2019-01-22 00:15


Liberalii au anunţat moţiunea. Consiliul Naţional l-a huiduit pe Atanasiu

 |  18:09
Liberalii au anunţat moţiunea. Consiliul Naţional l-a huiduit pe Atanasiu
Daniel Măgureanu

Liberalii s-au întâlnit în acest weekend la Piteşti cu ocazia Consiliului Naţional şi au discutat mai multe aspecte, dintre care s-a remarcat anunţarea moţiunii de cenzură pe tema votului prin corespondenţă, la data de 5 iunie. În aplauzele membrilor prezenţi la eveniment, copreşedintele Alina Gorghiu a caracterizat această măsură la adresa Guvernului ca fiind „singurul lucru” care mai lipsea liberalilor.

„Avem premier, avem program de guvernare, ne mai trebuie moţiune de cenzură. Pe scurt, 5 iunie, tema este una pe care nu o putem refuza românilor din Diaspora, votul prin corespondenţă”, a afirmat Alina Gorghiu, care apoi a susţinut că Guvernul Ponta a minţit populaţia cu iluzia că scăderea TVA înseamnă reduceri de preţuri, trimiţând apoi comisarii politici să „muşineze rafturile magazinelor”. „Este atât de greşit acest lucru. Nu de mici ceauşeşti avem nevoie la Palatul Victoria, ci de oameni care înţeleg şi respectă democraţia, economia de piaţă şi statul de drept! PNL trebuie să se încadreze în afara extremelor, departe de patima populismului sau a cinismului. Vă propun să avem şi pe viitor o linie echilibrată, dar fermă, care să respingă deopotrivă pomenile, cât şi indiferenţa faţă de semeni. Implicarea nu este atributul stângii, ci doar al acelor politicieni care, indiferent de culoarea politică, refuză să fie leneşi sau nepăsători”, a spus Gorghiu.

Noua realitate sau respingerea

Gorghiu a vorbit despre „marele şi noul PNL”, rezultat din fuziunea cu PDL, arătând că dacă există cineva care nu va putea să se adapteze la această nouă realitate, acela va fi în mod natural respins de noul organism care funcţionează bine. „Avem o echipă foarte puternică, dar nimic nu trebuie să ne oprească în a o face şi mai competitivă. Avem obligaţia, acum că avem finalizat programul de guvernare, să gândim strategia de guvernare a PNL în beneficiul României, pentru că parcursul PSD la guvernare este haotic. Rolul PNL, aşa cum îl văd eu, este de a imprima politicilor publice o viziune despre ceea ce trebuie să fie România în perioada imediat următoare, dar şi în următorii 5 ani, 10 ani, 20 de ani. Rezolvarea se află în mediul privat, în încurajarea iniţiativei, a antreprenorilor şi a oamenilor de afaceri”, a precizat Gorghiu.

În viziunea acesteia, PNL are datoria să ducă o bătălie „împotriva unei puteri politice care ignoră sau, cum s-a întâmplat la ultimele alegeri, calcă în picioare drepturile şi libertăţile cetăţenilor”. Alina Gorghiu a vorbit şi despre modificările la Statut care vizează criteriile de integritate. „Partidul Naţional Liberal ridică din nou standardele în politica din România. Modificările pe care le operăm, astăzi, în Statutul partidului sunt necesare şi fac din Partidul Naţional Liberal, încă o dată, un vârf de săgeată pentru reforma clasei politice. Nu există un alt partid care să internalizeze atât de profund integritatea. Pentru acest lucru, PNL trebuie să fie felicitat şi luat ca model”, a spus copreşedintele PNL.

