2017-01-20 12:20

POLITICA


Legea publicităţii, contestată de USL

 |  17:30
Legea publicităţii, contestată de USL

Reprezentanţii Opoziţiei din Parlamentul României au depus vineri o sesizare la Curtea Constituţională, reclamând că Legea publicităţii, adoptată de Camera Deputaţilor pe 20 decembrie, încalcă Constituţia României.

„În opinia deputaţilor USL, adoptarea Legii privind amplasarea şi autorizarea mijloacelor de publicitate reprezintă o încălcare gravă a articolelor 15, 27 şi 44 din Constituţia României”, afirmă deputaţii Partidului Naţional Liberal şi cei ai Partidului Social Democrat care au semnat un comunicat de presă. „În maniera în care este redactat (art. 54 şi următoarele), odată intrat în vigoare, proiectul de lege privind amplasarea şi autorizarea mijloacelor de publicitate ar produce efecte în mod retroactiv, aplicându-se şi actelor şi faptelor juridice ce au fost încheiate sau ivite înainte de intrarea sa în vigoare. Or, conform art. 15 din Constituţia României, legea dispune numai pentru viitor, cu excepţia legii penale sau contravenţionale mai favorabile”, se afirmă în sesizarea reprezentanţilor Opoziţiei.

Potrivit aceluiaşi document, legea contravine, de asemenea, articolului 27 din Constituţia României, în ceea ce priveşte principiul inviolabilităţii domiciliului. „Conform proiectului de lege privind amplasarea şi autorizarea mijloacelor de publicitate primarul/primarul general al municipiului Bucureşti dispune desfiinţarea acestuia (n.r. - mijlocului de publicitate) pe cale administrativă, indiferent de categoria de proprietate pe care acestea sunt amplasate, fără emiterea unei autorizaţii de desfiinţare şi fără sesizarea instanţelor judecătoreşti. Implicit, în conformitate cu aceste prevederi, reprezentanţii autorităţilor locale ar avea posibilitatea să pătrundă pe proprietatea privată a persoanelor fizice şi juridice în scopul desfiinţării mijloacelor de publicitate, încălcând astfel principiul inviolabilităţii domiciliului”, se mai arată în document.

Legea ce face obiectul prezentei sesizări contravine articolului 15 din Constituţia României în ceea ce priveşte principiul libertăţii contractuale, mai spun deputaţii USL. „Proiectul de lege prevede că «mijloacele de publicitate autorizate până la data intrării în vigoare a prezentei legi pot fi menţinute pe amplasamentele autorizate până la data expirării contractelor de publicitate în curs, dar nu mai târziu de 1 ianuarie 2012», iar «contractele existente la data intrării în vigoare a prezentei legi vor fi completate şi modificate conform procedurilor acesteia»”.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639269-04-16

TAGURI: legea publicitatii, sesizare Curtea Constitutionala, deputati opozitie, reprezentanti USLComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image