXTRAORDINARA SA VOTEZE ASEMENEA BAZACONII ORDINARE. IN NICI O TARA CIVILIZATA NU EXISTA PENSII SPECIALE (numai in lumea atreia poate). Pensiile speciale, INDEMNIZATIILE DE REVOLUTIONAR ( criminali ,unii cu merite deosebite) sunt dovada JAFULUI NATIONAL practicat de mafiotii si banditii care au CAPTURAT TARA DUPA 1989. SALARIILEastronomice DE LA; BNR, CURTEA DE CONTURI, CCR, ASF, ETC sunt la fel MODURI DE OPERARE pentru jaful national. Trebuie constituita o comisie din elite ale societatii care sa AUDITEZE aceste jafuri si sa le opreasca.
RO TARA FARA ROST
05 Iul 2018

Criminali revolutionari cu merite deosebite , zgubiliticul NICOLICEA , evreul Petre Roman, razboinicul HASCINEL, etc
ANONIM
05 Iul 2018

Opinați că modificările votate în parlament ar putea fi contestate ca neconstituționale și întrucât nu valorifică considerentele și concluziile deciziilor CCR referitoare la sesizările formulate anterior ?
ANONIM
05 Iul 2018

Opinați că CCR și parlamentul ar trebui să dețină și o evidență a deciziilor CCR organizată pe domeniile și spețele contestate la CCR, pentru care CCR a formulat decizii, care să fie valorificată la elaborarea de acte normative ?
PREMIER
05 Iul 2018

bai dementilor ccr a respins pensiile speciale voi nu respectati deciziile asa ca nu va mai agitati pt altii.auzi mai vinde si ungurilor limba udmr organizatie terorista.dragnea trebuie urgent arestat.bai nu e vacanta ?va dati seama cum actioneaza banditii psd alde .
PORCăRIA ASTA
05 Iul 2018

prin DIFERENȚIEREA ASTA ENORMĂ REPREZINTĂ UNA DINTRE CELE MAI MARI OFENSE ADUSE POPORULUI ROMÂN, A PRINCIPIULUI CONTRIBUTIVITĂȚII CARE-I TERFELIT ȘI DEMONITIZAT, A CELOR MULȚI CARE SE CHINUIESC SĂ MEARGĂ LA SERVICIU PÂNĂ LA ADÂNCI BĂTRÂNEȚI CE VOR IEȘI CU O PENSIE MIZERABILĂ!
Random imageUltimele stiri
STARBAG
loading...