Blaga nu agreează orgoliile liberale

La rândul său, al doilea copreşedintele PNL, Vasile Blaga, a transmis reprezentanţilor partidului reuniţi în Consiliul Naţional, să lase orgoliile deoparte şi să construiască marea familie a noului PNL, pe statut şi pe protocol, adăugând. „Avem toate şansele şi multe atuuri. Guvernarea PSD este în plină criză morală şi populismele ei disperate nu înşală pe nimeni. Trebuie să avem credinţă în proiectele noastre, să fim hotărâţi şi solidari! Aşa vom izbândi! Mulţi spuneau că nu vom avea capacitatea niciodată să trecem peste orgolii şi să formăm un mare partid. Credeau asta pentru că ei nu reuşiseră să facă acest lucru în 2005-2006. Uite că am reuşit. Şi nu pot să vă cer dumneavoastră decât să lăsaţi orgoliile deoparte şi să construiţi marea familie a noului PNL, pe statut şi pe protocolul înregistrat la tribunal. Unde e lege, nu e tocmeală! Şi asta în toate organizaţiile noastre. Şi atunci vă garantez că vom câştiga toate alegerile de anul viitor!”, a afirmat Blaga. El a subliniat că liberalii construiesc noul PNL nu „ca să-l dea jos pe Ponta de la guvernare şi să se pună ei în capul mesei şi nici doar din ambiţia de a avea un partid mare”. „O facem ca să punem în aplicare un proiect de ţară vital: împlinirea destinului euro-atlantic al României şi fixarea definitivă a destinului naţional între democraţiile prospere ale Vestului”, a declarat Blaga. Potrivit copreşedintelui PNL, „miza construcţiei noului PNL şi a proiectului lor de ţară este imensă şi implică o mare responsabilitate din partea fiecăruia”. El a mai indicat că acela care „crede că poate juca personal în detrimentul celorlalţi şi că interesele lui sunt mai presus decât interesul general al reuşitei proiectelor comune ale PNL va sfârşi în irelevanţă şi ratare politică”.

Atanasiu a fost huiduit

Când i-a venit rândul, Teodor Atanasiu nu a putut să îşi susţină discursul la Consiliul Naţional al PNL, fiind huiduit şi strigându-i-se „Scuze”. La un moment dat, copreşedintele PNL Vasile Blaga a încercat să îi calmeze pe contestatarii lui Atanasiu, făcând apel la unitate: „Am o mare rugăminte: vă rog să ne respectăm. Am spus că am trecut peste toate şi mergem înainte şi vă rog să ne ascultăm cu atenţie”. Apelul a fost însă ignorat, astfel că Teodor Atanasiu şi-a întrerupt discursul şi a plecat de pe scenă, spunându-le colegilor săi din PNL: „Vă mulţumesc pentru primire”. Cei care l-au împiedicat pe Atanasiu să îşi susţină discursul l-au aclamat apoi pe Cătălin Predoiu. Ulterior, Atanasiu a declarat că nu este cazul să îşi ceară scuze, adăugând că nici nu intenţionează să dea răspunsuri publice pentru discuţii de genul celor avute „cu soţia în bucătărie”. Întrebat dacă ştie cine l-a înregistrat sau dacă ar fi vorba de duşmani interni din PNL, Teodor Atanasiu a răspuns că nu ştie şi nici nu intenţionează să afle cine a înregistrat discuţia, recunoscând însă că, probabil, sunt „duşmani interni”.

Altfel, CN al PNL a aprobat cu unanimitate de voturi, programul de guvernare al partidului în care se propune, între altele, în privinţa sistemului de sănătate, „alocarea a cel puţin 6% din PIB, începând cu anul 2016”. În document se arată că programul de guvernare al PNL are ca obiectiv „punerea în operă a principiilor şi obiectivelor platformei „România lucrului bine făcut”, votată de cetăţenii români odată cu alegerea preşedintelui Klaus Iohannis în noiembrie 2014. Programul de guvernare al PNL este structurat pe patru capitole, respectiv: „Naţiunea”, „Statul”, „Economia”, „Societatea incluzivă”.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2015-05-25

TAGURI: consiliul, naţional, pnl, huiduit, atanasiu, motiunea
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

loading...