2017-01-18 08:30

POLITICA


Legea Mucles

 |  21:00
Legea Mucles

Vreţi să manifestaţi împotriva autorităţilor? Faceţi-o acum, cât mai e vreme. În curînd, o nouă lege a adunărilor publice îi va pune în mare dificultate pe cei care vor să facă mitinguri, marşuri şi proteste. Potrivit proiectului de lege propus de Ministerul de Interne, autorităţile publice vor trebui să aprobe adunările şi nu doar să fie înştiinţate de organizarea lor, aşa cum era până acum.

Guvernul ne pregăteşte o lege prin care mitingurile şi protestele vor fi foarte greu, dacă nu chiar imposibil, de organizat. Pe site-ul Ministerul Administraţiei şi Internelor a apărut un proiect de lege care reglementează organizarea de adunări publice. Spre deosebire de legea care e deja în vigoare, proiectul legislativ propus de ministerul condus de Traian Igaş introduce obligativitatea celor care vor să facă mitinguri şi proteste de a cere aprobarea autorităţilor. În legislaţia curentă nu e aşa. Astăzi, dacă vreţi să faceţi un miting, trebuie doar să anunţi organizarea evenimentului şi, în urma unei discuţii cu autorităţile, să fie stabilit efectivul de jandarmi necesar.

Aşadar, cei care vor să organizeze un miting sau o acţiune de protest trebuie să depună o cerere, la primărie, cu cel puţin cinci zile lucrătoare înaintea de data desfăşurării. Cererea va fi analizată de către o comisie formată din reprezentanţii ai primăriei, jandarmeriei şi poliţiei. Comisia are dreptul să refuze aprobarea organizării unui miting, iar motivele de respingere sunt foarte numeroase. Amintim doar „afectarea folosirii sau funcţionării normale a căilor de comunicaţii, transportului în comun, instituţiilor publice sau private, ori că organizatorul nu are capacitatea organizatorică de a preveni degenerarea în acţiuni turbulente”. În cazul în care autorităţile publice interzic mitingul, organizatorul protestului se poate adresa – spune proiectul de lege – instanţelor de judecată. Care pot aproba sau nu organizarea mitingului la capătul unui proces cu multe termene, adică foarte îndelungat.

Lovitura de stat, interzisă prin lege

Proiectul de lege iniţiat de Ministerul Administraţiei şi Internelor interzice, între altele, organizarea unei lovituri de stat. Textul sună chiar aşa: „Sunt interzise adunările publice prin care se urmăreşte organizarea unei lovituri de stat sau altei acţiuni contrare securităţii naţionale”. Printre celelalte prevederi ale legii care îngreunează foarte tare organizarea de mitinguri şi proteste reţinem interzicerea acţiunilor în faţa obiectivelor „asigurate cu pază militară”. Altfel spus, dacă legea asta va intra în vigoare, adio mitinguri la Palatul Cotroceni, Palatul Victoria, Parlament etc. De precizat că legea în vigoare interzicea doar mitingurile în imediata apropiere a gărilor, porturilor, aeroporturilor, staţiilor de metrou, spitalelor, obiectivelor militare, a unităţilor economice cu instalaţii, utilaje sau maşini cu grad ridicat de pericol în exploatare.

Ce spun sindicaliştii

Preşedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, ironizează „aberantul” proiect. „Proiectul de lege este incomplet. Ar trebui să existe şi alte două anexe prin care să le ceară tuturor cetăţenilor care respiră să plătească o cotă-parte pentru a putea organiza un protest şi abia apoi domnul Igaş să ne dea o adeverinţă că avem dreptul să protestăm”, declară Hossu pentru „Puterea”. Simion Hăncescu, preşedinte al Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), spune că prin acest proiect România se îndepărtează de la principiile democratice şi că, în felul acesta, ne întoarcem la perioada ceauşistă. În opinia lui Dumitru Costin, preşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS), autorităţile publice „pot găsi o mulţime de motive ca un protest să nu fie înfăptuit”.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639259-07-01Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

IONELA SUCKS
14 Sep 2011

MUCCCCLEESSSSS!!!!

Adauga un comentariu

Random image